Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο παιχνίδι των «εγγυήσεων»

Στην εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο σχέδιο Ανάν, επιστρατεύεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της παροχής των λεγομένων «εγγυήσεων». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «θεματοφύλακας» των Συνθηκών, μπορεί και υποχρεούται να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάν και τη συμβατότητα της διαδικασίας εφαρμογής του προς το «κοινοτικό κεκτημένο». Αυτά δήλωσε κατά τη χτεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων κληθείς να σχολιάσει τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΕ στην εφαρμογή του σχεδίου Ανάν σε περίπτωση έγκρισής του στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στο Στρασβούργο, ο Γκ. Φερχόιγκεν σκοπεύει να προβεί σε δήλωση σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για παρακολούθηση και εποπτεία της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν και της λύσης του Κυπριακού με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία του νέου κράτους σύμφωνα με το «κοινοτικό κεκτημένο».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταρτίσει κανονισμό με το τι θα ισχύσει στην Κύπρο, εάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου απορριφθεί το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι, στην περίπτωση αυτή, η γραμμή κατάπαυσης του πυρός θα είναι «de facto» το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ διανοίγεται η προοπτική απευθείας οικονομικής βοήθειας στα Κατεχόμενα. Στον ίδιο κανονισμό της Κομισιόν καθορίζονται και οι κανόνες ασφαλείας και οι τρόποι διακίνησης ανθρώπων και αγαθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ