ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2004
Πολύμορφες ταξικές εκδηλώσεις

Σε όλη τη χώρα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Με στάσεις εργασίας και πολύμορφες εκδηλώσεις, μέσα στους χώρους εργασίας, στα εργοστάσια, σε εργοτάξια, στις εργατογειτονιές και σε δήμους, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο γιορτάζουν τη φετινή εργατική Πρωτομαγιά.

Συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και άλλοι μαζικοί φορείς με ενθουσιασμό πορεύονται προς τη μεγάλη γιορτή της εργατικής τάξης, της δίνουν πραγματικά αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό περιεχόμενο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, για σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, αλλά και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Ηδη πολλές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί και οργανώνονται σε όλη τη χώρα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την επόμενη βδομάδα και συγκεκριμένα:

-- Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Το εργατικό δίκαιο στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες», διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στις 29 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

-- Μία μέρα πριν, στις 28 Απρίλη, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στο Περιστέρι με θέμα: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν παζαρεύει τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς». Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (Αγιος Αντώνης).

-- Κεντρική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση θα πραγματοποιήσει στις 30 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα γίνουν εκδηλώσεις με στάση εργασίας σε πολλά εργοτάξια όπως: Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Κηφισιά, στις εταιρίες J&P και «Αλφα Μπετόν» στο στάδιο Καραϊσκάκη, στην «Αλφα Μπετόν» στο ΦΙΞ και στο γκαράζ στο σταθμό του μετρό Ηλιούπολης.

-- Πανελλαδική στάση εργασίας την παραμονή της Πρωτομαγιάς έχει κηρύξει και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, ενώ στην Αθήνα το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας εκδηλώσεις σε χώρους δουλιάς όπως στη «SEX FORM», τα τσαγκαράδικα Καλλιθέας και αλλού.

-- Τέσσερες Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε αντίστοιχους χώρους εργασίας έχει προγραμματίσει και θα διοργανώσει το Συντονιστικό Σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων.

-- Στη Θεσσαλονίκη η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στους λαούς Κύπρου, Παλαιστίνης και Ιράκ και σε κάθε λαό - θύμα του ιμπεριαλισμού - Προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού», την Παρασκευή 30 του Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (άγαλμα Βενιζέλου).

-- Στην Φωκίδα το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει την Πέμπτη 29 Απρίλη εκδήλωση με προβολή ταινίας για την Εργατική Πρωτομαγιά και την ιστορία του εργατικού κινήματος, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αμφισσας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΑΤΡΑ
Ταξικά αγωνιστικά μαζικά

Ταξικά, αγωνιστικά, μαζικά, προβάλλοντας διεθνιστική αλληλεγγύη στον εργαζόμενο λαό της Κύπρου, αλλά και σε όσους λαούς αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, θα γιορτάσει την Εργατική Πρωτομαγιά και το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Αυτό βεβαιώνει η ανταπόκριση 26 εργατικών Συνδικάτων και δεκάδων συνδικαλιστών, στην ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε χτες το απόγευμα η Γραμματεία Πειραιά του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη σύσκεψη καθορίστηκε το πρόγραμμα δράσης των ταξικών δυνάμεων, ώστε οι εργαζόμενοι του Πειραιά να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει επεξεργαστεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με βάση την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Εισηγητής στη σύσκεψη ήταν ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Γραμματείας, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να δοθεί με όρους συνολικής ταξικής αντιπαράθεσης, αναμέτρησης με το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Να γίνει ένα ακόμα θεμέλιο για την ισχυροποίηση των αγώνων της εργατικής τάξης».

Το πρόγραμμα που καθορίστηκε περιλαμβάνει καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις σε κάθε τόπο δουλιάς και συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για 24ωρη απεργία την 1η Μάη. Επίσης, παραμονές της 1ης Μάη να γίνουν στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις. Ηδη, όπως ανακοινώθηκε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, εκτός από 24ωρη για την 1η Μάη, έχει κηρύξει για την παραμονή, δηλαδή 30 Απρίλη, 2ωρη στάση εργασίας 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι. Στα πλαίσια της στάσης θα γίνει εκδήλωση όπου θα δοθεί στη μεγάλη δεξαμενή της Ζώνης το όνομα του μεγάλου αγωνιστή του Συνδικάτου, Στέλιου Μπουντούκη. Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμα την Πρωτομαγιά, να γίνει στις 9.30 το πρωί προσυγκέντρωση των σωματείων στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Πάτρα

Μέτρα προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας την 1η Μάη και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, συζήτησαν χτες εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστές στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία «Τριών Συμμάχων».

Στόχος, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, είναι να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής από τα διοικητικά συμβούλια σωματείων της περιοχής. Εντείνονται οι προσπάθειες για την οργάνωση περιοδειών, εξορμήσεων και συσκέψεων σε χώρους δουλιάς το πρωί, καθώς και για την οργάνωση συσκέψεων με τη συμμετοχή εργαζομένων τα απογεύματα, στα σωματεία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη δουλιά με τους οικονομικούς μετανάστες και στη συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προετοιμάζονται για την 1η Μάη

Ταξικά θα γιορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι της Λάρισας, συμμετέχοντας στις διήμερες, πολύμορφες εκδηλώσεις, που αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου του νομού. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, καλεί την εργατική τάξη και τους φορείς του νομού να δώσουν αγωνιστικά το «παρών» τους στις εκδηλώσεις, στέλνοντας στην κυβέρνηση και σ' όλους όσοι στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, μήνυμα ανυποχώρητης ταξικής πάλης. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΕΚΛ αποφάσισε ότι ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα έχει έντονο αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, με τη συναυλία αλληλεγγύης στους λαούς της Κύπρου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, την Παρασκευή 30 του Απρίλη, στην πλατεία Ταχυδρομείου, και τη συγκέντρωση υπογραφών κατά του «σχεδίου Ανάν». Κάλεσε, επίσης, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύξουν την τελευταία βδομάδα πριν το γιορτασμό στάση εργασίας μιας ώρας στους χώρους δουλιάς. Η απεργιακή συγκέντρωση την 1η του Μάη, που συνδιοργανώνει το ΕΚΛ με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Πυρετωδώς προετοιμάζονται και οι ταξικές δυνάμεις της Μαγνησίας για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στα πλαίσια του οποίου η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Βόλο.

Και οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας θα τιμήσουν την 1η του Μάη συμμετέχοντας στο γιορτασμό και στην απεργιακή συγκέντρωση που αποφάσισε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Δυναμικά αναμένεται να δώσουν το «παρών» τους στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων. Για την επιτυχία του γιορτασμού η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ., συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών στο Εργατικό Κέντρο.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική γενική της συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Απρίλη, στις 9.30 το πρωί, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Κατόπιν, από την Πέμπτη 6 Μάη και μέχρι την Τετάρτη 12 του μήνα, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του σωματείου, όπως επίσης και η εκλογή αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία του κλάδου και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ