Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης των δύο ανδρών στο Σαράγεβο

Τη θέση της κυβέρνησής του για αποσύνδεση του δημοψηφίσματος στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να μεταφέρει ο Κ. Καραμανλής στον Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν αύριο στο Σαράγεβο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των βαλκανικών χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και μάλιστα ότι δεν πρόκειται να προβάλει αντιρρήσεις στον προσδιορισμό ημερομηνίας ένταξης το Δεκέμβρη.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση βάλει «βέτο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: «Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και στη λογική αυτή θα κινηθεί το Δεκέμβριο, όταν τεθεί το θέμα της ημερομηνίας», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Απαντώντας στις επικρίσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Ε. Βενιζέλος) ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αποσύνδεση Ελληνοτουρκικών και Κυπριακού δίνοντας έτσι «λευκή επιταγή» στην Αγκυρα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί - σε περίπτωση που οι Κύπριοι αποφασίσουν να ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα - την καλή εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία», επικαλούμενος μάλιστα ότι αυτό «είναι κάτι το οποίο επιθυμεί και η κυπριακή ηγεσία και το έχει δηλώσει δημοσίως». Περνώντας στην αντεπίθεση αναρωτήθηκε με νόημα: «Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει "βέτο" στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας;». Παρ' όλα αυτά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει "λευκή επιταγή"».

Στο μεταξύ, μέσα στη βδομάδα αρχίζουν και πάλι οι ελληνοτουρκικές «διερευνητικές επαφές». Ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, δήλωσε ότι αυτή τη βδομάδα αναχωρεί για την Αγκυρα ο πρέσβης Α. Σκοπελίτης και οι διερευνητικές επαφές θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ο υπουργός ανέφερε πως οι 25 και πλέον γύροι συνομιλιών μέχρι τώρα αφορούσαν στην υφαλοκρηπίδα, «με τη διαφορά ότι με την εξέλιξη και του δικαίου της θαλάσσης αλλά και της τεχνολογίας και των συνθηκών γενικότερα, αυτή καθαυτή η οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας εμπλέκει και άλλα θέματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ