Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη

Φοιτητικές πολύμορφες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης έγιναν χτες

«Το σχέδιο Ανάν να απορριφθεί - Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη». Μ' αυτό το σύνθημα στα πανό και στα στόματά τους φοιτητές από σχολές της πρωτεύουσας, πραγματοποίησαν χτες μια μαχητική πορεία στους δρόμους της Αθήνας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό, ενάντια στο επιβαλλόμενο από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς σχέδιο Ανάν».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλόγων Πανεπιστημίου Πειραιά και Γεωλογικού (που πήραν αγωνιστικές αποφάσεις μετά από πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ) οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη 1:30 το μεσημέρι στα Προπύλαια κι από κει πορεύτηκαν (μέσω των οδών Πεσματζόγλου, Σταδίου, Βασ. Σοφίας) μέχρι τα γραφεία της ΕΕ, φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Κυβέρνηση ΝΔ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτο», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές».

Στο οδόστρωμα της Βασ. Σοφίας, μπροστά ακριβώς από τα γραφεία της ΕΕ, οι φοιτητές άπλωσαν μπογιές, πινέλα, χαρτόνια και δημιούργησαν μια συμβολική - για το πώς αλυσοδένει την Κύπρο ο ιμπεριαλισμός - κατασκευή. Εφτιαξαν το χάρτη της Κύπρου, διχασμένο στα δυο, με δυο διαφορετικά χρώματα, όπως τον θέλει το σχέδιο Ανάν και τον έδεσαν με αλυσίδες από τις σημαίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το σχέδιο ΑΝΑΝ «νομιμοποιεί την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Ταυτόχρονα διαμορφώνει ένα κράτος προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς οι ιμπεριαλιστές θα κάνουν κουμάντο στο νησί», τονίζει το ψήφισμα των φοιτητικών συλλόγων που διαβάστηκε στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΕ. Το ψήφισμα επισημαίνει επίσης τις ευθύνες των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων που ωραιοποίησαν το σχέδιο και καταλήγει: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο κυπριακός λαός, η έμπρακτη συμπαράστασή μας σε αυτόν περνά από την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού αυτού σχεδίου αλλά και στον αγώνα μας για τη μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία Κύπρου Ενιαίας ανεξάρτητης χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και "προστάτες"».

Φοιτητικές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης χτες το απόγευμα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου συμμετείχαν μέλη και φίλοι της Πανσπουδαστικής και Κύπριοι σπουδαστές καθώς επίσης, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ