Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεγάλος ο φόβος για την αφύπνιση της ρωσικής εργατικής τάξης

Στις 22 Απρίλη, τη μέρα της 134ης επετείου από τη γέννηση του ηγέτη του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, του Β. Λένιν, σε δικαστήριο της πόλης Γιαροσλάβ στη Ρωσία άρχισε να εκδικάζεται μια ασυνήθιστη για τα χρονικά υπόθεση:

Στο σκαμνί του κατηγορούμενου βρέθηκε η Ολγα Μποϊκό, εργάτρια στο εργοστάσιο «Χολοντμάς». Η συγκεκριμένη εργάτρια κατηγορήθηκε για διοργάνωση συγκέντρωσης δίπλα στο εργοστάσιο, για την οποία δεν είχε δοθεί αστυνομική άδεια. Οπως σημειώνει το πρακτορείο «REGNUM», που μεταδίδει την είδηση, η αυθόρμητη συγκέντρωση, για τη διοργάνωση της οποίας οι αρχές κατηγορούν την Ο. Μποϊκό, πραγματοποιήθηκε στις 25 Φλεβάρη στην πύλη του εργοστασίου «Χολοντμάς». Αφορμή της συγκέντρωσης ήταν η συστηματική καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών, οι άσχημες συνθήκες εργασίας και η καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Φαίνεται όμως πως όσοι κίνησαν την ποινική δίωξη, (που τυπικά δεν ήταν η διεύθυνση του εργοστασίου, αλλά οι τοπικές εισαγγελικές αρχές, αυτόκλητα), δεν τρόμαξαν τόσο από τη διοργάνωση αυτής της συγκέντρωσης, όσο από το ότι σε αυτήν συμμετείχε η Ταμάρα Πλετνιόβα, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) στην Κρατική Δούμα. Ετσι η δίωξη σε βάρος της εργάτριας πήρε αντικειμενικά και πολιτικό χαρακτήρα.

Η γραμμή των δικηγόρων υπεράσπισης της Ταμάρα Πλετνιόβα, σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν την εργάτρια από την κατηγορία του «εγκλήματος» της οργάνωσης της συγκέντρωσης, υποστήριξαν ότι επρόκειτο για συνάντηση των εργατών - ψηφοφόρων με τη βουλευτή του ΚΚΡΟ για να τις εκθέσουν τα προβλήματά τους και να ζητήσουν τη βοήθειά της στην επίλυσή τους. Φαίνεται το «νέο» και «δημοκρατικό» δίκαιο της καπιταλιστικής Ρωσίας δε θεωρεί «κολάσιμη» πράξη τη συνάντηση με βουλευτές, σε αντίθεση με τη διοργάνωση εργατικής συγκέντρωσης άνευ αστυνομικής άδειας.

Οπως ανακοινώθηκε η δίκη μετατέθηκε για την επόμενη βδομάδα.

Εργατική σύσκεψη για τις συλλογικές συμβάσεις

Στο μεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα «Τρουντοβάγια Ρωσία» («Εργαζόμενη Ρωσία») στις 3-4 Απρίλη στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ρωσικής Επιτροπής Εργατών, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων, επιτροπών αγώνα από διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Θέμα της συνάντησης ήταν «η ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών από τους αγώνες που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλει η ψήφιση του αντεργατικού "εργατικού κώδικα" και της συνεχιζόμενης επίθεσης του κεφαλαίου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης της χώρας».

Στη σύσκεψη αναλυτικά συζητήθηκαν διάφορα θετικά κι αρνητικά παραδείγματα αγώνα. Ετσι, για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι του σωματείου των λιμενεργατών του Λένινγκραντ εξήγησαν την οργάνωση του αγώνα τους για την ετήσια σύμβαση εργασίας που υπογράφουν τα τελευταία χρόνια με αγώνες και σοβαρές επιτυχίες, σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους της περιοχής.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί την περίοδο 14-21 Μάη εβδομάδα πολύμορφων εργατικών κινητοποιήσεων σε όλη τη Ρωσία, με απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες κλπ., ανάλογα με τη δυνατότητα των ταξικών δυνάμεων, με αιτήματα, που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής της εργατικής τάξης, καθώς και τη συνειδητοποίηση από μεριάς των εργατών της ανάγκης συλλογικής δράσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και βουλευτής της Κρατικής Δούμας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ