Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ισοψήφησαν" στη γελοιότητα, ηττήθηκαν στο λαό

Στην Κλαυθμώνος και στη Χαρ. Τρικούπη, χτες, είχαμε μια έκφραση του πώς αισθάνονται οι πρωταγωνιστές ενός γνωστού ανέκδοτου. Λέει το ανέκδοτο πως οι παίκτες μιας ομάδας πόλο, όταν ρωτήθηκαν γιατί πανηγυρίζουν, αφού έχασαν με 10 - 0, απάντησαν: Γιατί την προηγούμενη φορά - είπαν - πάλι είχαμε χάσει 10 - 0, αλλά είχαν... πνιγεί και δυο συμπαίκτες μας. Αρα, τώρα που δεν πνίγηκε κανείς, νικήσαμε! Είναι προφανές ότι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που πανηγύριζαν χτες στην Κλαυθμώνος, καθώς και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που βάφτισαν "νίκη" το γεγονός ότι τα 2/3 του ελληνικού λαού αποδοκίμασαν την πολιτική τους, οι παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη που βάφτισαν "νίκη" την πασιφανή διάψευση του πρωθυπουργού, ο οποίος σε όλη την προεκλογική περίοδο έλεγε πως το κόμμα του θα έρθει πρώτο, είναι προφανές, επαναλαμβάνουμε, ότι όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν τα πρωτεία, όχι μόνο στην υποκρισία, αλλά και στην αστειότητα.

***

Στο Σύνταγμα και στη Ρηγίλλης, χτες, είχαμε μια εκδήλωση του πώς συμπεριφέρονται όσοι δε συναισθάνονται τι σημαίνει "πύρρειος νίκη". Η ΝΔ που στις ευρωεκλογές επιδίωκε να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε "τροχιά εξουσίας", αν και δεν τα κατάφερε, έβαλε, ωστόσο, τους οπαδούς της να πανηγυρίζουν! Γιατί όμως; Χάρηκαν γιατί αποδοκιμάστηκε και η δική της πολιτική; Η μήπως στο ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ευδιάκριτη η αντίθεση σε μια πολιτική, την οποία ξεκίνησε η ΝΔ το 1990 και τη συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ από το 1993;

***

Είναι προφανές ότι το γελοίο φαινόμενο, χτες, στο ένα σημείο της Αθήνας να εκσφενδονίζονται καπνογόνα πανηγυρισμών σε γαλάζιο φόντο, και 5 λεπτά μακρύτερα να εκσφενδονίζονται καπνογόνα πανηγυρισμών σε πράσινο φόντο, συνιστά ένα φαινόμενο δηλωτικό της παρακμής ενός πολιτικού συστήματος, του δικομματισμού, που απειλεί να συμπαρασύρει μαζί με τα συμφέροντα του λαού και τόπου, και κάθε έννοια της λογικής. Γι' αυτό η ήττα που υπέστη χτες ο δικομματισμός είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις γελοιότητες. Αλλωστε, η παρουσία των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα χτεσινά τηλεοπτικά πάνελ ήταν ενδεικτική του τι πρεσβεύουν. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, και οι μεν και οι δε, το συμπέρασμα που έβγαλαν από τα χτεσινά αποτελέσματα ήταν ότι"χρειάζεται ο ελληνικός λαός να κατανοήσει τα κόμματά τους" (!) και όχι τα κόμματά τους να κατανοήσουν το εκλογικό μήνυμα! Ομως, ο ελληνικός λαός κατανόησε και έδωσε σαφώς το στίγμα του. Η σοβαρή ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ τα λέει όλα. Οσο για τους υπόλοιπους - και για να επιστρέψουμε στο ανέκδοτο με το πόλο -, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται... Για πόσο ακόμα; Μάλλον, όχι για πολύ.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ