Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αποτυχία "είσπραξης" της λαϊκής δυσαρέσκειας

Στην αντιπολιτευτική τακτική στήριξης των νεοφιλελεύθερων επιλογών επιμένει ο Κ. Καραμανλής

Η εμφανής αδυναμία και αποτυχία της ΝΔ να εισπράξει τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων, παρά το γεγονός ότι είχε προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην εκλογική αναμέτρηση, ήταν το κυρίαρχο μήνυμα των ευρωεκλογών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο σκεπτικισμός ήταν εμφανής πίσω από τα "σφιγμένα" χαμόγελα και την προσπάθεια που έγινε να καλλιεργηθεί κλίμα "ανατροπής του πολιτικού σκηνικού" ή να τονωθεί το ηθικό των οπαδών του κόμματος ότι η ΝΔ βρίσκεται σε "τροχιά εξουσίας".

Ο Κ. Καραμανλής, στη μεταμεσονύχτια δήλωση που έκανε στο Ζάππειο, επέμεινε στην αντιπολιτευτική τακτική της στήριξης των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης και εντονότερης πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση. Απευθυνόμενος και προς τα μεγάλα αφεντικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει το παν για να στηρίξει την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ "πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες", ενώ επανέλαβε ότι θα αυξήσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, κυρίως στην κατεύθυνση της "περιστολής του σπάταλου κράτους" και της "αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών αδιεξόδων", με ό,τι αυτό υπονοεί η ηγεσία της ΝΔ.

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών "βροντερό όχι" στην κυβέρνηση Σημίτη και την παγερή εξουσία του και ένα "δυνατό ναι" στο "νέο ξεκίνημα" του κόμματός του κάνοντας λόγο για "μεγάλη νίκη". Παρόλο που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αρνείται να λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών, ωστόσο τόνισε ότι θα συνεχίσει "με ευπρέπεια" την ίδια αντιπολιτευτική τακτική για το "καλό του τόπου".

Με το βλέμμα στις κάλπες των εθνικών εκλογών, συνέχισε την προεκλογική δημαγωγική τακτική του, επιχειρώντας να εμφανίσει το κόμμα του ως "παράταξη όλων των Ελλήνων", ενώ περίσσεψαν οι διακηρύξεις περί κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών, εθνικής συμφιλίωσης και ομοψυχίας. Ταυτόχρονα, "υποσχέθηκε" ότι μια "ικανή κυβέρνηση" της ΝΔ θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή εκτιμούσαν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων κυμαινόταν γύρω στο 3%, γιατί, όπως εξηγούσαν, από τη μια αποφεύγεται ο κίνδυνος ηττοπάθειας και από την άλλη ο κίνδυνος της αλαζονείας και του εφησυχασμού. Τώρα, συμπλήρωναν, το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα εξαρτηθεί από τη δουλιά που θα γίνει.

Από την άλλη δεν έκρυβαν ότι επενδύουν πολλές προσδοκίες τους στην "επανασυσπείρωση όλων των δυνάμεων της παράταξης", εννοώντας την επιστροφή των ψηφοφόρων της ΠΟΛΑΝ και του Μάνου.

Καθόλου τυχαίο δε θεωρείται το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να προβεί σε σχολιασμό μετά τη γνωστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Συνεργάτες του παρέπεμπαν στην πρωινή δήλωση μετά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα που ψήφισε. Σε αυτή ο επίτιμος είχε επισημάνει ότι οι ευρωεκλογές θα στείλουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και θα επηρεάσουν τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2000, ενώ είχε καλέσει τα δύο μεγάλα κόμματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ