Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ
Απειλή για τη δημοκρατία ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ

«Ασχολούμεθα με άλλα πράγματα»(!) λέει το ΕΣΡ

Γρηγοριάδης Κώστας

Κραυγαλέος, όπως τόνισε και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, είναι ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και από την ΕΡΤ, μετά τις εκλογές, και ιδιαίτερα όλο το τελευταίο διάστημα που στην επικαιρότητα είναι το μείζον θέμα του Κυπριακού.

Απειλή για την ίδια τη δημοκρατία επισημαίνει πως είναι ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τις συζητήσεις για το Κυπριακό το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με χτεσινή του παρέμβαση προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αναφερόμενο στη διαμαρτυρία του ΚΚΕ, η οποία κοινοποιήθηκε και προς την ΕΣΗΕΑ, τονίζει ότι κατ' επανάληψη έχει επισημάνει την υποχρέωση τήρησης από τη δημόσια και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση της συνταγματικής επιταγής και των νόμων που αναφέρονται στην πολιτική πολυφωνία. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει: «Αντί όμως της αναλογικά ίσης παρουσίασης και πολιτικών θέσεων και προτάσεων, της πολυφωνίας και της ισηγορίας, επικρατεί η μονόπλευρη παρουσίαση θέσεων και απόψεων». Ο αποκλεισμός του ΚΚΕ, όπως τονίζει η ΕΣΗΕΑ, και «οποιουδήποτε άλλου κόμματος από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, και μάλιστα κατά τις συζητήσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι το Κυπριακό, αποτελεί απειλή για την ίδια τη δημοκρατία. Η πολυφωνία και η ελευθερία της έκφρασης γνώμης είναι όχι μόνο συνταγματική επιταγή, αλλά και δικαίωμα όλων των πολιτών».

Το ΚΚΕ είναι κομμένο από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιδιαίτερα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA και ALTER, που καθημερινά «ανοίγουν» τα «παράθυρα» των κεντρικών δελτίων ειδήσεων στους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, που επιχειρεί να κρατήσει τις σχετικές ισορροπίες. Οσο για το STAR είναι πέρα και μακριά από το Κυπριακό γι' αυτό και δεν έχει αποκλεισμούς. Πάντως, τη μέρα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ο σταθμός αποφάσισε ν' ανοίξει «παράθυρο» στο Κυπριακό, προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων.

Είναι γνωστό ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μετά τις διακοπές του Πάσχα. Από τις 13 του μηνός, που οι κεντρικοί παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων βρέθηκαν και πάλι στις θέσεις τους, το ΚΚΕ και οι εκπρόσωποί του είναι εξαφανισμένοι κυρίως από τη ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ», από τις 13 μέχρι τις 20 του Απρίλη από τα 60 και πλέον «παράθυρα» που άνοιξαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ALTER, ANTENNA, ALPHA, εμφανίστηκε δύο φορές η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, σε «παράθυρο» του ALPHA, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και πάλι σε «παράθυρο» του ALPHA, και το «εμπάργκο» έσπασε χτες στον ANTENNA με την παρουσία της Λιάνας Κανέλλη στο «παράθυρο» του σταθμού. Δηλαδή, μέσα σε οκτώ μέρες που η ειδησεογραφία ήταν επικεντρωμένη στο Κυπριακό, εκπρόσωποι του ΚΚΕ εμφανίστηκαν μόλις σε τέσσερα τηλεοπτικά «παράθυρα», από τα οποία τα τρία ήταν στον ALPHA. Αντίθετα, 25 περίπου «παράθυρα» άνοιξαν για το κυβερνών κόμμα και 27 για το ΠΑΣΟΚ. Τα «παράθυρα» φυσικά ήταν ανοιχτά για τον Πέτρο Κουναλάκη και για τον Γ. Καραμπελιά, όχι όμως για το ΚΚΕ.

H πολιτική της «σιωπής» των θέσεων του ΚΚΕ από τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι τυχαία, από τη στιγμή που ήταν το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά του «σχεδίου Ανάν». Το ΚΚΕ είναι το τρίτο κόμμα της Βουλής και δεν μπορεί οι θέσεις του ν' αποσιωπώνται από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και από την ΕΡΤ.

Κραυγαλέα ήταν και η προχτεσινή αποσιώπηση της μεγάλης συγκέντρωσης του ΚΚΕ για το «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», στην οποία μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί όχι μόνο εικόνα δε μετέδωσαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων από τη συγκέντρωση, αλλά απέκρυψαν ακόμη και την είδηση. Οσο για τη ΝΕΤ μετέδωσε τη συγκέντρωση λίγα λεπτά πριν τη λήξη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Το ALTER προτίμησε τη «ζωντανή μετάδοση» της διαδήλωσης των ...«Γκρίζων Λύκων».

Η ίδια τακτική του αποκλεισμού ακολουθήθηκε και στις εκπομπές για το Κυπριακό. Οπως, για παράδειγμα, στους «Φακέλους» και στην «Ανατροπή» του MEGA, στην εκπομπή «Απέναντι» της ΝΕΤ και «Μετά τις ειδήσεις» και στην εκπομπή του STAR «Πρωταγωνιστές».

Οι κατάφωρες παραβιάσεις της πολιτικής πολυφωνίας, και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως το Κυπριακό, φαίνεται πως δεν απασχολούν όλο αυτό το διάστημα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μετά τις εκλογές το ΕΣΡ έχει λησμονήσει το θέμα της πολυφωνίας. Αλλωστε, έχει σταματήσει τους ελέγχους, όπως παραδέχτηκε και χτες ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λασκαρίδης. «Δεν έχουμε εικόνα μετά τις εκλογές γιατί ασχολούμεθα με άλλα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΡ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ».

Μετά την επιστολή του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δηλαδή μόλις χτες, το ΕΣΡ έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να χρονομετρούν τα δελτία ειδήσεων με την παρουσίαση των κομμάτων και να παρακολουθούν τις ενημερωτικές εκπομπές για να «δούμε», όπως σημείωσε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, «εάν τηρείται η πολυφωνία». Σε παρατήρηση του «Ρ» πως η πολυφωνία είναι θέμα της ίδιας της δημοκρατίας και δεν μπορεί το ΕΣΡ να μην ασκεί έλεγχο, ο πρόεδρος του ΕΣΡ ισχυρίστηκε πως όλα τα θέματα που ασχολείται το ΕΣΡ είναι ...«θέμα δημοκρατίας». Αραγε, με αυτό το σκεπτικό θα προχωρήσει το ΕΣΡ και προς τις ευρωεκλογές ή ήταν πιο σημαντικά τα χτεσινά θέματα της ημερήσιας διάταξης για ραδιοφωνικούς σταθμούς του Εβρου και του Λασιθίου, απ' ό,τι το κάλεσμα των εκπροσώπων της ΝΕΤ, του STAR, του ALTER και του «Μακεδονία» για παραβιάσεις της πολιτικής πολυφωνίας κατά την τυπική προεκλογική περίοδο;


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ