ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκληση Μπρέμερ σε «πρώην»

Νέες συγκρούσεις στην Καρμπάλα

Από την πολιορκία της Φαλούτζα

Associated Press

Από την πολιορκία της Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την επιστροφή ανθρώπων που υπηρετούσαν σε διοικητικές θέσεις και σε κομβικά πόστα στον τομέα, κυρίως, της Υγείας και της Εκπαίδευσης, υπό τον καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ζήτησε, χτες, επισήμως ο κατοχικός διοικητής, παραδεχόμενος ότι δεν έχει επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία των βασικών τομέων της διοίκησης. Την ίδια στιγμή, τα κατοχικά στρατεύματα διατηρούσαν υπό πολιορκία τις Φαλούτζα και Νατζάφ σχεδιάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ευρείες επιχειρήσεις εισβολής, ενώ σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Καρμπάλα.

Σκληρές μάχες σημειώθηκαν, χτες το πρωί, στη σιιτική Καρμπάλα, όταν κατοχικές δυνάμεις, αποτελούμενες κυρίως από πολωνικά, βουλγαρικά και αμερικανικά στρατεύματα, αποπειράθηκαν να καταλάβουν το κυβερνείο της πόλης, την έδρα της οργάνωσης του Μουκτάντα Σαντρ και την περιοχή γύρω από το τέμενος Μοχάγιαμ, τα οποία ελέγχονται από τους σιίτες ενόπλους. Η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, και τελικά τα κατοχικά στρατεύματα υποχώρησαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, σκοτώθηκε 1 Βούλγαρος λοχίας, ανεβάζοντας σε 6 το συνολικό αριθμό των Βούλγαρων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ. Εντούτοις, η Σόφια επανεπιβεβαίωσε χτες ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της. Κοντά στη Νασιρίγια, στην πόλη Γκάραφ, τραυματίστηκε χτες και ένας Ιταλός καραμπινιέρος από επίθεση ενόπλων. Αντίθετα, ηρεμία επικρατούσε στη Νατζάφ, που παραμένει υπό πολιορκία, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Τα τελευταία 24ωρα, ολοένα και συχνότερα όλμοι πλήττουν βάσεις των κατοχικών δυνάμεων, στις περιοχές γύρω από τις Καρμπάλα, Νατζάφ και Χίλα.

Αντίστροφη μέτρηση

Την ίδια στιγμή, συγκρούσεις, μικρότερης έντασης, σημειώνονταν και στη σουνιτική Φαλούτζα, όπου οι διοικητές των πολιορκητών έχουν δώσει διορία «λίγες ημέρες» στους ενόπλους κατοίκους και αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί. Δημοσιογράφοι που έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη μεταδίδουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους, καθώς είναι εμφανείς οι ελλείψεις σε τρόφιμα ενώ ελεύθεροι σκοπευτές των κατοχικών δυνάμεων δε διστάζουν να βάλλουν ακόμη και εναντίον ασθενοφόρων.

Οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις, επιμένουν ότι οι Ιρακινοί που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της πολιορκίας της πόλης, στις 5 Απρίλη, ξεπερνούν τους 600, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους Αμερικανούς πολιορκητές είναι 93. Εντούτοις χτες, ο υπουργός Υγείας του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, επικαλούμενος ιατρικά στοιχεία, υποστήριξε ότι οι νεκροί Ιρακινοί, σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν ξεπερνούν τους 271, και στο υπόλοιπο Ιράκ τους 305.

Προειδοποιεί ο Σαντρ

Με «επιθέσεις αυτοκτονίας» απείλησε τις κατοχικές δυνάμεις ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, σε περίπτωση που αποπειραθούν να εισβάλουν σε ιερές σιιτικές πόλεις. Ο Σαντρ, στο καθιερωμένο κήρυγμά του της Παρασκευής, από το τέμενος της Κούφα, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί οπαδοί του έτοιμοι να θυσιαστούν «αν αναγκαστούν» και κάλεσε τους κατοίκους της Νατζάφ να φτιάξουν, μόνοι τους, επιτροπές αυτοδιακυβέρνησης.

Ο σιίτης ηγέτης, επίσης, καταδίκασε τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, της Τετάρτης στη Βασόρα. Το γεγονός, πάντως, ότι ο Σαντρ μετέβη, για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή, στην Κούφα για κήρυγμα ενώ την υπόλοιπη βδομάδα μένει στη Νατζάφ, δείχνει ότι οι κατοχικές δυνάμεις απέφυγαν να προσπαθήσουν να τον συλλάβουν.

Καλεί τους «πρώην» ο Μπρέμερ

«Δίκαιες» χαρακτήρισε, ο Πολ Μπρέμερ, τις επικρίσεις που έχει δεχτεί η κατοχική διοίκηση για τον τρόπο, όπως είπε, με τον οποίο εφαρμόστηκε «απομπααθοποίηση» του Ιράκ, καθώς εκτίμησε ότι ο στόχος ήταν σωστός αλλά η υλοποίησή του λανθασμένη με αποτέλεσμα να επικρατήσει σχετικό χάος στη διοίκηση του κράτους. Ο Μπρέμερ κάλεσε επισήμως τους χιλιάδες εργαζομένους στο δημόσιο τομέα και κυρίως όσους κατείχαν διοικητικές θέσεις στην Εκπαίδευση, στην Υγεία και το Στρατό, να επιστρέψουν στις θέσεις τους, «εφόσον δεν έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος».

Συγκεκριμένα, μάλιστα, τόνισε ότι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και πανεπιστημίου θα αρχίσουν αμέσως δουλιά, όπως και οι κατέχοντες διευθυντική διοικητική θέση. Επίσης, ζήτησε από τους αξιωματικούς του πρώην ιρακινού στρατού να επανέλθουν στη θέση τους για να στελεχώσουν τις «νέες ιρακινές δυνάμεις», παραδεχόμενος ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα. Η απόφαση του Μπρέμερ προκάλεσε αντιδράσεις στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευθείες απειλές Σαρόν κατά Αραφάτ

ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Δε δεσμεύομαι πλέον από την υπόσχεση που είχα δώσει προς την αμερικανική ηγεσία να μη βλάψω, βιολογικά, τον Γιάσερ Αραφάτ». Αυτό δήλωνε, χτες, μιλώντας σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, αφήνοντας, για πρώτη φορά, τόσο γλαφυρά ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να στραφεί ενάντια στον Παλαιστίνιο ηγέτη, με τη μέθοδο, ακόμη, και μιας δολοφονίας ακριβείας, όπως έπραξε με τους ηγέτες της «Χαμάς».

Οι δηλώσεις Σαρόν προκάλεσαν τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «εξαιρετικά επικίνδυνες» τις δηλώσεις Σαρόν και κάλεσαν το Λευκό Οίκο να διευκρινίσει άμεσα τη θέση του πάνω στο θέμα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δ. Οχθη. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ενέδρας που έστησαν, χτες, ειδικοί πράκτορες του ισραηλινού στρατού στην Καλκίλια. Οι ισραηλινοί πράκτορες εισήλθαν στην πόλη ντυμένοι ως Παλαιστίνιοι. Οι νεκροί είναι μέλη της «Φατάχ» και των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», ενώ ο τραυματίας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, φέρεται να είναι ο τοπικός επικεφαλής της οργάνωσης των «Ταξιαρχιών».

Επίσης, στη Νάμπλους, χτες, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος καθηγητής, στο αμερικανικό πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Τζενίν. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο 32χρονος Γιάσερ Αμπού Λέιμουν σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, προφανώς κατά λάθος. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ήταν «καταζητούμενος» ως μέλος της «Χαμάς» με εμπλοκή σε αντιισραηλινές επιθέσεις.

Χτες το πρωί, στο μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπέιτ Λαχίγια, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου επί τρία 24ωρα σημειώνονταν συγκρούσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής σκοτώθηκαν, συνολικά, 16 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 2 έφηβοι και 2 μικρά κορίτσια. Τραυματίστηκαν άλλοι 20.

Την ίδια ώρα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έξω από τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, τραυματίζονταν ελαφρά 2 Ισραηλινοί στρατιώτες, από επίθεση ενόπλων. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν, από κοινού, οι οργανώσεις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και «Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Συγκλονισμένη η αμερικανική κοινή γνώμη

Μερικές από τις φωτογραφίες που έχουν εξαγριώσει τη διοίκηση Μπους

Associated Press

Μερικές από τις φωτογραφίες που έχουν εξαγριώσει τη διοίκηση Μπους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΒΕΡ.--

Τη μήνιν του Πενταγώνου προκάλεσε η εμφάνιση στο διαδίκτυο φωτογραφιών με σορούς στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ και αμέσως το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας άρχισε την εξέταση από νομικής άποψης, της απαγόρευση δημοσιοποίησής τους.

«Ειλικρινά, δε θέλουμε οι σοροί των στρατιωτών μας, οι οποίοι έπραξαν την τελική πράξη θυσίας να γίνουν αντικείμενο οιασδήποτε προσοχής, ειδικά αυθαίρετης και αναξιοπρεπούς» δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας Τζον Μολίνο και επιβεβαίωσε τις κινήσεις του Πενταγώνου για την απαγόρευσή τους, επικαλούμενος σε πρώτη φάση το δικαίωμα των συγγενών των νεκρών να μη «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας τέτοιες εικόνες. Πάντως... απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση Μπους αποκρύπτει από την κοινή γνώμη την αλήθεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC αλλά και το αμερικανικό ΑΡ, οι επίσημες φωτογραφίες, δεκάδες φέρετρα σκεπασμένα με την αστερόεσσα την ώρα που έφταναν στο στρατιωτικό νεκροτομείο, δημοσιεύτηκαν στο δικτυακό τόπο Αμερικανού ακτιβιστή, Ρας Κικ, ο οποίος άσκησε πρώτα το δικαίωμα της ελευθερίας στην ενημέρωση (Freedom of Information Act) και μετά δημοσιοποίησε στο διαδικτυακό χώρο τις φωτογραφίες, την προηγούμενη βδομάδα.

Από τη στιγμή όμως που οι φωτογραφίες ήρθαν στο φως, όποια απαγόρευση και αν επιβάλει τελικά η κυβέρνηση Μπους, το θέμα έχει συνταράξει και παράλληλα διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη. Αρκετοί από τους συγγενείς επικροτούν την απόφαση να μην προβάλλονται εικόνες με «απώλειες πολέμου», ενώ άλλοι υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Ιράκ. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων κατά του πολέμου που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεκάδες πολίτες, ειδικά συγγενείς των στρατιωτών, είχαν απαιτήσει τη δημοσιοποίηση ανάλογων εικόνων ακόμη και από μέσα από το Ιράκ: «Θέλουμε να βλέπουμε πως αντιμετωπίζονται τα αγαπημένα πρόσωπα και τον τρόπο που επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα»... Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζιμ Μακ Ντέρμοτ κατά τη διάρκεια της επίμαχης συζήτησης τόνισε ότι «δεν πρόκειται για την παράβαση της ιδιωτικότητας. Είναι προσπάθεια να αποκρυβεί από τους Αμερικανούς η πραγματικότητα του πολέμου».

Associated Press

ΝΕΠΑΛ
Αγριας καταστολής συνέχεια

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Σε νέο όργιο κατασταλτικής βίας προέβησαν χθες οι αρχές του Νεπάλ, στην 23η συναπτή μέρα των διαδηλώσεων των κομμάτων εναντίον του παλατιού. Η αστυνομία, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους δικηγόρους και ανάπηρους. Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων της Βουλής αρνήθηκαν να συναντήσουν το μονάρχη Γκιανέντρα, αν δε διαλύσει την κυβέρνηση που έχει διορίσει και δεν επαναφέρει το Κοινοβούλιο σε λειτουργία.

Πέραν της συνεχιζόμενης πολιτικής αναταραχής, χθες υπήρξε η ανακοίνωση εισδοχής του Νεπάλ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πράγμα που θα έχει ακόμη πιο βλαπτικές συνέπειες για τους φτωχούς - πάνω από το 52% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας -, καθώς και τους κατά πλειοψηφία άκληρους αγρότες, που εργάζονται για λογαριασμό των μεγάλων γαιοϊδιοκτητών.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη

ΡΙΓΑ.- Η λετονική κυβέρνηση θα απελάσει ένα Ρώσο διπλωμάτη με την κατηγορία της κατασκοπίας, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του λετονικού ΥΠΕΞ. Δεν έγιναν γνωστά τα στοιχεία του διπλωμάτη.

Οι λετονικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο διπλωμάτης «προσπάθησε να κατασκοπεύσει ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις». Από την πλευρά της, η Μόσχα καταδίκασε έντονα την απέλαση. «Αυτή η προκλητική και αδικαιολόγητη ενέργεια αποδεικνύει ότι οι Βαλτικές χώρες δεν έχουν ανεξάρτητη πολιτική. Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει καταλλήλως», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του.

Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες που χώρα της Βαλτικής απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Σχέδια επέμβασης

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Εκκληση προς τους Προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ να «προστατέψουν την αυτόνομη επαρχία της Αντζαρίας» από την κεντρική διοίκηση της Τιφλίδας, απεύθυνε χτες ο Πρόεδρος της επαρχίας Ασλάν Αμπασίτζε. Την ίδια ώρα χτες το Γεωργιανό Κοινοβούλιο συζητούσε «σχέδιο αφοπλισμού» της Αντζαρίας.

Ο Αμπασίτζε σε διάγγελμά του στην τοπική τηλεόραση υποστήριξε ότι η Τιφλίδα ετοιμάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της επαρχίας. Στο κεντρικό Κοινοβούλιο αναμενόταν να τεθεί προς ψήφιση σχέδιο για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών δυνάμεων της Αντζαρίας και τη συλλογή όπλων από τον πληθυσμό.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προειδοποιήσεις και πιέσεις για «αλλαγές»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Το Κοσσυφοπέδιο τείνει να μεταβληθεί σε Δυτική Οχθη της Ευρώπης εάν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να αλλάξει την πορεία που έχει πάρει όσον αφορά στη συγκεκριμένη επαρχία μετά απ' τις συγκρούσεις του Μάρτη, εκτίμησε νεότερη έκθεση του ιδρύματος «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων», που συχνά υποστηρίζει θέσεις μεθοριακών ανακατατάξεων στα Βαλκάνια και ευρύτερων ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων...

Η έκθεση του ιδρύματος με έδρα τις Βρυξέλλες τιτλοφορείται «Κατάρρευση στο Κοσσυφοπέδιο» και αφορά άμεσα στην εκεί αποστολή του ΟΗΕ και άλλων δυνάμεων του προτεκτοράτου. Θεωρεί πως τα αίτια του κύματος βίας (που εξαπόλυσαν το Μάρτη πλήθη Κοσσοβάρων Αλβανών κατά Σέρβων) δεν αντιμετωπίζονται με άμεσα και έμμεσα πολιτικά, αναπτυξιακά μέτρα ή αύξηση των συνθηκών ασφαλείας. Καταλήγει πως οι επιθέσεις των όχλων του περασμένου μήνα στο Κοσσυφοπέδιο κατέδειξε ως «πολύ αδύναμες» τις αποστολές Ηνωμένων Εθνών και ΝΑΤΟ. Οι συντάκτες της έκθεσης έμειναν ένα βήμα πίσω πριν την υποστήριξη της θέσης πως το στάτους κβο της περιοχής θα πρέπει να καθοριστεί στη βάση της «ανεξαρτησίας».

ΔΑΝΙΑ
Παραίτηση για τα «όπλα μαζικής καταστροφής»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Το πρώτο θύμα της, εξαιτίας του σκανδάλου για τα υποτιθέμενα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ, μετράει από χτες η δανική κυβέρνηση, έπειτα από την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Σβεντ Ααγκε Γιένσμπι.

Το θέμα ανέκυψε την περασμένη βδομάδα, όταν πρώην αξιωματούχος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Δανίας (που απολύθηκε επειδή διέρρευσε εκθέσεις για το οπλοστάσιο του Ιράκ στον Τύπο τον περασμένο Φλεβάρη), δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε στη διάθεσή του τουλάχιστον 10 μυστικές εκθέσεις (πριν από την έναρξη του πολέμου), που αποδείκνυαν ότι δεν υπήρχαν τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ. Ο Ρασμούσεν είχε δηλώσει στο Κοινοβούλιο ότι ήταν «σίγουρος» πως το Ιράκ διέθετε τέτοια όπλα.

Τη Δευτέρα, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, δόθηκαν στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, που στην πλειοψηφία τους υποστήριζαν ότι «υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν τα όπλα στο Ιράκ». Ωστόσο, σε έκθεση με ημερομηνία 7 Μάρτη 2003 αναφέρεται καταληκτικά ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το Ιράκ διαθέτει λειτουργικά όπλα μαζικής καταστροφής».

Παράλληλα, η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του Γιένσμπι, επειδή παραβίασε πρόσφατα την υποχρέωσή του στην τήρηση των απορρήτων, αποκαλύπτοντας στην τηλεόραση το εμπιστευτικό περιεχόμενο μιας συνόδου της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών που ήταν αφιερωμένη στο Ιράκ.

Ο Ρασμούσεν ανακοίνωσε ότι θα διορίσει στη θέση του Γιένσμπι τον Σέρεν Γκάντε, πρώην αξιωματούχο του στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ