Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλύτερη διαχείριση της ίδιας πολιτικής

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, δηλώνει τώρα ο Κ. Καραμανλής, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την αντιμετώπισή τους

Συνετή και αποτελεσματική διαχείριση της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που όμως παρουσιάζεται ως καινούρια και «πιο ανθρώπινη», ταχύτεροι ρυθμοί αλλά και «μεταρρυθμίσεις με συναίνεση», «προσεκτικοί χειρισμοί» στα εθνικά θέματα...

Αυτό είναι το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, όπως το περιέγραψε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ο Κ. Καραμανλής, επιμένοντας σε μια «διαχείριση με αξίες».

«Προχωρούμε με συνέπεια στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματός μας. Δεν παριστάνουμε τους σωτήρες και δε διεκδικούμε το αλάθητο. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να πετύχουμε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, υπογραμμίζοντας ότι «οι διακηρύξεις και οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι σήμερα το πλαίσιο δράσης για την κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι «έχουμε τις λύσεις που χρειάζονται» για τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και την ίδια στιγμή παραδέχτηκε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». Ετσι, αφού δεν μπόρεσε να δείξει ότι διαφοροποιείται επί της ουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, περιορίστηκε στις μεθόδους, στην ταχύτητα και το ύφος άσκησης της εξουσίας. «Προχωρούμε, με σύνεση και αποφασιστικότητα, στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Προχωρούμε χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς συγκρούσεις». Καυχήθηκε επίσης ότι «ήδη, η Ελλάδα έχει βρει έναν άλλο βηματισμό. Από τις εκλογές έως σήμερα, η χώρα δεν έχει χάσει ούτε μια ημέρα, ούτε μια ώρα. Αλλάζουμε ρυθμούς. Αλλάζουμε πρακτικές».

Αναφερόμενος στα άμεσα καθήκοντα της κυβέρνησης (Κυπριακό, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Ολυμπιακοί αγώνες, πλασματικότητα προϋπολογισμού και χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων) είπε ότι «είναι υποχρέωσή μας να διαχειριστούμε με σύνεση και αποτελεσματικότητα, όσα μας κληροδότησε η προηγούμενη περίοδος».

Φανερή ήταν η «αμηχανία» του στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια, παιδεία, υγεία), τα οποία μάλλον παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον λέγοντας ότι «τίποτε δεν αντιμετωπίζεται από τη μια μέρα στην άλλη», και ότι «λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν». Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να διακηρύξει ότι «το όραμά μας είναι μια ισχυρή κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά».

Επανέλαβε το κήρυγμα κατά της αλαζονείας - «στη νέα διακυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης, δεν πρόκειται να συγχωρηθούν πρακτικές αδιαφάνειας, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με νοοτροπίες που οδηγούν στη σήψη της εξουσίας» - ενώ υπογράμμισε ότι σημείο προσανατολισμού της πολιτικής και της συμπεριφοράς της κυβέρνησης πρέπει να είναι «η εμπιστοσύνη και εκείνων που δε μας ψήφισαν».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τους Ολυμπιακούς αγώνες λέγοντας ότι «καλύψαμε ήδη σημαντικό έδαφος σε ό,τι αφορά την προετοιμασία» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα κάνουμε τους Αγώνες που ταιριάζουν στη χώρα που τους γέννησε» σε συνθήκες «μέγιστης δυνατής ασφάλειας».

Φτωχική ήταν η αναφορά του στο ρόλο του κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι «μαζί θα κτίσουμε μια νέα αντίληψη για το ρόλο του σύγχρονου κόμματος στη νέα εποχή» και προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. Περισσότερο αναλυτικός, αλλά όχι διαφωτιστικός, ήταν ο γραμματέας της ΚΕ, Βαγ. Μεϊμαράκης, που τάχθηκε «υπέρ του διαχωρισμού κόμματος και κυβέρνησης, αλλά όχι υπέρ της αποξένωσης του ενός από την άλλη». Βασικό καθήκον, όπως είπε, είναι «να στηρίξουμε πολιτικά την κυβέρνηση και τις επιλογές της».

«Κυρίαρχοι» στις ευρωεκλογές

Ο Βαγ. Μεϊμαράκης σκιαγράφησε τους στόχους και την τακτική του κόμματος για τις ευρωεκλογές, όπου, όπως τόνισε, «καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου». Στη βάση αυτή ζήτησε από τον κομματικό μηχανισμό να παραμείνει σε ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα αποδοκίμασε την «παραδοσιακά χαλαρή ψήφο» και την τάση που υπάρχει στις ευρωεκλογές της «ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων». «Δε χαρίζουμε ούτε μία ψήφο, δεν παίζουμε με την ισχυρή εκπροσώπηση της χώρας μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων», ήταν η απάντησή του. Παράλληλα έθεσε το (δικομματικό) ψευτοδίλημμα: «Ποιοι θα εκπροσωπούν τα ελληνικά συμφέροντα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (σ.σ. στις Βρυξέλλες): Θα τα εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στήριζαν σιωπηλώς επί 20 χρόνια μια κυβέρνηση που απέτυχε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ή θα εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, που δίνουν τη μάχη για την προώθηση πολιτικών εις όφελος όλων των Ελλήνων;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγράφηκε ο βουλευτής Σαράκης (2024-06-19 00:00:00.0)
Συζητούν παραμονή Μεϊμαράκη και στροφή στον καραμανλισμό... (2015-07-24 00:00:00.0)
«Εντολή» λαού για ...αντιλαϊκή πολιτική (2004-06-15 00:00:00.0)
Αναζητούν αντιπολιτευτική τακτική... (2004-03-17 00:00:00.0)
Παιχνίδια με τις εντυπώσεις (2004-03-12 00:00:00.0)
Αποτυχία "είσπραξης" της λαϊκής δυσαρέσκειας (1999-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ