Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Το μπουρδούκλωμα του Ιλχάμ

Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Ιλχάμ Αλίεφ, Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, εάν το «σχέδιο Ανάν» δε γίνει τελικά αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τις 24 Απρίλη.

Οπως όμως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «REGNUM», εμπειρογνώμονες της εφημερίδας «Ηχώ» του Μπακού σημειώνουν ότι μια τέτοια κίνηση του Ι. Αλίεφ θα επιδράσει εντελώς αρνητικά στην κατάσταση με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, που κατοικείται από Αρμένιους εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, έχει αυτομολήσει από το Αζερμπαϊτζάν, έχει συγκροτήσει δικό της «κράτος», στρατιωτικές δυνάμεις, που μάλιστα με επιτυχία έχουν αποκρούσει τις επιθέσεις των Αζέρων να καταλάβουν με τη βία την περιοχή και ζει με τους δικούς της νόμους. Βέβαια, κανείς δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση του «δεύτερου αρμενικού κράτους», όπως συχνά αυτοαποκαλούν οι ηγέτες του τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ίδια η Αρμενία, παρά τα αδελφικά αισθήματα που τρέφει για τους ομοεθνείς της, δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την αναγνώριση.

Οπως σημειώνει ο Ρασίμ Μουσαμπέκοφ, η δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν «είναι αρκετά τολμηρή και δεν έρχεται καθόλου στην ώρα της. Θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τουρκικής στάσης, στη βάση του υπολογισμού ότι η ελληνική πλευρά θα τορπιλίσει το δημοψήφισμα. Δηλαδή υπό μια έννοια ήταν πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση της Κύπρου. Ομως, είναι άλλη κουβέντα αν κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο στη χώρα η οποία έχει πρόβλημα με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η οποία η ίδια μπορεί να γίνει αντικείμενο ανάλογης πίεσης σε κάποια άλλη φάση».

Κατά τη γνώμη του παραπάνω εμπειρογνώμονα, μια τέτοια στάση του Αζερμπαϊτζάν θα λύσει τα χέρια όσων προωθούν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά το πιθανότερο θα πει «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», βάζοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν που θα δυσκολευτεί πολύ να υλοποιήσει τη δήλωση που έκανε στην Τουρκία.

Αυτά για όσους βγαίνουν στα «παράθυρα» επισείοντας ανάμεσα στους κινδύνους του «ΟΧΙ» τη δήλωση του Ιλχάμ Αλίεφ, ότι θα αναγνωρίσει τη Β. Κύπρο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο νέος Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν μάλλον μπουρδουκλώθηκε, βρισκόμενος σε «διατεταγμένη υπηρεσία» από ΗΠΑ - Τουρκία, χωρίς να θυμίζει τίποτα από τον πατέρα του, τον Γκεϊντάρ Αλίεφ ή «αλεπού της Κασπίας», τον οποίο και διαδέχτηκε στον προεδρικό θρόνο, ελέω «Οικογενειακής Δημοκρατίας», που από ορισμένους θεωρείται ακόμη και τώρα δημοκρατικότερη από τη σοσιαλιστική Δημοκρατία που υπήρχε επί ΕΣΣΔ.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ