ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλύτερη διαχείριση της ίδιας πολιτικής

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, δηλώνει τώρα ο Κ. Καραμανλής, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την αντιμετώπισή τους

Συνετή και αποτελεσματική διαχείριση της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που όμως παρουσιάζεται ως καινούρια και «πιο ανθρώπινη», ταχύτεροι ρυθμοί αλλά και «μεταρρυθμίσεις με συναίνεση», «προσεκτικοί χειρισμοί» στα εθνικά θέματα...

Αυτό είναι το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, όπως το περιέγραψε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ο Κ. Καραμανλής, επιμένοντας σε μια «διαχείριση με αξίες».

«Προχωρούμε με συνέπεια στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματός μας. Δεν παριστάνουμε τους σωτήρες και δε διεκδικούμε το αλάθητο. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να πετύχουμε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, υπογραμμίζοντας ότι «οι διακηρύξεις και οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι σήμερα το πλαίσιο δράσης για την κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι «έχουμε τις λύσεις που χρειάζονται» για τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και την ίδια στιγμή παραδέχτηκε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». Ετσι, αφού δεν μπόρεσε να δείξει ότι διαφοροποιείται επί της ουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, περιορίστηκε στις μεθόδους, στην ταχύτητα και το ύφος άσκησης της εξουσίας. «Προχωρούμε, με σύνεση και αποφασιστικότητα, στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Προχωρούμε χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς συγκρούσεις». Καυχήθηκε επίσης ότι «ήδη, η Ελλάδα έχει βρει έναν άλλο βηματισμό. Από τις εκλογές έως σήμερα, η χώρα δεν έχει χάσει ούτε μια ημέρα, ούτε μια ώρα. Αλλάζουμε ρυθμούς. Αλλάζουμε πρακτικές».

Αναφερόμενος στα άμεσα καθήκοντα της κυβέρνησης (Κυπριακό, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Ολυμπιακοί αγώνες, πλασματικότητα προϋπολογισμού και χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων) είπε ότι «είναι υποχρέωσή μας να διαχειριστούμε με σύνεση και αποτελεσματικότητα, όσα μας κληροδότησε η προηγούμενη περίοδος».

Φανερή ήταν η «αμηχανία» του στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια, παιδεία, υγεία), τα οποία μάλλον παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον λέγοντας ότι «τίποτε δεν αντιμετωπίζεται από τη μια μέρα στην άλλη», και ότι «λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν». Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να διακηρύξει ότι «το όραμά μας είναι μια ισχυρή κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά».

Επανέλαβε το κήρυγμα κατά της αλαζονείας - «στη νέα διακυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης, δεν πρόκειται να συγχωρηθούν πρακτικές αδιαφάνειας, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με νοοτροπίες που οδηγούν στη σήψη της εξουσίας» - ενώ υπογράμμισε ότι σημείο προσανατολισμού της πολιτικής και της συμπεριφοράς της κυβέρνησης πρέπει να είναι «η εμπιστοσύνη και εκείνων που δε μας ψήφισαν».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τους Ολυμπιακούς αγώνες λέγοντας ότι «καλύψαμε ήδη σημαντικό έδαφος σε ό,τι αφορά την προετοιμασία» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα κάνουμε τους Αγώνες που ταιριάζουν στη χώρα που τους γέννησε» σε συνθήκες «μέγιστης δυνατής ασφάλειας».

Φτωχική ήταν η αναφορά του στο ρόλο του κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι «μαζί θα κτίσουμε μια νέα αντίληψη για το ρόλο του σύγχρονου κόμματος στη νέα εποχή» και προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. Περισσότερο αναλυτικός, αλλά όχι διαφωτιστικός, ήταν ο γραμματέας της ΚΕ, Βαγ. Μεϊμαράκης, που τάχθηκε «υπέρ του διαχωρισμού κόμματος και κυβέρνησης, αλλά όχι υπέρ της αποξένωσης του ενός από την άλλη». Βασικό καθήκον, όπως είπε, είναι «να στηρίξουμε πολιτικά την κυβέρνηση και τις επιλογές της».

«Κυρίαρχοι» στις ευρωεκλογές

Ο Βαγ. Μεϊμαράκης σκιαγράφησε τους στόχους και την τακτική του κόμματος για τις ευρωεκλογές, όπου, όπως τόνισε, «καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου». Στη βάση αυτή ζήτησε από τον κομματικό μηχανισμό να παραμείνει σε ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα αποδοκίμασε την «παραδοσιακά χαλαρή ψήφο» και την τάση που υπάρχει στις ευρωεκλογές της «ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων». «Δε χαρίζουμε ούτε μία ψήφο, δεν παίζουμε με την ισχυρή εκπροσώπηση της χώρας μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων», ήταν η απάντησή του. Παράλληλα έθεσε το (δικομματικό) ψευτοδίλημμα: «Ποιοι θα εκπροσωπούν τα ελληνικά συμφέροντα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (σ.σ. στις Βρυξέλλες): Θα τα εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στήριζαν σιωπηλώς επί 20 χρόνια μια κυβέρνηση που απέτυχε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ή θα εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, που δίνουν τη μάχη για την προώθηση πολιτικών εις όφελος όλων των Ελλήνων;».


Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Το Κυπριακό, οι ευρωεκλογές, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών:

Σήμερα, Σάββατο

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Πειραϊκής Χερσονήσου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος (Σερφιώτου & Ηρακλειδών), με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη.

-- Στις 7 μ.μ. περιοδεία σε Ξυλούπολη και Λαχανά θα πραγματοποιήσει ο Χάρης Κουτσουράς, μέλος του Γραφείου της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ. περιοδεία στο Μελισσοχώρι θα πραγματοποιήσει η Στέλλα Καλινικίδου, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Σαλαμίνας, στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΓΑΒΡΙΗΛ» στο Αιάντειο, με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «ΦΙΛΙΠ» (Θάσου 11), για την αναγκαιότητα συσπείρωσης των εκπαιδευτικών στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

Τη Δευτέρα 26/4

-- Στα κρουαζιερόπλοια στις 7 μ.μ., θα περιοδεύσουν η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη.

-- Πολιτική συγκέντρωση και συζήτηση με θέμα τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Σητείας, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Βασίλη Κόκκινο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

Την Τρίτη 27/4

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Περάματος, στις 6 π.μ. θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στα καταστήματα στο κέντρο του Κορυδαλλού.

-- Στις βιοτεχνίες δέρματος στο Ρέντη, στις 6 π.μ., θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη.

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Ρέντη, στις 6 π.μ., θα περιοδεύσει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΚΟΠ, και στις 8.30 π.μ. στη σχολή ΟΑΕΔ Ρέντη.

-- Στο εργοστάσιο της ΙΟΝ, στις 13.30, θα περιοδεύσει η Ολυμπία Κυζίλη, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

-- Στο 7ο Νυχτερινό ΤΕΕ («Παπαστράτειο»), στις 6.30 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας.

Την Τετάρτη 28/4

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερυθραίας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Δυναμώνουμε το ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό», με ομιλητή τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Επίσης, η διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης, που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, στις 7.30 μ.μ., με τον Στέλιο Λάμπρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Για το ίδιο θέμα θα μιλήσει στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Αμαρουσίου ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές θα συζητηθεί σε εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στο 1ο ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων με την Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Γλυφάδας θα μιλήσει ο Γιώργος Γεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ.

-- Στις 7 μ.μ. στα Ανω Πετράλωνα, σε εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, θα μιλήσει ο Αποστόλης Παππάς, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 7 μ.μ. στα Σεπόλια στα γραφεία της ΚΟ θα μιλήσει σχετικά με τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές ο Τάσος Στουραΐτης.

-- Στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ Περάματος θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ Αμφιάλης θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ.

-- Στα γραφεία της ΚΟ Αγ. Τριάδας Νίκαιας στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ.

-- Στο εργοστάσιο της «ΚΟΡΩΝΑ», στις 5.30 π.μ., θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη, ενώ στις 8.30 π.μ. θα περιοδεύσει στη σχολή ΟΑΕΔ Πειραιά.

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Δραπετσώνας, στις 6 π.μ., θα περιοδεύσει ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας της ΚΟΠ.

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Νίκαιας, στις 6 π.μ., θα περιοδεύσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΠ, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Νυχτερινό της Ιωνιδείου.

-- Στο απογευματινό ΤΕΕ Περάματος, στις 4 μ.μ. θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πατσιλινάκος.

-- Εκδήλωση με θέμα τις ευρωεκλογές πραγματοποιεί στις 8.30 μ.μ. η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, στο ξενοδοχείο «ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ».

-- Στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στις 8 μ.μ. θα μιλήσει για τις ευρωεκλογές ο Γ. Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, στις 7.30 μ.μ., για το ίδιο θέμα θα μιλήσει ο Κ. Δρόσος, γραμματέας της Αχτίδας Μεσολογγίου.

-- Στο Δημαρχείο Αιτωλικού, στις 7.30 μ.μ., επίσης για τις ευρωεκλογές θα μιλήσει ο Τ. Πατούλας, γραμματέας της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ