Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μεμονωμένα απαράδεκτα γεγονότα

Με προβλήματα που σταδιακά ξεπεράστηκαν, ξεκίνησαν χτες το πρωί οι εκλογές στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη. Ετσι, είχαμε και στις χτεσινές εκλογές το φαινόμενο της μη προσέλευσης μελών των εφορευτικών επιτροπών σε αρκετά εκλογικά τμήματα, ενώ σε λίγα εκλογικά τμήματα δεν προσήλθαν δικαστικοί αντιπρόσωποι. Σε αρκετά επίσης τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προσήλθαν καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της ψηφοφορίας.

Πέρα όμως από τα συνηθισμένα αυτά φαινόμενα είχαμε και κάποια σοβαρότερα περιστατικά σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης.

Στο 508 εκλογικό τμήμα ανδρών στο σχολικό συγκρότημα της Παναγίας Φανερωμένης ο δικαστικός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι "έχει απόφαση" να τοποθετεί σε όλες τις σειρές ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων που δίνονται στους ψηφοφόρους, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο πάνω μέρος. Η αχαρακτήριστη αυτή συμπεριφορά του εν λόγω δικαστικού αντιπροσώπου πέρα από την αντιδημοκρατικότητά της έρχεται σε αντίθεση με την εκλογική πρακτική που εφαρμόζεται σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας. Την πρακτική δηλαδή της τοποθέτησης του ψηφοδελτίου κάθε ενός από τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές στο επάνω μέρος της σειράς που δίνεται στους ψηφοφόρους, εκ περιτροπής.

Στο 511 εκλογικό τμήμα ανδρών της Παναγίας Φανερωμένης ο δικαστικός αντιπρόσωπος, λίγο μετά την έναρξη των εκλογών, είχε δώσει 20 σφραγισμένους και υπογραμμένους φακέλους πάνω από τον αριθμό των ψηφοφόρων που είχαν προσέλθει να ψηφίσουν και παρά τις διαμαρτυρίες των εκλογικών αντιπροσώπων των κομμάτων, εξακολουθούσε να αγνοεί το πρόβλημα.

Στο 243 εκλογικό τμήμα ανδρών του Αγ. Θεράποντα στη θέση της εφορευτικής επιτροπής βρίσκονταν ένστολοι άνδρες της Αστυνομίας, ενώ η ΝΔ είχε στήσει τραπεζάκια έξω από μερικά εκλογικά τμήματα.

Ορισμένα προβλήματα εξάλλου παρουσιάστηκαν σε εκλογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης με τους καταλόγους των ετεροδημοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ