ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Σήμερα η εκδήλωση για το Εργατικό Δίκαιο

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 6.30 το απόγευμα

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, δικαστών όλων των βαθμίδων, εργατολόγων, νομικών και συνδικαλιστών η ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με θέμα: «Το Εργατικό Δίκαιο στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες», στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Οπως αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του, οι εξελίξεις στην κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική ζωή, επηρεάζουν σημαντικά την κυρίαρχη αντίληψη για το Εργατικό Δίκαιο και την απονομή του. Υπογραμμίζει δε ότι σήμερα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου εργάτες και υπάλληλοι δικαιώνονται στα δικαστήρια, ενώ το δικαίωμα για απεργία σχεδόν ευνουχίζεται. «Στις μέρες μας - σημειώνεται - η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Η ανάγκη να αποκρουστεί η συντηρητική και αντιδραστική αυτή πορεία μπορεί να φέρει αποτελέσματα αν στηριχτούν πρωτοβουλίες των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών στελεχών».

Για τη σημασία της εκδήλωσης η Μαρία Λαγουβάρδου δικηγόρος - εργατολόγος σχολίασε:

«Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται επιθέσεις από κυβερνήσεις, φορείς εξουσίας και συμφέροντα για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς σε βάρος των εργαζομένων, είναι αναγκαία η ενασχόληση με θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Εργατικού Δικαίου.

Το ΠΑΜΕ που πρωτοστάτησε στο συνδικαλιστικό κίνημα και απέκρουσε μορφές εργασίας που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξία όπως το δανεισμό εργαζομένων, τη μερική απασχόληση, τις συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν υπερεξαρτημένη εργασία, που καταπιάστηκε με τα αίτια και τις συνέπειες των πολλών θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, πολύ σωστά επισημαίνει αυτή την αναγκαιότητα μεγαλύτερης θεωρητικής εμβάθυνσης σε θέματα Εργατικού Δικαίου.

Κανένας εργαζόμενος του σώματος ή του πνεύματος δεν πρέπει να μένει πια ασυγκίνητος από φαινόμενα αυταρχικοποίησης της νομολογίας των Δικαστηρίων μας σε θέματα εργασιακά αλλοδαπών ή Ελλήνων εργατών.

Το φαινόμενο του χαρακτηρισμού κάθε απεργίας "παράνομης ή καταχρηστικής" πρέπει να σταματήσει γιατί τελικά αποτελεί κηλίδα για το εργατικό κίνημα, αλλά και την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Στον Πειραιά

Εκδήλωση του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ Πειραιά το Σάββατο 1 Μάη στις 7:00μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με θέμα: «Η εργατική Πρωτομαγιά και οι αγώνες της εργαζόμενης νεολαίας για τα δικαιώματά της». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα προβληθεί ταινία και θα υπάρχει πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Για ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

ICON

Δεκάδες σωματεία, συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες με αποφάσεις και ανακοινώσεις καλούν τους εργαζόμενους και τα μέλη τους να συμπαραταχτούν με τις ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Να συμμετέχουν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα και κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ να προβάλουν τις ταξικές τους διεκδικήσεις για: Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, πλήρη σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστική στήριξη των ανέργων, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία, υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ολα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου καλεί, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Φαρμάκου να πάρουν μαζικά, μαχητικά μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Τους εργαζόμενους και το λαό της Λήμνου να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας στις 10 π.μ., για να γιορτάσουν της φετινή εργατική Πρωτομαγιά καλεί η Παλλημνιακή επιτροπή του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι της Σάμου καλούνται να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνεται το Σάββατο, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Το Συντονιστικό των Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων της Ικαρίας καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία του Ευδήλου. Θα ακολουθήσει συνεστίαση του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση, που διοργανώνει το Σάββατο, 1η Μάη, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία, στο άγαλμα του Μεταλλωρύχου, μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο, απευθύνει στους εργαζόμενους του Λαυρίου, η Τοπική Γραμματεία Λαυρίου του ΠΑΜΕ. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής.

Να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς το Σάββατο, στις 10 το πρωί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, καλεί τους εργαζόμενους, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων του Νομού.

Τη συμμετοχή του στην πικετοφορία που οργανώνεται από μαζικούς φορείς της πόλης, αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, αποφάσισε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης και καλεί όλα τα μέλη του να πάρουν μέρος. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από τα Κανάρια και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, όπου θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους - μέλη τους, το Σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, εργαστηρίων, γηροκομείων, οίκων ευγηρίας, διαγνωστικών κέντρων, η διοίκηση του Σωματείου Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ».

Στη διαδήλωση χωρίς αυταπάτες

1η Μάη - μέρα ορόσημο για την εργατική τάξη, μέρα απεργίας και απολογισμού των αγώνων της, μέρα διαδήλωσης και επιβεβαίωσης των στόχων της, μέχρι να γίνει τάξη για λογαριασμό της.

Μέρα φορτισμένη με τα ιδανικά του αγώνα και της θυσίας για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, για έναν κόσμο που νόμους θα έχει το δίκιο του εργάτη.

1η Μάη 2004. Μια Πρωτομαγιά με τη σκιά του ιμπεριαλισμού να πέφτει βαριά πάνω από την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και την Κύπρο, αλλά και μ' ένα ηχηρό ΟΧΙ του κυπριακού λαού στους «εγγυητές και τους προστάτες». Ενα ΟΧΙ σαν χαστούκι στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Μια Πρωτομαγιά με τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και στο φόβο της ανεργίας, να βρίσκουν όλο και δυσκολότερα δουλιά, να παίρνουν όλο και λιγότερα χρήματα, με λιγότερες κατακτήσεις και με μεγαλύτερη εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, αλλά με πολλές «ευκαιρίες», που πρέπει να τις αδράξουν, όπως τους λένε, για να ζήσουν.

Αυτό κάποιοι το λένε εξέλιξη, πρόοδο, νέο εργασιακό περιβάλλον. Είναι οι ίδιοι που χαρακτηρίζουν τους αγώνες της εργατικής τάξης ξεπερασμένους και τις απαιτήσεις τους οπισθοδρόμηση.

Είναι αυτοί που αγωνίζονται για την ισότητα της γυναίκας, με κύριο στόχο την εκλογή της στα λεγόμενα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, ενώ την ίδια ώρα και με τη δική τους συμβολή χειροτερεύουν τη ζωή της, συντηρούν και μεγαλώνουν την ανισότητα των δύο φύλων.

Το τι είναι πρόοδος, όμως, πολύ παραστατικά και με χιούμορ από τον προπερασμένο αιώνα είχε διατυπώσει ο Καρλ Μαρξ.

«Η κοινωνική πρόοδος μετριέται με ακρίβεια στην κοινωνική θέση του ωραίου φύλου (συμπεριλαμβανομένων και των άσχημων)».

Τι συμβαίνει, λοιπόν, σήμερα;

Οι αντιφάσεις και αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος κυριαρχούν στον ιμπεριαλισμό. Από τη μια μεριά παράγεται πλούτος, όλο και περισσότερος πλούτος, που συσσωρεύεται όλο και σε λιγότερα χέρια. Κι από την άλλη, αυτοί που παράγουν αυτό τον πλούτο να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που γεννά το ίδιο το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, ο καπιταλισμός. Εδώ είναι και το απάνθρωπο στοιχείο του, η συνεχώς αυξανόμενη εκμετάλλευση και καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων για να κερδίζει το αχόρταγο κεφάλαιο και να στρεβλώνεται η εργατική συνείδηση, ώστε να γίνεται ανίκανη να απαιτεί και να διεκδικεί.

Καινούρια ήθη, καινούριες ορολογίες επικρατούν μαζί με την αύξηση της εκμετάλλευσης. Ετσι θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν τη νέα γενιά στη μοιρολατρία, την υποτέλεια, την υποταγή.

Ολα τα προσαρμόζουν στο στρατηγικό τους στόχο, στη διαιώνιση της βαρβαρότητας. Ετσι η εργασία μετονομάστηκε σε απασχόληση (και το υπουργείο Εργασίας, έγινε Απασχόλησης πλέον). Ο εργαζόμενος σε απασχολήσιμο και ασφαλίσιμο.

Τα δικαιώματα σε ευκαιρίες. Η πλήρης και σταθερή δουλιά σε ευέλικτη και ελαστική, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε ατομικές. Οι δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας σε κοινωνική αλληλεγγύη και εθελοντισμό. Η ενιαία δωρεάν παιδεία σε ειδίκευση, κατάρτιση και διά βίου εκπαίδευση. Το λαϊκό κίνημα σε συμμετοχική δημοκρατία. Η ταξική πάλη σε κοινωνικό διάλογο. Και ο καπιταλισμός σε κοινωνία των πολιτών.

Ατέλειωτος ο κατάλογος της παραπλάνησης και του αποπροσανατολισμού και ο ΣΕΒ να αυθαδιάζει ξεδιάντροπα, πετώντας ψίχουλα στους εργάτες και «ο οργανωτής» της εργατικής τάξης, ο κ. Πολυζωγόπουλος, να συζητά μαζί του για ποσοστά, για «εργατικό κόστος» και ημερομηνίες επόμενων ραντεβού για την υπογραφή του συμφωνητικού γονυκλισίας της εργατικής τάξης.

Παραμονές της Πρωτομαγιάς 2004. Και αυτοί το χαβά τους. Τι μπορεί στ' αλήθεια να περιμένουν απ' αυτούς οι εργαζόμενοι;

Δεν έχουν παρά να τους γυρίσουν επιδεικτικά τις πλάτες.

Το ταξικό μέτωπο των εργαζόμενων, το ΠΑΜΕ, είναι εδώ και καλεί σε συσπείρωση και αγώνα.

Αυτό είναι η δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος, αυτό είναι η προοπτική του. Ας παραμεριστούν οι αυταπάτες, γιατί τα πράγματα θα χειροτερεύουν όσο μένουν στην τύχη τους.

Το κεφάλαιο και τα στηρίγματά του σχεδιάζουν, απειλούν, κυριαρχούν και γίνονται ασύδοτοι, όσο οι λαοί είναι πειθαρχικοί και υπάκουοι.

Τη Μέρα της Πρωτομαγιάς πρέπει οι εργαζόμενοι σύσσωμοι σε όλη την Ελλάδα να πουν το δυνατό τους «ΠΑΡΩΝ» μαζί με το ΠΑΜΕ.

Μπορούμε να τους κάνουμε να φοβηθούν, έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας.

Κανένας και καμιά δεν πρέπει να λείψει από το μεγάλο προσκλητήριο του ΠΑΜΕ, σε κάθε πόλη.

Στην Αθήνα η πλατεία της Εθνικής Αντίστασης θα κοκκινίσει. Το ανθρώπινο ποτάμι θα πορευτεί μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Η θέση κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης είναι εδώ. Είναι υποχρέωσή μας, καθήκον και ανάγκη σ' αυτούς που έφυγαν, σ' αυτούς που παλεύουν σήμερα και σ' αυτούς που θα έρθουν αύριο.


Της
Αιμιλίας ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ