ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ούτε λέξη για την τουρκική εισβολή και κατοχή!

Καταπέλτης οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 422 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές, ενέκρινε ψήφισμα για το Κυπριακό και το «σχέδιο Ανάν». Πέρα από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατά ψήφισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρ. Ζαχαράκης, ενώ υπέρ ψήφισαν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ΝΔ, σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Μ. Παπαγιαννάκης. Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ν. Χουντής και ο Εμμ. Μπακόπουλος του ΔΗΚΚΙ απείχαν.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης σημείωσε:

«Τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνείται να τοποθετηθεί, η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ρίχνουν όλο τους το βάρος υπέρ του "σχεδίου Ανάν", εκβιάζοντας το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε αποτελεί πρώτου μεγέθους προσβολή στον κυπριακό λαό, αφού τον καλεί να "επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα, συνέπεια και προσήλωση στην ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ". Εκθειάζει το "σχέδιο Ανάν" ως "φωτεινό παράδειγμα για διευθέτηση εξίσου δύσκολων διεθνών ζητημάτων" και ισχυρίζεται ότι "θεσμοθετεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης". Βεβαίως, ούτε λέξη δεν περιέχει για την τουρκική εισβολή και κατοχή, ούτε για τις βρετανικές βάσεις και για τις εγγυήτριες δυνάμεις. Καμία ενόχληση για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της ΕΕ.

Εξίσου αποκρουστικές με το περιεχόμενο του ψηφίσματος ήταν οι τοποθετήσεις πολλών "φίλων" της Κύπρου, περιλαμβανομένου του προέδρου Πατ Κοξ, των επιτρόπων Φερχόιγκεν και Πάτεν, αλλά και Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης για αποκλεισμούς, τη στιγμή που ο ίδιος, σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα, είχε όλη την άνεση να μιλήσει για έλλειψη θάρρους και φαντασίας της κυπριακής ηγεσίας. Οι επίτροποι τοποθετήθηκαν με όρους απαράδεκτους, άκρως απαξιωτικούς και προσβλητικούς, ως ηγεμόνες προς υπηκόους.

Το ΚΚΕ συμπαρίσταται στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και καταδικάζει απερίφραστα κάθε είδους πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς».

Αντίστοιχα, ο Στρατής Κόρακας επισήμανε:

«Το "σχέδιο Ανάν" βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις δικοινοτικές συμφωνίες κορυφής. Είναι άδικο, διαγράφει το έγκλημα της εισβολής και 30χρονης κατοχής, αθωώνει τον κατακτητή, τον ανταμείβει και τον ανακηρύσσει σε εγγυητή. Καθιερώνει ένα ιδιόμορφο κράτος, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, μη βιώσιμο. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο κράτη, με ξεχωριστή οικονομία, εμπόριο, βιομηχανία, αγροτική πολιτική, εργασιακή πολιτική.

Αφήνει τεράστια προβλήματα σχετικά με την επιστροφή των προσφύγων, τις αποζημιώσεις των περιουσιών, την παραμονή των εποίκων. Δημιουργεί κατάσταση συνεχούς έντασης στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα νέων, και στρατιωτικών, επεμβάσεων.

Ο κυπριακός λαός δέχεται αφόρητες πιέσεις, υφίσταται παντός είδους εκβιασμούς, θεωρούμε απαράδεκτες τις ωμές απειλές για "συντέλεια του κόσμου", αν δε γίνει αποδεκτό το "σχέδιο Ανάν", θεωρούμε απαράδεκτες και τις σημερινές δηλώσεις Φερχόιγκεν και άλλων.

Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε την επαίσχυντη, άθλια προειδοποίηση Φερχόιγκεν στους Κυπρίους ότι αν δεν ψηφίσουν "ναι", θα διπλασιαστούν τα στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι. Και χειροκροτήθηκε γι' αυτό! Ντροπή! Να, ποια είναι η ΕΕ "της ειρήνης", όπως ισχυρίστηκε και σήμερα ο κ. Φερχόιγκεν! Θεωρούμε απαράδεκτο οι ΗΠΑ και η ΕΕ να υπενθυμίζουν κάθε λίγο στους Κυπρίους τη μοναδικότητα της ευκαιρίας (για ποιον αλήθεια;).

Το ΚΚΕ εκφράζει, για μια ακόμη φορά, την αμέριστη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό. Μόνη αποδεκτή λύση είναι η εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».

Τέλος, ο Γιάννης Πατάκης τόνισε:

«Αμέσως μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι, το ΚΚΕ είχε εκτιμήσει ότι "η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της". Κάνω αυτή την αναφορά όχι για να καυχηθώ, αλλά για να τονίσω ότι η πορεία των πραγμάτων ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που η λύση του Κυπριακού υποτασσόταν στις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα της ΕΕ και όχι του λαού της Κύπρου.

Πράγματι, πώς θα ήταν δυνατόν να ανατραπούν τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής του '74, όταν η ΕΕ ποτέ δεν αντιμετώπισε το Κυπριακό ως τέτοιο, όταν ποτέ δεν έβαλε ως προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας την άρση της κατοχής της Κύπρου; Πώς θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί δίκαια λύση με την εμπλοκή της ΕΕ και των ΗΠΑ, τη στιγμή που αυτό που έγινε το 1974 είναι σήμερα καθημερινή πρακτική από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη; Πώς θα ήταν δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να εκφράσει κάτι διαφορετικό από τον τρέχοντα διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, δηλαδή την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων;

Δεν είναι, λοιπόν, παράδοξο ότι το "σχέδιο Ανάν" όχι μόνον ποδοπατά το πλαίσιο που είχαν θέσει οι παλαιότερες αποφάσεις του ΟΗΕ και οι δικοινοτικές Συμφωνίες Κορυφής, αλλά καθιερώνει ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση, ένα κράτος κάτω από ξένη κηδεμονία.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του σ' ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Σας καλούμε να κάνετε το ίδιο και να σταματήσετε τους ωμούς εκβιασμούς».

Κοινός προβοκάτορας ο Φερχόιγκεν

Νέα άθλια και προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στο «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού στο «σχέδιο Ανάν», εξαπέλυσε χτες ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, αποδίδοντας το ελληνοκυπριακό «ΟΧΙ» σε οικονομικά συμφέροντα. Επαναλαμβάνοντας την «απογοήτευσή» του για τη στάση της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας ενόψει του δημοψηφίσματος, ισχυρίστηκε χτες, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι πίσω από την επιλογή υπέρ του «ΟΧΙ» βρίσκονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα των «πλούσιων ξενοδόχων του νότου», οι οποίοι φοβούνται ότι με την επανένωση «ο ελάχιστα μέχρι τώρα τουριστικά αναπτυγμένος, αλλά στην πραγματικότητα ελκυστικότερος, βορράς θα μπορούσε να τους ανταγωνιστεί».

Στο «χορό» μπήκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» είπε ότι «το "όχι" στο αυριανό δημοψήφισμα δεν επιλύει το κυπριακό πρόβλημα. Το "όχι" σημαίνει όχι στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού ξένων στρατευμάτων και όχι στην επιστροφή προσφύγων στα σπίτια τους ή στο δικαίωμα αποζημίωσής τους». Και πρόσθεσε: «Είμαστε στο 2004 και όχι στο 1974. Αυτή είναι μια Κύπρος που θα μεταμορφωθεί ως μέρος της Ευρώπης».

Απόρρητο σχέδιο για αμερικανική βάση

Πίσω από την εμμονή Αμερικανο - Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για την επιβολή του «σχεδίου Ανάν» στον κυπριακό λαό και τη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο, βρίσκεται σχέδιο για εγκατάσταση τεράστιας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο νησί, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Πολιτικά Θέματα».

Στο σχετικό ρεπορτάζ γίνεται λόγος για «απόρρητο σχέδιο των Αμερικανοβρετανών για την Κύπρο!». Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Ακρως απόρρητη συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπους και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπλερ, συμφωνία που έγινε πρόσφατα και σε άγνωστο τόπο. Προβλέπει την κατασκευή μιας τεράστιας αμερικανικής βάσης στην Κύπρο, που θα επανδρωθεί στην αρχή από 20.000 Αμερικανούς. Η βάση θα γίνει στα σημερινά κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί θα μετατραπούν σε ΝΑΤΟικές. Η αμερικανο-βρετανική συμφωνία είναι πλέον γνωστή και στους Τούρκους στρατηγούς, καθώς και στον πρωθυπουργό Ερντογάν και θα γνωστοποιηθεί ευρύτερα αμέσως μετά το ενδεχόμενο ΝΑΙ των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Με τη δημιουργία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης η τουρκική κατοχή μετατρέπεται τελικά σε αμερικανική και, μάλιστα, με την έγκριση και τη νομική κάλυψη του νέου κράτους που προκρίνουν ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Αθλιότητες Μητσοτάκη

Ανέντιμη και άθλια επίθεση κατά του Τάσου Παπαδόπουλου και του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε ο Κ. Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από την προσέλευση του κυπριακού λαού στις κάλπες.

Επιδεικνύοντας βαθύτατη περιφρόνηση στο δικαίωμα του κυπριακού λαού να αντισταθεί στο «σχέδιο Ανάν» και να αποφασίσει για το μέλλον του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επιδόθηκε, στο χτεσινοβραδινό δελτίο του «Αλφα», σε ένα υβριστικό και χυδαίο παραλήρημα κατά των πολιτικών δυνάμεων που επιμένουν στο «όχι». Εχοντας εμφανώς απολέσει την ψυχραιμία του μπροστά στο διαφαινόμενο «βροντερό όχι», επιτέθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρεί περίπου «έγκλημα εσχάτης προδοσίας» την απόφασή του να πει «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», κόντρα στην «Αθήνα» και τους «συμμάχους».

«Μόνο ο κ. Παπαδόπουλος είναι πατριώτης αυτή την ώρα;», αναρωτήθηκε, αντιπαραβάλλοντας ως ορθή τη στάση τη δική του και των Σημίτη, Κληρίδη και Βασιλείου. «Το πρόβλημα είναι η ηγεσία, ο λαός καθοδηγείται, ο λαός παρασύρεται», είπε, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα πώς συμβαίνει να υπάρχει τέτοιο ισχυρό ρεύμα υπέρ του «όχι». Θέλοντας να σπείρει ηττοπάθεια και μοιρολατρία, παρουσίασε ως αδιέξοδη τη θέση του Τ. Παπαδόπουλου ότι μέσα στην ΕΕ θα έχει περισσότερες δυνατότητες και αποτελέσματα. Και αυτό γιατί θα έχει χάσει δύο όπλα: Την άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος και τη θέση της Ελλάδας που «δε θα συνδέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στο ΑΚΕΛ για τη στάση του στο δημοψήφισμα, φτάνοντας στο σημείο να τη συσχετίσει με τη στάση του... Ντενκτάς και των «Γκρίζων Λύκων»(!) και εκφράζοντας υποκριτικά τη θλίψη του, γιατί το ΑΚΕΛ είναι αριστερό κόμμα...


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ