ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Φοιτητικό «όχι» στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο

Πορεία αλληλεγγύης αύριο, από τα Προπύλαια, στη 1:30 το μεσημέρι

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση, αυτή τη φορά ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία
Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση, αυτή τη φορά ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία
Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκουν οι πρωτοβουλίες της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας για αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, ενάντια στο υπαγορευμένο από τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού «σχέδιο Ανάν». Ετσι, οι φοιτητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις προχωρούν σε συλλαλητήρια αλληλεγγύης υπέρ του «όχι» αύριο Παρασκευή. Το ραντεβού στην Αθήνα είναι στα Προπύλαια, στη 1:30 το μεσημέρι και αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία - κάλεσμα της Πανσπουδαστικής, σχετική απόφαση έχει πάρει ήδη το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένες άλλες πέντε συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων που θα συζητήσουν για το Κυπριακό και είναι πιθανό να καταλήξουν σε αντίστοιχες αποφάσεις.

Επίσης, σήμερα Πέμπτη, αντίστοιχη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό πραγματοποιεί η ΠΚΣ, στη 1:30 στο φουαγιέ της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Παράλληλα, χιλιάδες φοιτητές συμμετέχουν στο «δημοψήφισμα» της ΠΚΣ, στηρίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία το «όχι» στο «σχέδιο Ανάν». Κάλπες στήθηκαν χτες για πρώτη μέρα σε όλες τις σχολές της Αθήνας και μέσα σε μια μέρα ψήφισαν 2.000 φοιτητές! Αντίστοιχα. πολύ μεγάλη είναι η συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες της ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο Ρέθυμνο και άλλες πόλεις.


Το Κυπριακό κυριαρχεί στις συζητήσεις των φοιτητών και τις δραστηριότητες της ΠΚΣ. Ταυτόχρονα, όμως, η παράταξη κινεί διαδικασίες και για τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις σχολές τους. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος της ΑΣΟΕΕ, μετά από πρωτοβουλία της ΠΚΣ, πραγματοποιούν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις αλλαγές που επιχειρούνται στο πρόγραμμα σπουδών τους και αύριο οι φοιτητές της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Τέλος, σήμερα στο Αμφιθέατρο «Παπαρρηγοπούλου» της Νομικής Αθήνας (Σόλωνος), στις 2 μ.μ., η ΠΚΣ διοργανώνει εκδήλωση για το πολιτικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα. Θα μιλήσουν ο Εντουάρντο Λάρα Χερνάντες, Κουβανός νομικός επιστήμονας και ο Χόρχε Κεσάδα, πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» για το Σύνταγμα της Κούβας.


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για το Κυπριακό

Τι πραγματικά λέει το σχέδιο Ανάν, τι συνέπειες θα έχει η εφαρμογή του για τον κυπριακό λαό και γενικότερα για την περιοχή μας, ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται για «ναι» στο δημοψήφισμα, γιατί το ΚΚΕ πήρε ξεκάθαρη θέση για ένα βροντερό «όχι»... Για όλα τα παραπάνω η ΚΝΕ συζητά με φοιτητές και σπουδαστές, διοργανώνοντας μια σειρά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στο Λεκανοπέδιο με θέμα το Κυπριακό. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη:

-- Στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΙ Αθήνας, στο μεγάλο αμφιθέατρο, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο 002.

-- Στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ, πρώην ΣΕΛΕΤΕ), στις 12 το μεσημέρι.

-- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), στη 3 το μεσημέρι, θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στη Γεωπονική, στη 1 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

-- Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης.


Μαθητικό Φεστιβάλ Πιερίας

Με το σύνθημα «Τραγουδάμε - διασκεδάζουμε - αγωνιζόμαστε», το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Κατερίνης διοργανώνει το Σάββατο 24 Απρίλη, στις 6μμ στην πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Πιερίας. Στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πάρουν μέρος τα μουσικά συγκροτήματα «Πράσινα Αλογα» και «Blondy Mary», ενώ θα συμμετάσχει και μαθητικό συγκρότημα με έντεχνη μουσική.


ΔΑΠ: Δεν είμαστε ειδικοί για να πούμε όχι ή ναι

διαλέγουμε το δρόμο της γνώσης

Ετσι τιτλοφορεί την αφίσα της η ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη αποκρύβοντας τη θέση της για το «σχέδιο Ανάν». Δεν τολμάει να πει ΝΑΙ στο σχέδιο αυτό, ξέροντας πολύ καλά πως οι φοιτητές μαζικά λένε ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν» καθώς και ο ελληνικός αλλά και ο κυπριακός λαός. Αλλωστε έχουμε και εκλογές και τα κουκιά δεν πρέπει να χαθούν. Δε μας λέει όμως η ΔΑΠ, γιατί δε στήριξε το ψήφισμα της ΠΚΣ στη ΦΕΑΠΘ, που έλεγε ΟΧΙ και παράλληλα μιλούσε για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη. Δε μας είπε γιατί διαφωνεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ το 1977-'79.

Τσιμουδιά δεν έβγαλε επίσης και για τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ. Ξέχασε μάλλον τις δηλώσεις του Καραμανλή μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τα πολλά θετικά έναντι των αρνητικών του σχεδίου. Ξέχασε να μας πει γιατί η ΝΔ έλεγε προεκλογικά πως στα εθνικά θέματα υπάρχει η συναίνεση της στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ (το ΠΑΣΟΚ που λέει ξεκάθαρα ΝΑΙ). Δε μας είπε τι έλεγε πέρσι το Νοέμβρη όταν παρουσιάστηκε το 1ο «σχέδιο Ανάν».

Η υποκρισία της δεν ξεγελά κανέναν. Την απάντηση θα την πάρουν από τους φοιτητές. Στις κινητοποιήσεις, στις ΓΣ, στις φοιτητικές εκλογές.

H απάντηση των φοιτητών

Την ώρα που ΔΑΠ - ΠΑΣΠ καταψήφιζαν το ψήφισμα της ΠΚΣ στη ΦΕΑΠΘ, βρισκόταν σε εξέλιξη η πρωτοβουλία - δημοψήφισμα της ΠΚΣ που καλούσε τους φοιτητές να τοποθετηθούν με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν». Παρά τις πιέσεις, τα ψευτοδιλήμματα, τον αποκλεισμό όσων λένε ΟΧΙ από τα ΜΜΕ, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ένα γερό χαστούκι σε ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και όσων μεθοδεύουνε τη «λύση» μέσω του ΝΑΙ. Τα μέλη της ΠΚΣ με τις κάλπες στα χέρια φτάσανε παντού. Στα αμφιθέατρα, στους διαδρόμους, στα κυλικεία. Και τα ΟΧΙ πέφτανε κατά εκατοντάδες, σε αντίθεση με τα ΝΑΙ. Οι φοιτητές στείλανε αγωνιστικό μήνυμα. Ηταν τόσα πολλά τα ΟΧΙ, που αναγκάσανε τη ΔΑΠ στις σχολές, όπως στα ΤΕΦΑΑ, να ψηφίζουν το ψήφισμα (το οποίο λίγη ώρα πριν είχαν καταψηφίσει) για να μη χάσουν τα κουκιά τους. Οι φοιτητές όμως δεν τσιμπάνε. Ο ρόλος της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ είναι γνωστός. Και με το Κυπριακό αναδείχτηκε, όπως διαπιστώνεται καθημερινά και για τα ζητήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Την Πέμπτη με την κινητοποίηση συμπαράστασης και την επόμενη με τις ΓΣ θα σταλεί ακόμα πιο ηχηρά το μήνυμα του ΟΧΙ. Το καλύτερο χαστούκι όμως πρέπει να δοθεί στις 12 του Μάη όπου οι φοιτητές πρέπει να μαυρίσουν ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και να ψηφίσουν άλλη μια φορά αγωνιστικά. Να ενισχύσουν αποφασιστικά την Πανσπουδαστική, ρίχνοντας χιλιάδες «κόκκινα γαρίφαλα» στις κάλπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ