Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδήλωση για το πολιτικό σύστημα στην Κούβα

Από τη χτεσινή εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Από τη χτεσινή εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Πραγματοποιήθηκε χτες, παρουσία αρκετών προσωπικοτήτων και μεγάλου αριθμού δικηγόρων, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η εκδήλωση με θέμα το πολιτικό σύστημα και τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Κούβα, που διοργάνωσαν από κοινού ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αφού ανέφερε πως η Κούβα έχει βρεθεί στο κέντρο της επίθεσης των ΗΠΑ παίρνοντας οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα εναντίον της, παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον Εδουάρδο Λάρα Χερνάντες, ομότιμο καθηγητή και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας και του Ανώτερου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Ο Κουβανός νομικός, αφού έκανε μικρή ιστορική αναδρομή για την Κούβα, τόνισε πως από πολύ παλιά ήταν «μία χώρα αφοσιωμένη στο δίκαιο». Πρόσθεσε ότι το 1976 ψηφίστηκε το Σύνταγμα που ισχύει σήμερα και ότι για την έγκρισή του πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχε το 98% των πολιτών της χώρας άνω των 16 ετών. Απ' αυτό το ποσοστό, το 97,7% ενέκρινε το Σύνταγμα και κατά συνέπεια και το πολιτικό του σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο Σύνταγμα υπάρχει άρθρο που αναφέρει πως το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η δύναμη που ηγείται του κράτους και της κοινωνίας.

Ο Εδουάρδο Λάρα Χερνάντες περιέγραψε λεπτομερειακά το εκλογικό σύστημα της χώρας. Υποψηφιότητες προτείνονται και εκλέγονται από το λαό αντιπρόσωποι για τα Επαρχιακά Συμβούλια, για την Εθνοσυνέλευση μέσα στις δημοτικές συνελεύσεις. Κάθε δήμος εκλέγει βουλευτή και η εκλογική διαδικασία είναι μυστική. Στην Κούβα υπάρχουν 169 δήμοι και δεκατέσσερις επαρχίες. Η Εθνοσυνέλευση (609 μέλη) είναι το ανώτατο όργανο του κράτους, το οποίο εκλέγει από αυτό το σώμα το 31μελές Συμβούλιο του Κράτους. Ο Κουβανός νομικός αναφέρθηκε και στην οργάνωση της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν δύο ειδών δικαστές: Οι επαγγελματίες και οι μη επαγγελματίες, δηλαδή οι λαϊκοί δικαστές που εκφράζουν οι μαζικές οργανώσεις». Από τους δήμους μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο συμμετέχουν δύο ειδών δικαστές σε συγκεκριμένες διαδικασίες.

Καταλήγοντας ανέφερε κάποια χαρακτηριστικά της δημοκρατίας που εγγυάται το πολιτικό σύστημα της Κούβας. Η πρόταση για εκλογή των αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης, των Επαρχιακών Συμβουλίων κλπ. γίνεται κατευθείαν από το λαό, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανάκλησής τους, και η συμμετοχή του λαού παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Στο τέλος της συζήτησης ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, οι σύμβουλοι του ΔΣΑ Παν. Γαλετσέλης, Βασ. Δημόπουλος και Μπάμπης Αναλυτής, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρέσβης της Κούβας, Χόρχε Κεσάδα, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Οδυσσέας Τσουκόπουλος, ο γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κώστας Τουμασάτος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, Χάρης Παπαμάργαρης, και ο Δημήτρης Καλτσώνης, από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη ΛΑΡΙΣΑ (2006-05-07 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Κούβα (2004-04-24 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Κούβα (2004-04-22 00:00:00.0)
Φοιτητικό «όχι» στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο (2004-04-22 00:00:00.0)
Πλούσια δραστηριότητα στις σχολές (2004-04-21 00:00:00.0)
Δυναμικά για τις εκλογές στις 12 Μάη (2004-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ