ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΛΑΡΙΣΑ
Στο πλευρό των Κυπρίων

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό διοργάνωσε χτες η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Ενα βροντερό και ακλόνητο «όχι» στο κατάπτυστο «σχέδιο Ανάν» διατράνωσαν οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες που συμμετείχαν στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Με την παρουσία τους στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, όπου έγινε η εκδήλωση, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα είναι συνεχώς δίπλα του, στον αγώνα για ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενιαία Κύπρο.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στην ιστορική διαδρομή του κυπριακού προβλήματος και υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, που καταδικάζουν την εισβολή και την κατοχή, καθώς και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς, καλώντας τα κράτη - μέλη του να μην αναγνωρίσουν αυτό το μόρφωμα.

Και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ από την πρώτη μέρα που βγήκε στην επικαιρότητα το «σχέδιο Ανάν», αμέσως το χαρακτήρισε ως απαράδεκτο και ως ένα σχέδιο που δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αλλά αποτελεί τελεσίγραφο για την αποδοχή τετελεσμένων. Δεν μπορούμε, συνέχισε, να δεχτούμε ένα τέτοιο σχέδιο που νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που επιβάλλεται στην περιοχή για τη δημιουργία προτεκτοράτου και γι' αυτό αντισταθήκαμε στην αποδοχή του. Κατήγγειλε, δε, τη συνενοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος του Κύπρου και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον πατριωτικό και διεθνιστικό αγώνα του, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό για μια πραγματικά δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Συμπαράσταση και από τα Γιάννενα

Στην κατάμεστη αίθουσα από εργαζόμενους και εργαζόμενες, νέους και νέες, του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ», πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση - συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις του ΚΚΕ. Τη συζήτηση άνοιξε ο Πέτρος Γιωτόπουλος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ενώ την ομιλία έκανε ο Θόδωρος Γουλής, γραμματέα Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, και ακολούθησε συζήτηση.

Το μέλος της ΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η καλύτερη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό είναι το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Και κάλεσε το λαό και τη νεολαία των Ιωαννίνων να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό πιο έντονα και με την ενίσχυση του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων με αυτό δυνάμεων στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Τέλος, ο Θ. Γουλής στο σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ υπογράμμισε πως απέκρυψαν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και προσπάθησαν να τον εγκλωβίσουν στις συμπληγάδες του ιμπεριαλισμού.

Η ουσία του ΟΧΙ

Με τόσα κείμενα και με τόσα ντοκουμέντα πλέον, που αναλύουν σε βάθος την ουσία και τις επιδιώξεις του σχεδίου Ανάν, διαπιστώνουμε πια ξεκάθαρα και την κύρια αιτία της άγριας πίεσης για την υπερψήφισή του.

Με τόσα πολλά, καθημερινά, αδιάψευστα και τρομακτικά γεγονότα, συνειδητοποιούμε για ποιο λόγο, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, υπάρχει τέτοια τρομακτική πίεση και γίνονται τόσα ιλαροτραγικά τηλεφωνήματα από τα γεράκια του πλανητάρχη και από τον ίδιο προσωπικά.

Με τόσα παραδείγματα και τόσα άλλα, αμέτρητα, αποδεικτικά στοιχεία, βλέπουμε πια καθαρότατα ότι ο στόχος του σχεδίου Ανάν δεν είναι η λύση των προβλημάτων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι η άρση του φοβερού αδιεξόδου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των ανθρωποφάγων μεγαλοσυμφερόντων τους και, ταυτόχρονα, η οριστική υποδούλωση και η απόλυτη εξάρτηση όχι μόνον της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αυτό το «ύπουλο» σχέδιο, θα δίνει κάθε δυνατότητα στις «εγγυήτριες» δυνάμεις να υπονομεύουν και να σαμποτάρουν με οποιονδήποτε τρόπο την προσπάθεια καλής συμβίωσής των δύο λαών, συντηρώντας, συστηματικά, την αιώνια αντιπαλότητά τους.

Το βροντερό ΟΧΙ μας, λοιπόν, στο παμπόνηρο σχέδιο Ανάν, έχει αυτό το βαθύτερο νόημα. Και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να αναλύουμε τα θετικά και τα αρνητικά του, να επιδιώκουμε... αναβολές και να μιλάμε για υπερπατριώτες ή για προδότες.

Ολα αυτά, πρέπει επιτέλους να τα συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά κάποιες «νόστιμες σάλτσες» για να καταπιούμε το κύριο «κρύο πιάτο»: Την απόλυτη εξάρτησή μας!

Ας μας αφήσουν λοιπόν ήσυχους. Αυτό σημαίνει το ΟΧΙ μας. Αυτή είναι η πρότασή μας, αυτό είναι το ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ.

Ας μας αφήσουν, Ελληνες και Τούρκους, μόνους και ήσυχους. Δε θέλουμε την «προστασία» τους.

Αρκετά μας «προστάτεψαν» οι ξένοι, διακόσια χρόνια τώρα τρώγοντας εμείς τις σάρκες μας κι αυτοί τα αγαθά μας. Χωρίς προστάτες και σχέδια και εξοπλισμούς και δάνεια και δώρα και ανάπτυξη και άλλα τέτοια, εμείς θα τα βρούμε, μόνοι μας, οι δύο λαοί. Μπορεί να... σκοτωθούμε για ένα διάστημα, κάποτε όμως, να είναι σίγουροι ότι, μόνοι μας, θα τα βρούμε.

Και θα κάνουμε το Αιγαίο έναν άγιο τόπο πλούτου και πολιτισμού. Φαίνεται όμως ότι αυτό ακριβώς δε θέλουν. Ισως γιατί το μόνο που θέλουν είναι η απόλυτη κυριαρχία του δικού τους πλούτου και του δικού τους πολιτισμού.

Και αναρωτιόμαστε: Ολοι οι υπερασπιστές του ΝΑΙ δεν τα βλέπουν όλα αυτά ή δεν τα καταλαβαίνουν; Εκτός κι αν είναι τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουν ότι με τις «εγγυήσεις» των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της ΕΕ, όλα μπορούν να... διορθωθούν. Πότε όλοι αυτοί οι μεγάλοι «προστάτες» μάς διόρθωσαν κάτι; Αφού ξέρουμε πολύ καλά πια ότι οι ίδιοι, συνειδητά, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, τα... στραβώνουν ή τα... ισιώνουν.

Βάζουμε το λύκο, δηλαδή, όπως λέει κι ο λαός μας, να φυλάει τα πρόβατα. Εκτός κι αν «προστασία» εννοούν τα διάφορα... φιλολογικά ψηφίσματά τους, τις ανεφάρμοστες αποφάσεις τους ή τα εκ των υστέρων... μνημόσυνά τους;

Οσοι ερμηνεύουν με αυτό τον τρόπο το ΝΑΙ τους, λυπάμαι, αλλά έτσι επιβεβαιώνουν την αφέλειά τους και δίνουν το δικαίωμα στους φανατικούς να τους θεωρούν όλους ύποπτους.


Του
Στέφανου ΛΗΝΑΙΟΥ

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.00, στην εκπομπή «Προβολές», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις τιμές των καυσίμων και για τα Ολυμπιακά έργα στο Δήμο Αθηναίων.
  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του, με θέμα την πολιτική πολυφωνία στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε Φλώρινα - Κοζάνη

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πραγματοποιήθηκαν χτες σε Κοζάνη και Φλώρινα.

Στη συγκέντρωση στη Φλώρινα, μίλησε ο Γιώργος Μούλης, γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, που κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να εκδηλώνουν μαζικά τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού. Ακολούθησε πικετοφορία στον κεντρικό πεζόδρομο με κυρίαρχα συνθήματα «Οχι στο σχέδιο Ανάν - Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη».

Στην Κοζάνη, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, που οργάνωσε η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Βαγγέλης Ξένος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις πιέσεις, που ασκούνται σε βάρος του κυπριακού λαού, προκειμένου να περάσει το διχοτομικό σχέδιο. Οι νέοι και νέες της Κοζάνης, κρατώντας πανό «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι», φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ και κατά της Νέας Τάξης των ιμπεριαλιστών. Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ