Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στον "αστερισμό" του... Πιραντέλο

Οταν ένα κόμμα χάνει περίπου 8 μονάδες (!) της εκλογικής του δύναμης από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 1996, αλλά τα στελέχη του ισχυρίζονται πως τα πράγματα... δεν είναι και τόσο άσχημα, είναι προφανές ότι θα πρέπει να επιστρατεύσει "επιχειρήματα" που θυμίζουν τη ρήση του Πιραντέλο (σσ: "είναι έτσι αν έτσι νομίζετε", όπως έλεγε ο Ιταλός διανοούμενος), ή να καταφύγει στο θυμώδες και ελληνικότερον... "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν", για να "στοιχειοθετήσει" ισχυρισμούς, που μπορεί να αποτυπώνουν τους ευσεβείς πόθους του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποκλίνουν παντελώς από την πραγματικότητα.

Ετσι, χτες, μετά την οριστικοποίηση της εκλογικής εικόνας που κατέγραψαν οι κάλπες, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν μιλώντας προς το "Ρ" ότι "δεν πετάμε στα ουράνια με το αποτέλεσμα, αλλά δεν έχουμε και κανένα λόγο να αισθανόμαστε ως τεθλιμμένοι συγγενείς"... Εξέφραζαν, δε, την απόλυτη πίστη τους ότι "το αποτέλεσμα ανατρέπεται και μάλιστα δίνει πλεονεκτήματα σε μας"!

Σε αυτό περίπου το μοτίβο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών στα πολυπληθή χτεσινά τηλεοπτικά πάνελ. Βέβαια, χρειάστηκαν μερικές ώρες για να ευθυγραμμιστούν οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στη διατύπωση της ίδιας προς τα έξω "γραμμής", αφού αρχικά - μόλις έκλεισαν οι κάλπες και δημοσιοποιήθηκαν τα "exit polls" - ήταν εμφανείς οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο Θ. Τσουκάτος μιλούσε για "πλειοψηφία του λαού που πανηγυρίζει" με το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ (!), η Βάσω Παπανδρέου για ανάγκη να ληφθεί το μήνυμα και να υπάρξουν "αλλαγές" σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ο Θ. Πάγκαλος για μήνυμα που σαφώς επιτάσσει αλλαγές, ενώ ο Ε. Γιαννόπουλος για ήττα κλπ.

Πάντως όλη η προσπάθεια των κυβερνητικών μηχανισμών χτες ήταν να πείσουν πως επειδή οι ψήφοι που έχασε στράφηκαν προς τα αριστερά, γι' αυτό το λόγο είναι και ευκολότερο στους επόμενους μήνες μέχρι τις εθνικές εκλογές να επιτευχθεί ο "επαναπατρισμός" τους στο ΠΑΣΟΚ.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν πλήρη επίγνωση για δυο πράγματα: Πρώτον, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά αποτυχία, αφού, όπως έλεγαν, στο μόνο που ελπίζουν είναι ότι "τα είχαμε βάψει τόσο μαύρα πριν τις εκλογές ώστε τώρα που ήρθαν πράγματι άσχημα τα πράγματα, μπορεί να φαίνονται και καλά"!... Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευδαν να υποστηρίζουν ότι δε θα αργήσουν οι εκδηλώσεις εσωτερικών τριβών στο ΠΑΣΟΚ (αναμένονται τοποθετήσεις και του Α. Τσοχατζόπουλου και στελεχών της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης"), όσο κι αν η πλευρά των "εκσυγχρονιστών"... ορκιζόταν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Το δεύτερο που γνωρίζουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι από σήμερα, επειδή ακριβώς θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική (σσ: "θα συνεχίσουμε, ο κόσμος μάς είπε με την ψήφο του να γίνουμε καλύτεροι" (!), έλεγαν προς το "Ρ" στελέχη της κυβέρνησης) θα πρέπει να εξασκηθούν σε ακόμα μεγαλύτερη "προπόνηση" υποκρισίας, προπαγανδιστικής εξαπάτησης και συνθηματικής κινδυνολογίας, εμπλουτισμένης με ακόμα εντονότερο αντικομμουνισμό, ώστε να περιορίσουν τον ορατό απεγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων από το δικομματισμό, ενόψει των επόμενων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ