Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΔΑΠ: Δεν είμαστε ειδικοί για να πούμε όχι ή ναι

διαλέγουμε το δρόμο της γνώσης

Ετσι τιτλοφορεί την αφίσα της η ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη αποκρύβοντας τη θέση της για το «σχέδιο Ανάν». Δεν τολμάει να πει ΝΑΙ στο σχέδιο αυτό, ξέροντας πολύ καλά πως οι φοιτητές μαζικά λένε ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν» καθώς και ο ελληνικός αλλά και ο κυπριακός λαός. Αλλωστε έχουμε και εκλογές και τα κουκιά δεν πρέπει να χαθούν. Δε μας λέει όμως η ΔΑΠ, γιατί δε στήριξε το ψήφισμα της ΠΚΣ στη ΦΕΑΠΘ, που έλεγε ΟΧΙ και παράλληλα μιλούσε για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη. Δε μας είπε γιατί διαφωνεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ το 1977-'79.

Τσιμουδιά δεν έβγαλε επίσης και για τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ. Ξέχασε μάλλον τις δηλώσεις του Καραμανλή μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τα πολλά θετικά έναντι των αρνητικών του σχεδίου. Ξέχασε να μας πει γιατί η ΝΔ έλεγε προεκλογικά πως στα εθνικά θέματα υπάρχει η συναίνεση της στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ (το ΠΑΣΟΚ που λέει ξεκάθαρα ΝΑΙ). Δε μας είπε τι έλεγε πέρσι το Νοέμβρη όταν παρουσιάστηκε το 1ο «σχέδιο Ανάν».

Η υποκρισία της δεν ξεγελά κανέναν. Την απάντηση θα την πάρουν από τους φοιτητές. Στις κινητοποιήσεις, στις ΓΣ, στις φοιτητικές εκλογές.

H απάντηση των φοιτητών

Την ώρα που ΔΑΠ - ΠΑΣΠ καταψήφιζαν το ψήφισμα της ΠΚΣ στη ΦΕΑΠΘ, βρισκόταν σε εξέλιξη η πρωτοβουλία - δημοψήφισμα της ΠΚΣ που καλούσε τους φοιτητές να τοποθετηθούν με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν». Παρά τις πιέσεις, τα ψευτοδιλήμματα, τον αποκλεισμό όσων λένε ΟΧΙ από τα ΜΜΕ, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ένα γερό χαστούκι σε ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και όσων μεθοδεύουνε τη «λύση» μέσω του ΝΑΙ. Τα μέλη της ΠΚΣ με τις κάλπες στα χέρια φτάσανε παντού. Στα αμφιθέατρα, στους διαδρόμους, στα κυλικεία. Και τα ΟΧΙ πέφτανε κατά εκατοντάδες, σε αντίθεση με τα ΝΑΙ. Οι φοιτητές στείλανε αγωνιστικό μήνυμα. Ηταν τόσα πολλά τα ΟΧΙ, που αναγκάσανε τη ΔΑΠ στις σχολές, όπως στα ΤΕΦΑΑ, να ψηφίζουν το ψήφισμα (το οποίο λίγη ώρα πριν είχαν καταψηφίσει) για να μη χάσουν τα κουκιά τους. Οι φοιτητές όμως δεν τσιμπάνε. Ο ρόλος της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ είναι γνωστός. Και με το Κυπριακό αναδείχτηκε, όπως διαπιστώνεται καθημερινά και για τα ζητήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Την Πέμπτη με την κινητοποίηση συμπαράστασης και την επόμενη με τις ΓΣ θα σταλεί ακόμα πιο ηχηρά το μήνυμα του ΟΧΙ. Το καλύτερο χαστούκι όμως πρέπει να δοθεί στις 12 του Μάη όπου οι φοιτητές πρέπει να μαυρίσουν ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και να ψηφίσουν άλλη μια φορά αγωνιστικά. Να ενισχύσουν αποφασιστικά την Πανσπουδαστική, ρίχνοντας χιλιάδες «κόκκινα γαρίφαλα» στις κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ