Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Από τη συνάντηση Β. Πούτιν με τον Λ. Κούτσμα

Associated Press

Από τη συνάντηση Β. Πούτιν με τον Λ. Κούτσμα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την Παρασκευή ταξίδι εργασίας στην Ουκρανία. Μετά τις συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Λεονίντ Κούτσμα, αναμένεται να υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα, με τα οποία θα επικυρωθεί η Συμφωνία για τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, καθώς και η Συμφωνία για τη συνεργασία κοινής εκμετάλλευσης της Αζοφικής θάλασσας και του πορθμού του Κερτς, που πρόσφατα αποτέλεσε «μήλον της Εριδας» ανάμεσα στις δύο χώρες..

Οι πρόεδροι των δύο χωρών θα πάρουν επίσης μέρος στη διακοινοβουλευτική συνδιάσκεψη των ανώτατων νομοθετικών οργάνων της Ρωσίας και Ουκρανίας, όπου εξετάστηκε η προοπτική της εξέλιξης των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων. Οι πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ρώσοι βουλευτές θα θέσουν μεταξύ των άλλων και το ζήτημα του «Υπομνήματος αμοιβαίας κατανόησης» μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, που πρόσφατα εγκρίθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο κι έχει δημιουργήσει νέα σύννεφα στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Σύσκεψη της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης»: Συνεργασία και στον ΟΗΕ

Στις 23 Απρίλη στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης» (ΟΣΣ), στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΟΣΣ (Ρωσία, Κίνα, Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν).

Σύμφωνα με τα λόγια του Αλεξάντρ Γιακοβένκο, επίσημου εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, «προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της ΟΣΣ παραμένει η κοινή πάλη απέναντι στις καινούριες απειλές. Την επικαιρότητα αυτού του ζητήματος επιβεβαίωσε το γεγονός των πρόσφατων ενεργειών των διεθνών τρομοκρατών κατά του Ουζμπεκιστάν».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, σημείωσε ότι για τη Ρωσία η ΟΣΣ παραμένει «μια από τις βασικές προτεραιότητες», υπογραμμίζοντας ότι η Οργάνωση «έχει μετατραπεί σε γεωπολιτική δομή, που στηρίζεται στην ισοτιμία όλων των μελών και των συμφερόντων όλων των χωρών της ΟΣΣ», ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων της ΟΣΣ με άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί και η υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας των παραπάνω χωρών της ΟΣΣ για το συντονισμό τους στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Ρωσία - ΕΕ: Παραμένει
το ζήτημα των ρωσόφωνων

Αν και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής το Ρομάνο Πρόντι, φαίνεται να διευθέτησε και το ζήτημα της διακίνησης των εμπορευμάτων μέσω της Λιθουανίας στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στις επαφές που είχε με τον Β. Πούτιν, την ίδια ώρα παραμένει άλυτο το ζήτημα των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στις υπό ένταξη χώρες της Βαλτικής.

Το θέμα έθεσε στις 23/4 στον Ρ. Πρόντι η Λ. Σλίσκα, Α' αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, σημειώνοντας πως «η διευθέτηση του ζητήματος των ρωσόφωνων μειονοτήτων πρέπει να εξετάζεται σαν ένα αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου των συμφωνιών που θα επιτρέψουν την επέκταση της Συμφωνίας συνεργασίας και στα νέα μέλη της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ