Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Κρίσιμα ερωτήματα

Ποιος, γιατί, και πώς πληροφορεί και παραπληροφορεί τον κόσμο για ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, που άπτεται άμεσα της ασφάλειας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ειρηνικής επιβίωσης των λαών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Ποιοι, γιατί και πώς εμποδίζουν την ενημέρωση του λαού, παραβιάζοντας στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη διεθνώς κατοχυρωμένα, το Σύνταγμα, τους νόμους και τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών.

Πώς, γιατί και ποιοι πρωτοστάτησαν ώστε να παρουσιάζεται στα ΜΜΕ επί μήνες ως πλειοψηφική άποψη το «ναι» στα αμερικανοβρετανικά σχέδια Ανάν, όταν - αντιθέτως - η κοινή γνώμη στην Αθήνα και στη Λευκωσία ήταν εντελώς αντίθετη.

Ασφαλώς, κάποιες απαντήσεις στα πελώρια αυτά ερωτήματα μπορεί κανείς, μεταξύ πολλών άλλων, να βρει:

Πρώτον, στις ουδέποτε διαλευκανθείσες καταγγελίες, ακόμα και εκλεγμένου πρωθυπουργού, για μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δεύτερον, στις ουδέποτε δημοσιοποιηθείσες γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις στη Βουλή υπουργών και των δύο μεγάλων κομμάτων για «αργόσχολους των ΜΜΕ» στον κρατικό τομέα.

Τρίτον, στην ουδέποτε πραγματοποιηθείσα συλλογική αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στην Κύπρο και τη σφαιρική ενημέρωσή τους για το Κυπριακό απ' όλους τους παράγοντες του Νησιού, παρά το ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε επανειλημμένως σε υψηλούς πολιτικούς παράγοντες στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Με αποτέλεσμα, δεκάδες Ελληνες δημοσιογράφοι, που χειρίζονται ζητήματα υψίστης εθνικής ασφαλείας, πρωτίστως το Κυπριακό (στο πολιτικό, διπλωματικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ), να μην έχουν καν επισκεφθεί την Κύπρο και την «πράσινη γραμμή».

Τέταρτον, στην απίστευτα μεγάλη υποστήριξη ορισμένων παραγόντων των ΜΜΕ, που βρέθηκαν αποσπασμένοι ακόμη και σε υπουργικά ή και σε πρωθυπουργικά γραφεία για να συλλέγουν στοιχεία για την αντιαμερικανική δράση ή την αντίθεσή τους σε σχέδια - π.χ. «οδικός χάρτης» για την Παλαιστίνη, «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο - Ελλήνων δημοσιογράφων.

Πέμπτον, στην ενθάρρυνση και πάλι ορισμένων παραγόντων των ΜΜΕ - και όχι μόνον - να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτούμενα από περίεργες πηγές προγράμματα για τη λεγόμενη «ελληνοτουρκική προσέγγιση» αμερικανικών πανεπιστημίων (π.χ. του Κολούμπια, του Χάρβαρντ) ή και πανεπιστημίων και φορέων της Κωνσταντινούπολης, καθώς και άλλων πόλεων των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Θα μπορούσα να σταθώ σε πολλά παρεμφερή ζητήματα, αλλά έτσι θα έκλεβα το χρόνο από τους ομιλητές του βιβλίου του Γεράσιμου Αρσένη. Να προσθέσω μόνον... Σήμερα το πρωί μίλησα στο τηλέφωνο με τη χήρα του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο οποίος πλήρωσε τραγικά - χωρίς να φταίει - μέσα από μία σκευωρία αμερικανικών και ελληνικών παραγόντων τη δολοφονία του απεσταλμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ. Σκέφτομαι λοιπόν, μετά και την πρόσφατη απόρριψη από τον Αρειο Πάγο του αιτήματος για επανάληψη ουσιαστικά της δίκης Στακτόπουλου, ότι αν ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας αδυνατεί μέχρι σήμερα να πετύχει το αυτονόητο, την αθωότητα του συναδέλφου μας, την οποία παραδέχεται πλέον η αμερικανική πλευρά και οι συγγενείς του Τζορτζ Πολκ, πόσο δύσκολο θέμα είναι η πολύπλευρη και έγκυρη ενημέρωση ενός λαού, π.χ. για το Κυπριακό. Αναλογίζομαι σε τι τεράστια ντόπια και ξένα συμφέροντα προσκρούει η υπόθεση της αλήθειας για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στο δρόμο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον.


Γιάννης Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αποσπάσματα από την τοποθέτηση στην παρουσίαση του βιβλίου του Γερ. Αρσένη «10 παρεμβάσεις για το Κυπριακό»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ