Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Ο αγώνας για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη συνεχίζεται

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

Με το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» να δονεί την πλατεία, ανέβηκε στο βήμα ο ομιλητής της συγκέντρωσης, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, του κόμματος που έχει διακηρύξει με σαφήνεια ότι η καλύτερη συμπαράσταση του λαού μας προς τον κυπριακό λαό είναι το ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν».

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, αφού αναφέρθηκε στην πορεία του κυπριακού προβλήματος, ξεκαθάρισε πως «δεν ήταν η Λουκέρνη, που ενταφίασε τη δίκαιη λύση. Ο ενταφιασμός επισημοποιήθηκε εκεί που όλα τα κόμματα στην Ελλάδα ισχυρίζονταν ότι θα ήταν η κοιτίδα της δίκαιης λύσης: Στην ΕΕ, στη Σύνοδο του Ελσίνκι. Εκεί οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ευρωλάγνων της Ελλάδας τράβηξαν οριστικά το Κυπριακό από τον ΟΗΕ, το αποχαρακτήρισαν και από διεθνές πρόβλημα εισβολής - κατοχής, το μετονόμασαν σε πρόβλημα συμβίωσης δύο μερών. Και ο Κόφι Ανάν ετοίμασε τη δική του δήθεν λύση στο ίδιο μήκος κύματος».

Εξηγώντας, γιατί εκβιάζονται έτσι οι εξελίξεις, ανέφερε πως το Κυπριακό συνδέεται άμεσα με τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Και σημείωσε πως «στις συμπληγάδες πέτρες αυτών των συμφερόντων, παίχτηκε και παίζεται η τύχη του κυπριακού λαού».

Κατέδειξε τις σημαντικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΝ, για τις αυταπάτες που καλλιέργησαν ότι μπορεί η ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην ΕΕ να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην τούρκικη αδιαλλαξία. Και ξεκαθάρισε πως «η ένταξη στην ΕΕ δεν μπορεί να είναι το κλειδί για την ασφάλεια, την ειρήνη και την επανένωση στην Κύπρο. Κλειδί μπορεί να είναι μόνο η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη βάση της κοινής αντίθεσης στο "σχέδιο Ανάν" και τις συνέπειές του».


Motion Team

Εξάλλου, ο Θ. Κωνσταντινίδης προειδοποίησε πως το Κυπριακό δεν το αντιμετωπίζουν οι ιμπεριαλιστές σαν ένα μεμονωμένο ζήτημα, αλλά ενταγμένο στο ίδιο πακέτο με το Αιγαίο. Και κάλεσε το λαό από τώρα να προετοιμαστεί, γιατί «η διχοτόμηση του Αιγαίου με την αμερικανική επικυριαρχία πλήττει και τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον τουρκικό».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους αγώνες του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού, στους αγώνες στη Λατινική Αμερική, στην αντίσταση των εργαζομένων στην Ευρώπη που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι λαοί, απέναντι στον ιμπεριαλισμό, ο οποίος, αν και φαντάζει πανίσχυρος, δεν είναι.

«Η πολιτική για μας τους κομμουνιστές δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η τέχνη της λαϊκής αντίστασης και της ρήξης.

Το ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό πρέπει να είναι κατηγορηματικό. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος του αγώνα γίνεται πιο καθαρός και φαντάζει πιο εύκολος. Αυτόν το δρόμο βαδίζουμε Σ' αυτό το δρόμο αποκτάς μαχητικότητα - αξιοπρέπεια - ηρωισμό. Σ' αυτό το δρόμο αποκτούν νόημα οι θυσίες.

Ακολουθώντας αυτό το δρόμο:

Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή του ιμπεριαλισμού όσο γίνεται πιο δύσκολη. Μπορούμε να του αφαιρέσουμε νίκες, να του βάζουμε εμπόδια.

Αν δε σηκώσουμε κεφάλι, η αντίδραση θα πέσει πάνω μας με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα για να μας υποτάξει.

Παλαιστίνη, Ιράκ, Σερβία, Κόσσοβο, Βοσνία, Κύπρος δεν είναι χωράφι και ξέφραγο αμπέλι για τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών. Είναι γη, είναι πατρίδα των λαών που τις κατοικούν», σημείωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης.

Και κατέληξε: «Εμείς οι Ελληνες κομμουνιστές θα κάνουμε το χρέος μας, θα ανεβάσουμε την αλληλεγγύη, θα εντείνουμε τη δράση μας. Ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνουμε το λόγο μας ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων που περιμένουν από εμάς σταθερή και πλατιά αλληλεγγύη.

Από την εργατομάνα Θεσσαλονίκη στέλνουμε μήνυμα στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα ολόκληρης της Κύπρου, ότι και μετά τα δημοψηφίσματα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να εκφραστεί πλατύτερα η αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό.

Το κυπριακό δεν είναι τελειωμένη υπόθεση. Από αύριο ο αγώνας μπαίνει σε νέα φάση. Το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής παραμένει. Ο Αγώνας για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες συνεχίζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ