ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Εμπαιγμός από ΠΑΣΚΕ για το ωράριο

Με ...ταμειακές αποδείξεις που θα συγκεντρώνει από καταναλωτές δήλωσε πως θα ...πατάξει την παράνομη διεύρυνση του άδικου ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων, που επιβάλλουν οι ιδιοκτήτες των πολυεθνικών καταστημάτων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ), Αλέκος Μπάρλος (ΠΑΣΚΕ). Η δήθεν και όψιμη περιφρούρηση του ωραρίου εργασίας των εμποροϋπαλλήλων από την πλειοψηφία του ΕΚΠ που προσπαθεί να κάνει - ιδιαίτερα μετά τις βουλευτικές εκλογές - ένα «μέικ - απ» στην εργοδοτική της τακτική όλα αυτά τα χρόνια, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της τοπικής Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, που με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το φιλεργατικό φαρισαϊσμό της πλειοψηφίας του ΕΚΠ, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση φροντίζει να αφήνει στο απυρόβλητο τα πολυεθνικά καταστήματα.

«Δε δικαιούνται - επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ - αυτοί που συμφώνησαν (μαζί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων) στην απελευθέρωση του ωραρίου, στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, στην εφαρμογή του Ολυμπιακού ωραρίου (δουλιά από ήλιο σε ήλιο), στον ενταφιασμό του 8ωρου, να κόπτονται δήθεν για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι συνυπεύθυνοι και υπόλογοι στους εργαζόμενους για το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που υπάρχει στο χώρο».

Και υπογραμμίζεται: «Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις ηγεσίες. Καμιά εμπιστοσύνη στην ηγεσία του ΕΚΠ, που διά στόματος προέδρου δηλώνει ότι πρότυπό του είναι το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης. Να του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι στην περίοδο του "ιρλανδικού θαύματος", γενικεύτηκε η μερική απασχόληση, αφαιρέθηκαν εργατικές κατακτήσεις. Η ίδια η Eurostat σημειώνει ότι στην Ιρλανδία, στην περίοδο 1995 - 2000, ανέβηκε το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων από 19% στο 21%. Σας τον χαρίζουμε αυτόν τον παράδεισο, που είναι κόλαση για τους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί τους εμποροϋπάλληλους, μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, να συστρατευτούν μαζί με το ΠΑΜΕ και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να απαντήσουν στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν ΣΕΒ - Ευρωπαϊκή Ενωση και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου, δίνοντας μαζικό «παρών» στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλ. Τριών Συμμάχων στις 10 το πρωί.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Αρνούνται να δώσουν πραγματικές αυξήσεις

Την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στα δίκαια αιτήματα των δημοσιογράφων επανέλαβε η Ενωση των Ιδιοκτητών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) στη διάρκεια της χτεσινής καθοριστικής συνάντησης με το προεδρείο της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2004. Οι εκδότες πρότειναν αύξηση 4,5% (η ΕΣΗΕΑ διεκδικεί 15%, καθώς ο κατώτερος μισθός των δημοσιογράφων είναι μεικτά 711 ευρώ) και αρνήθηκαν όλα τα υπόλοιπα αιτήματα.

Ειδικότερα αρνήθηκαν: Την αντικατάσταση των πενταετιών με τριετίες. Το επίδομα πτυχίου. Την υπό προϋποθέσεις μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Την κατάργηση του άμισθου ή χαμηλά αμειβόμενου χρόνου μαθητείας. Την καταβολή ολόκληρης της αποζημίωσης που προβλέπει ο ν. 2112/20 σε περίπτωση πλήρους συνταξιοδότησης. Την απαγόρευση των απολύσεων τα πέντε τελευταία χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Το λεπτομερή προσδιορισμό στοιχείων της σύμβασης που υπογράφει ο εργαζόμενος (ποιος είναι ο εργοδότης, σε ποια εφημερίδα δημοσιεύονται τα κείμενά του, η συγκεκριμένη εργασία που εκτελεί κλπ.). Τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχουν εγκρίνει εδώ και χρόνια με συντριπτική πλειοψηφία οι δημοσιογράφοι κ.ά.

Η χτεσινή συνάντηση ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς έγινε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΗΕΑ και αφού είχαν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις - διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ. Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση των αυξήσεων και συνολικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα δικά τους χέρια, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Οι αγωνιστικές διεκδικήσεις, σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου είναι ο μόνος τρόπος για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και από τις αποφάσεις του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν η ΣΣΕ του 2004 θα ακολουθήσει την πεπατημένη των αντεργατικών συμβιβασμών των προηγούμενων χρόνων ή θα ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις.

Μέρα μνήμης και αγώνα

Πρώτη Μάη, μέρα γιορτής της εργατικής τάξης, η μεγαλύτερη γιορτή των εργαζομένων. Ημέρα σύμβολο, αλλά και μέρα πάλης και διεκδίκησης. Σταθμός ιστορικής μνήμης, αλλά και σημείο ανασύνταξης - αντίστασης των δυνάμεων της εργασίας ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία, το νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση. Τα μηνύματά της όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα, αφού οι εργαζόμενοι δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου.

Σήμερα, 118 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατριών το 1886 στο Σικάγο και την κατάκτηση του 8ώρου μέσα από τη θυσία τους, το περιβόητο τότε σύνθημά τους «8 ώρες δουλιά, 8 ώρες ύπνου και 8 ώρες ψυχαγωγία, ανάπαυση, μόρφωση» ακόμη δυστυχώς δεν ισχύει.

Οσοι εργαζόμενοι παραμένουν σήμερα τυχεροί και έχουν εργασία, «ζούνε για να εργάζονται» και όχι όπως θα έπρεπε να «εργάζονται για να ζουν».

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αντιμετωπίζουν καθημερινά την εκσυγχρονιστική νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Από την πολιτική που εφάρμοζε τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και που τώρα παρέλαβε τη σκυτάλη για τη συνέχισή της η ΝΔ. Αντιμετωπίζουν τη σκληρή και πολυετή λιτότητα, τα προβλήματα στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στο συνταξιοδοτικό κ.ά. Αντιμετωπίζουν τη μάστιγα της ανεργίας, της ιδιωτικοποίησης, το ξεπούλημα του δημοσίου τομέα, την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις.

Στον κόσμο ολόκληρο, τεράστιες μάζες ζουν σε συνθήκες φτώχειας, εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι και εκατομμύρια λιμοκτονούν από τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η προσπάθεια των ολίγων οικονομικά ισχυρών της Γης να επιβληθούν και να επιβάλουν τη νέα ιμπεριαλιστική πραγματικότητα είναι η αιτία που μια σειρά από λαούς βιώνουν τον πόλεμο, την καταπίεση, την αιχμαλωσία, την επιβολή.

Η τραγωδία που ζει ο παλαιστινιακός λαός, ο ιρακινός λαός, ο λαός του Αφγανιστάν είναι τρανή απόδειξη του πόσο επικίνδυνος είναι ο ιμπεριαλισμός. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο, αλλά και τα σχέδιά τους για την περιοχή του Αιγαίου.

Η ηρωική αντίσταση και η αυτοθυσία των Παλαιστινίων, η αντίσταση των άλλων καταπιεζόμενων λαών, ο ιρακινός λαός, οι αντάρτες που δε δέχονται την κατοχή, οι παλαιότερες διαδηλώσεις στη Γένοβα, στην Πράγα, στη Λισαβόνα, στην Ιταλία και αλλού, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα, κάνουν καθαρό ότι οι εργαζόμενοι δε θα παραδοθούν αμαχητί.

Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι εκείνο το εργαλείο και το μέσο στα χέρια των εργαζομένων για να αντιδράσουν και να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. Παρά τους συμβιβασμούς της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος και τη διευκόλυνση που παρέχει στις κυβερνήσεις, για το πέρασμα των αντεργατικών νεοφιλελεύθερων νόμων, οι εργαζόμενοι πρέπει και θα αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την κατάσταση.

Το ΠΑΜΕ αποδείχτηκε εκείνη η ταξική δύναμη, στην οποία μπορούν να ελπίζουν και να προσβλέπουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Είναι το μετερίζι που γύρω του, συσπειρωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα οράματα των αγωνιστών που έδωσαν το αίμα τους στην απεργία της 1ης Μάη του 1886 και μας άνοιξαν το δρόμο του αγώνα.


Γιάννης ΛΥΒΕΡΑΣ
Μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ψηφίζουν σήμερα και αύριο

«Ανεξάρτητα από τη μέχρι τώρα πολιτική μας θέση, τώρα ψηφίζουμε για εμάς, το παρόν και το μέλλον μας». Με αυτήν τη φράση, η αγωνιστική παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) καλεί, με ανακοίνωσή της, τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, να πάρουν επιτέλους τις τύχες τους στα δικά τους χέρια, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, που θα γίνουν στο Σωματείο τους σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή 30 Απρίλη, αποτελούν ένα πρώτο βήμα. Η ΕΕΝΣ επισημαίνει προς τους εργαζόμενους να κάνουν έναν απολογισμό για τα «έργα και τις ημέρες» των συνδικαλιστών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν αυτές οι παρατάξεις για την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου και το πλιάτσικο που συντελείται τώρα σε βάρος του από τους «σωτήρες» - όπως τους παρουσίαζαν τότε - αγοραστές και συγκεκριμένα το γερμανικό όμιλο της HDV. Η ΕΕΝΣ τονίζει ότι τα ίδια τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν τα δύο χρόνια που πέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποτελούν στήριγμα της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μιας πολιτικής, που ειδικά για τα ελληνικά ναυπηγεία είχε δραματικές επιπτώσεις: «Συρρίκνωση, απαξίωση και πάνω από όλα την παρεμπόδιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας, προς όφελος του λαού».

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ
Ξανά «παράνομη» η στάση

Παράνομη κήρυξε το δικαστήριο τη σημερινή 5ωρη στάση εργασίας ( 12 μεσημέρι - 5 μ.μ.) των ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ («ηλεκτρικός σιδηρόδρομος»), κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της διοίκησης της επιχείρησης. Το προεδρείο του Σωματείου Ηλεκτροδηγών, εξαντλώντας κάθε περιθώριο καλής θέλησης, αποφάσισε να προχωρήσει ο κλάδος σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρώτη κινητοποίηση (στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ.) πραγματοποιήθηκε κανονικά την περασμένη Δευτέρα. Τότε η διοίκηση ΗΣΑΠ είχε σπεύσει απλά να χαρακτηρίσει «παράνομη» την κινητοποίηση. Στη συνέχεια, προσέφυγε στο δικαστήριο, ζητώντας από αυτό να κηρύξει παράνομη τη σημερινή κινητοποίηση των ηλεκτροδηγών. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη δικαστική απαγόρευση, το ΔΣ του Σωματείου Ηλεκτροδηγών θα αποφασίσει σε σημερινή του συνεδρίαση, αν θα προχωρήσει ή όχι ο κλάδος στην 5ωρη στάση εργασίας, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ