Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευθείες απειλές Σαρόν κατά Αραφάτ

ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Δε δεσμεύομαι πλέον από την υπόσχεση που είχα δώσει προς την αμερικανική ηγεσία να μη βλάψω, βιολογικά, τον Γιάσερ Αραφάτ». Αυτό δήλωνε, χτες, μιλώντας σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, αφήνοντας, για πρώτη φορά, τόσο γλαφυρά ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να στραφεί ενάντια στον Παλαιστίνιο ηγέτη, με τη μέθοδο, ακόμη, και μιας δολοφονίας ακριβείας, όπως έπραξε με τους ηγέτες της «Χαμάς».

Οι δηλώσεις Σαρόν προκάλεσαν τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «εξαιρετικά επικίνδυνες» τις δηλώσεις Σαρόν και κάλεσαν το Λευκό Οίκο να διευκρινίσει άμεσα τη θέση του πάνω στο θέμα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δ. Οχθη. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ενέδρας που έστησαν, χτες, ειδικοί πράκτορες του ισραηλινού στρατού στην Καλκίλια. Οι ισραηλινοί πράκτορες εισήλθαν στην πόλη ντυμένοι ως Παλαιστίνιοι. Οι νεκροί είναι μέλη της «Φατάχ» και των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», ενώ ο τραυματίας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, φέρεται να είναι ο τοπικός επικεφαλής της οργάνωσης των «Ταξιαρχιών».

Επίσης, στη Νάμπλους, χτες, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος καθηγητής, στο αμερικανικό πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Τζενίν. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο 32χρονος Γιάσερ Αμπού Λέιμουν σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, προφανώς κατά λάθος. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ήταν «καταζητούμενος» ως μέλος της «Χαμάς» με εμπλοκή σε αντιισραηλινές επιθέσεις.

Χτες το πρωί, στο μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπέιτ Λαχίγια, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου επί τρία 24ωρα σημειώνονταν συγκρούσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής σκοτώθηκαν, συνολικά, 16 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 2 έφηβοι και 2 μικρά κορίτσια. Τραυματίστηκαν άλλοι 20.

Την ίδια ώρα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έξω από τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, τραυματίζονταν ελαφρά 2 Ισραηλινοί στρατιώτες, από επίθεση ενόπλων. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν, από κοινού, οι οργανώσεις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και «Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ