ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Στενή συνεργασία και «σύμπτωση απόψεων»
  • Επιμένει στο «σχέδιο Ανάν» ως βάση για τη λύση του Κυπριακού ο Κ. Καραμανλής, ενώ δε διαβλέπει κινδύνους ευρωδιχοτόμησης
  • Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης, ώστε να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό, τάχθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος

Eurokinissi

Μήνυμα στενής συνεργασίας και συντονισμού κινήσεων, προκειμένου να διατηρηθεί η «δυναμική» για την επίλυση του Κυπριακού, εξέπεμψαν οι Κ. Καραμανλής και Τ. Παπαδόπουλος. Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησής του για το Κυπριακό παραμένει η ίδια και το θέμα της Κύπρου είναι «κορυφαία προτεραιότητα» για την εξωτερική πολιτική.

Από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχαν χτες ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος, προκύπτει μια «σύμπτωση απόψεων» για τους παραπέρα χειρισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί το «διεθνές ενδιαφέρον» για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

«Στόχος δεν είναι άλλος από την επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να παρέχει στους Κυπρίους το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας», είπε ο Κ. Καραμανλής. Περισσότερο σαφής για το πώς το «σχέδιο Ανάν» θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης ήταν ο Τ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ναι μεν επανέλαβε ότι «τέτοιου είδους σχέδια, όπως το σχέδιο Ανάν, βρίσκονται πάντα στο τραπέζι - δεν εξαφανίζονται, δεν πεθαίνουν» - ωστόσο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές «ώστε αυτό το σχέδιο να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό». Απέφυγε όμως να προσδιορίσει τις αλλαγές που επιδιώκει, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να απαριθμεί δημόσια αυτή την ώρα τι θα επιδιωχτεί σε σχέση με αυτό το σχέδιο».

Και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, γιατί, όπως είπε ο Τ. Παπαδόπουλος, δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας βούληση, αλλά από πολλούς άλλους αστάθμητους παράγοντες. Ο Κύπριος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί στο αν ασκήσει «βέτο».

Ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους για την «ολόψυχη και θερμή» στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, ωστόσο την ίδια στιγμή επέμεινε ότι το «σχέδιο Ανάν» «βεβαίως παραμένει η βάση», ενώ δε διέκρινε κάποιο κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την ΕΕ. Αντίθετα, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Δευτέρας, εκτίμησε ότι «είχαμε ήδη ένα θετικό αποτέλεσμα σε επίπεδο της ΕΕ, δύο μόλις 24ωρα μετά την έκφραση του κυπριακού λαού», το οποίο επιβεβαίωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι «η επανένωση του νησιού και όλες οι πολιτικές εκεί πρέπει να κατατείνουν».

Απαντώντας έμμεσα σε ορισμένα δημοσιεύματα που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να αξιώνει συνδιαμόρφωση και συναπόφαση της πολιτικής για το Κυπριακό ή και αλλαγή στρατηγικής, ο Κ. Καραμανλής είπε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στρατηγική μας παραμένει αυτή που ήταν πάντα. Το θέμα της Κύπρου είναι κορυφαίο ζήτημα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και κορυφαία προτεραιότητα». Στην ερώτηση αν αισθάνεται ενοχλημένος επειδή ο Κύπριος Πρόεδρος δε συζήτησε μαζί του πριν από το διάγγελμά του, ο Κ. Καραμανλής απάντησε: «Οχι, δεν αισθάνομαι ότι παρέλειψε να κάνει κάτι ο κ. Παπαδόπουλος. Στο κάτω κάτω της γραφής, θα μπορούσα να σας το αντιστρέψω το ερώτημα. Θα έπρεπε να είναι ενοχλημένος ο κ. Παπαδόπουλος γιατί πήραν τα ελληνικά κόμματα θέση, μεταξύ των οποίων βεβαίως και η κυβέρνηση;». Αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι άλλο πράγμα είναι η στενή συνεργασία, η ειλικρινής σχέση, η συνεννόηση για να κάνουμε μαζί τις προσπάθειές μας σε διεθνές επίπεδο και άλλο πράγμα είναι το αναφαίρετο, το ελεύθερο δικαίωμα του καθενός - και πόσο μάλλον των κορυφαίων πολιτειακών οργάνων στη Μεγαλόνησο, που στο κάτω κάτω εκείνη θα είχε να ζήσει με το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - να εκφράσει την άποψή του».

Από την πλευρά του ο Τ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε «δημόσια και επίσημα» τον Κ. Καραμανλή για τη σταθερή θέση του ότι θα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ερωτηθείς αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μέχρι τώρα τακτική της ή θα ζητήσει να συνδιαμορφώνεται η πολιτική για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, απάντησε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο πνεύμα που ισχύει μέχρι τώρα». Στην ευθεία ερώτηση αν «σήμερα (σ.σ. χτες) ο κ. Καραμανλής επιδίωξε έναν ενεργότερο ρόλο της Αθήνας στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη νήσο», ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει: «Ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης είναι και υπεύθυνος και ενεργός»...


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πίεσε για δεύτερο δημοψήφισμα σύντομα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου - όπως ο ίδιος ανέφερε - έθεσε ερωτήματα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με τις πιθανότητες σύντομης διενέργειας δημοψηφίσματος, αλλά δε θέλησε να ανακοινώσει κάτι, γιατί, όπως είπε: «Δε χρειάζεται να ανακοινώσω κάτι διότι νομίζω υπάρχουν ακόμη προβληματισμοί που πρέπει να αξιολογηθούν».

Κατά τα άλλα, τόνισε πως θα σταθεί δίπλα στον κυπριακό λαό και στο πλευρό των δυνάμεων της Κύπρου που παλεύουν για λύση του Κυπριακού. Ολα αυτά μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε αμέσως μετά ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται «στο πλάι όλων των δυνάμεων που παλεύουν για τη λύση βάσει του σχεδίου Ανάν»... Οι δεσμεύσεις που έχει το κόμμα του απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και οι πιέσεις που άσκησε, προκειμένου να δεχτεί ο κυπριακός λαός το διχοτομικό σχέδιο, δε θα μπορούσαν να εξαλειφθούν ούτε μετά το συντριπτικό «όχι» του δημοψηφίσματος. Εξάλλου, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, έσπευσαν να κινδυνολογήσουν, προκειμένου να στηρίξουν τη θέση του κόμματός τους.

Συγχρόνως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να προωθήσουμε μια εθνική στρατηγική με τα νέα δεδομένα, μια εθνική στρατηγική που θα προωθήσει τη λύση του Κυπριακού».

Ο ίδιος επιχείρησε να αναδείξει και τη σπουδαιότητα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τη ...βοήθεια που θα προσφέρει στην επίλυση του Κυπριακού και συγκεκριμένα υποστήριξε: «Οπωσδήποτε η δυναμική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αυτή που έφερε το Κυπριακό εδώ που το έφερε. Χωρίς αυτή τη δυναμική είμαι σίγουρος ότι δε θα υπήρχε ούτε από πλευράς Τουρκίας, ούτε από την πλευρά του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή η κοινή προσπάθεια για να μπει στο τραπέζι, ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας το Κυπριακό». Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί και να εξειδικευτεί και σημείωσε ότι «ο πρώτος λόγος πρέπει να είναι στην κυπριακή κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες κατά τη συνάντησή του με τον Τ. Παπαδόπουλο και ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ πήρε μια συγκεκριμένη θέση ιστορικά αιτιολογημένη και δικαιολογημένη», για την οποία δήλωσε «υπερήφανος» και υποστήριξε: «Εμείς που παλέψαμε τόσα χρόνια, θα συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ του Κυπριακού Ελληνισμού και τελικά υπέρ της επανενωμένης Κύπρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ