ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Κυριακή 9 Μάη η Μαραθώνια Πορεία

Κορύφωση των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το Γενάρη

Πολύμορφες πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που μπήκε πλέον στην τελική της ευθεία.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει την Κυριακή 9 του Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με πορείες σε διάφορες πόλεις και τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο μεταξύ εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου την Κυριακή 2 Μάη, διοργανώνει θεατρική αντιπολεμική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου στις 7.30 μ.μ. από το θεατρικό τμήμα της.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνει την Τετάρτη 12 Μάη στο χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς εκδήλωση αφιερωμένη στην 9η Μάη.

Συνεστίαση της ΠΕΔΥΕ

Η ΠΕΔΥΕ, στα πλαίσια των πολύμορφων δραστηριοτήτων της για την Ολυμπιάδα Ειρήνης, διοργανώνει αύριο Παρασκευή, 30 Απρίλη, συνεστίαση στην αίθουσα του «GREEN PARK» στην οδό Μαυρομματαίων 22 (Πεδίον Αρεως). Προσκλήσεις διατίθενται καθημερινά στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλέφωνο 210.3827.303, το πρωί 9-2 και 6-8 το απόγευμα).

Στις 6 Μάη αρχίζει το Συνέδριο του ΠΣΕ

Στις 9.30 π.μ. η τελετή έναρξης στο Πολεμικό Μουσείο

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες χώρες και κινήματα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που αρχίζει την Πέμπτη 6 Μάη, στις 9.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 160 σύνεδροι από 62 κινήματα και 55 χώρες. Επίσης, θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο και 7 διεθνείς οργανώσεις: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (WFDY), η Διεθνής Ενωση Αντιστασιακών (FIR), η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νομικών (IADL), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (WIDF), η Οργάνωση Αλληλεγγύης των λαών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής (OPSAAAL), η Διεθνής Ενωση Φοιτητών (IUS).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Συνέδριο φιλοξενείται από την ΕΕΔΥΕ μέσα σε κρίσιμες εξελίξεις για την ανθρωπότητα και για το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα του κόσμου. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο από την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΣΕ από την ΕΕΔΥΕ το 2000.

Το Συνέδριο θα αποτελέσει βήμα ανταλλαγής πείρας και συντονισμού για παραπέρα κοινές πρωτοβουλίες, στη δράση ενάντια στα δόγματα του προληπτικού πολέμου, των πολιτικών της ΕΕ και των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς του κόσμου. Θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η γενικότερη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, ο πόλεμος και η κατοχή του Ιράκ, το Παλαιστινιακό, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Κολομβία, η Κορέα, το ΝΑΤΟ και πολλά άλλα.

Το Συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και νέου Προεδρείου, την Κυριακή 9 Μάη, όπου θα γίνει και το πανηγυρικό κλείσιμο του Συνεδρίου του ΠΣΕ με τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Κεντρικές εκδηλώσεις

Στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης διοργανώνονται οι παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις:

-- Τη Δευτέρα 3 Μάη στις 8 μ.μ. στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 7, Σύνταγμα) διοργανώνεται από φορείς του πολιτισμού και της ειρήνης εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτισμός και Ειρήνη». Εισηγητές θα είναι, ο Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος - βουλευτής του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

-- Την Τετάρτη 5 Μάη διοργανώνεται στο Ζάππειο ημερίδα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα «Περιβάλλον και Ειρήνη».

-- Την Πέμπτη 6 Μάη, από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), εκδήλωση με θέμα «Ενοπλες Δυνάμεις και Παγκόσμια Ειρήνη». Ομιλητές θα είναι πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και οι παρακάτω απόστρατοι αξιωματικοί από χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο Πορτογάλος συνταγματάρχης ε.α. Antonio Pessoa, ο Ρώσος ταξίαρχος ε.α. Kopyshev Evgeny, ο Γερμανός (ΟΔΓ) ναύαρχος ε.α. Elmar Schmaehling, ο Γερμανός (ΓΛΔ) ναύαρχος ε.α. Herbert Bernig, ο Ούγγρος ταξίαρχος ε.α. Czikora Gyula και ο Βούλγαρος ταξίαρχος ε.α. Kirif Yordnaov.

-- Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Μάη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σκακιού, διοργανώνεται τουρνουά σκακιού.

Πορείες Ειρήνης σ' όλη την Ελλάδα

Την ίδια μέρα, την Κυριακή 9 Μάη, που θα πραγματοποιείται η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, θα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες και στις παρακάτω περιοχές:

-- Κερασίτσα - Τρίπολη, παμπελοποννησιακή πορεία.

-- Ακτιο, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στη βάση των ΝΑΤΟικών ιπτάμενων ραντάρ «ΑΒΑΚΣ», από τη Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας. Προσυγκέντρωση των μαζικών φορέων της περιοχής στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου την Κυριακή 9 Μάη στις 10 π.μ.

-- Κρήτη - Χανιά - Σούδα, παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική αεροναυτική βάση.

-- Θεσσαλονίκη, πορεία από τη Νέα Σάντα του Κιλκίς έως το κέντρο της πόλης.

-- Χαλκίδα, πορεία από τη Ν. Αρτάκη έως το κέντρο της πόλης.

Προετοιμασίες για την Πορεία Ειρήνης στο Ακτιο

Σε αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση των AWACS, την Κυριακή 9 Μάη στις 10 π.μ. στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου, καλεί η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας το λαό, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Συντονιστική Γραμματεία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κυβέρνηση μετά από πιέσεις, με πρόσχημα την ασφάλεια από τρομοκρατικό χτύπημα, φέρνει το ΝΑΤΟικό στρατό στις πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες, με συντονιστή τα ιπτάμενα ΡΑΝΤΑΡ AWACS του Ακτιου. Στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και της ασφάλειας χτίζεται ένα κράτος ακόμα πιο αντιδραστικό. Τα δημοκρατικά δικαιώματα υπονομεύονται και καταργούνται στο όνομα της ασφάλειας από την "τρομοκρατία". Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τις πιο σύγχρονες πολεμικές μηχανές του ιμπεριαλισμού, μας υπόσχονται "προστασία".

Σας καλούμε στις 9 του Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μέρα που μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί μέσα από τον τιτάνιο αγώνα τους έφτασαν στη συντριβή του φασισμού και όλων των κηρυγμάτων υποτέλειας στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων να διαδηλώσουμε στο Ακτιο: Την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς της Κύπρου, του Ιράκ, της Παλαιστίνης και του Αφγανιστάν. Στις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, όπως Κούβα και Β. Κορέα. Το κλείσιμο των βάσεων και τη μη χρησιμοποίηση των ιπτάμενων ραντάρ της βάσης του Ακτιου στα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια. Τη μη συμμετοχή και την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τους στρατούς κατοχής. Την αντίθεσή μας στην εμπλοκή του Αιγαίου στα ΝΑΤΟικά παζάρια. Τη θέλησή μας για διάλυση των μισθοφορικών στρατών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ