Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κοινωνικές οι αιτίες

«- Κάποιοι παρατηρούν ότι αν η τρομοκρατία ήταν κάποτε πρόφαση, σήμερα είναι μια ζοφερή πραγματικότητα», σημειώνει ο δημοσιογράφος του «Εθνους», Απ. Λυκεσάς, μιλώντας με τον Ιωάννη Μανωλεδάκη, καθηγητή Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που σήμερα ανακηρύσσεται αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Και η απάντηση του τελευταίου: «Αυτή η πραγματικότητα υπήρχε πάντοτε. Αν σήμερα υπάρχει έξαρση, αυτό οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά και γιατί άνοιξε δραματικά η ψαλίδα ανάμεσα σε προνομιούχους και μη προνομιούχους. Σε καταπιεζόμενους ανθρώπους και ανθρώπους, που όχι μόνο ευημερούν, αλλά σπαταλούν.

Οταν ένα 5% θέλει να καρπούται το 75% του παγκόσμιου πλούτου, δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνική ισορροπία. Εκεί οφείλεται η αύξηση του εγκλήματος. Το κακό ήρθε από αυτή την ελεγχόμενη ακόμη και επιθυμητή εξέλιξη από τις εξουσίες.

Ερχεται τώρα μια υπερδύναμη με τρόπο άπληστο όχι να πάρει κοινωνικά μέτρα που θα έκλειναν την ψαλίδα της αδικίας, να ανακουφίσουν τους ασθενείς, να απονείμουν δικαιοσύνη, έρχονται και λένε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός αόρατου κινδύνου από διάφορους τρελούς και φονταμενταλιστές. Οχι ότι τέτοιοι δεν υπάρχουν, αλλά θα ήταν εντελώς ανίσχυροι κοινωνικά αν δεν υπήρχε η υποδομή. Αντί να αντιμετωπίσουν τη διαβρωτική αδικία, θωρακίζουν δήθεν πόλεις και ανθρώπους που καταλήγουν ανθρωπάκια φοβισμένα χωρίς ελευθερία και ανθρωπιά. Ο τρομοκράτης έχει ήδη νικήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ