ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ «ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ» ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
«Διδαχή» για το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Συζήτηση του «Ρ» με δύο αγωνιστές, εκπροσώπους δυο διαφορετικών γενεών, για τη σημασία του ηρωισμού και της αυτοθυσίας που επέδειξαν οι διακόσιοι κομμουνιστές

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής και επί πολλές δεκαετίες δήμαρχος της Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, μιλά στο «Ρ» για τα γεγονότα εκείνης της εποχής
Ο παλαίμαχος κομμουνιστής και επί πολλές δεκαετίες δήμαρχος της Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, μιλά στο «Ρ» για τα γεγονότα εκείνης της εποχής
«Η εκτέλεση. Ο θρήνος. Ισως ακόμα κι η οργή. Επειτα, το θέμα θεωρείται λήξαν...». Κάπως έτσι επιδιώκει η κυρίαρχη τάξη να καταχωρίσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μα κυρίως στη συλλογική μνήμη, εκατοντάδες «περιστατικά» του Αντιστασιακού Αγώνα που ανέπτυξε ο λαός μας ενάντια στο φασισμό. Οπως εκείνο το «περιστατικό» της 1ης Μάη του 1944. Οταν 200 κομμουνιστές εκτελέστηκαν από τις κατοχικές γερμανικές δυνάμεις στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τέτοια «περιστατικά», τα θέλουν «αποστειρωμένα» από την ουσία τους, κλεισμένα μέσα σε κιτρινισμένες σελίδες παλιών βιβλίων. «Αυτά γίνονταν κάποτε. Τώρα είμαστε ελεύθεροι. Τώρα δεν είναι έτσι τα πράγματα». Είναι η φωνή που σιγοντάρει την «αλλαγή», κατευθείαν μέσα στη συνείδηση.

Η αλήθεια είναι επικίνδυνη. Τρέμουν οι δυνάστες της υφηλίου πως όσα περισσότερα μαθαίνουν οι ερχόμενες γενιές για τα ιστορικά γεγονότα που σηματοδότησαν την αντίσταση των λαών στο φασισμό, τη ρήξη με τις δυνάμεις που μεθόδευαν την καταδυνάστευσή τους, αλλά και το λυσσαλέο αγώνα για να πάρουν οι ίδιοι στα δικά τους χέρια τις ζωές τους και να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό, τόσο περισσότερο σιμώνει η στιγμή που θα ξεσηκωθούν. Και σωστά τρέμουν...

Πολύτιμη διδαχή στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Ολα τα παραπάνω σφραγίζει η κουβέντα του «Ρ» με δύο αγωνιστές, που έγινε με αφορμή την εκδήλωση τιμής που διοργανώνουν οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ για τους 200 κομμουνιστές που δολοφονήθηκαν την Πρωτομαγιά του '44.

Ο Παναγιώτης Μακρής, παλαίμαχος κομμουνιστής και επί πολλές δεκαετίες δήμαρχος της πόλης, φωτίζει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης: «Το 1944, στις 28 του Απρίλη, έγινε μία επίθεση από αντάρτικες ομάδες, στην περιοχή των Μωλάων, στη Σπάρτη, ενάντια σε μια ομάδα Γερμανών. Και σκοτώθηκε εκεί ένας στρατηγός Γερμανός. Ο Γερμανός διοικητής των δυνάμεων στην Ελλάδα έβγαλε μια διαταγή και είπε ότι θα εκτελεστούν 200 από τους Ακροναυπλιώτες κρατούμενους που είχαν μεταφέρει στο Χαϊδάρι. Και ότι θα εκτελεστούν όλοι οι άρρενες που θα συναντήσει το γερμανικό απόσπασμα από τους Μωλάους μέχρι τη Σπάρτη...».

«Την ώρα της εκτέλεσης, ο λαός της Καισαριανής και τα αντιστασιακά στρατιωτικά τμήματα ήταν διασκορπισμένοι γύρω στο χώρο του σκοπευτηρίου. Και από ψηλά, τα χωνιά ειδοποιούσαν κι ενημέρωναν το λαό ότι "αυτή τη στιγμή δολοφονούνται, εκτελούνται πατριώτες Ελληνες"», διηγείται ο Π. Μακρής. Το αίμα που κυλούσε από τα πτώματα στους δρόμους, ο λαός της Καισαριανής πήγε μετά και το έραινε με λουλούδια. Οπως λένε, μάλιστα, οι κάτοικοι της πόλης, στη γη που ποτίστηκε με το αίμα των νεκρών, άνθισαν αγριολούλουδα...

Η στερέωση της «νέας τάξης πραγμάτων» έχει ήδη δρομολογηθεί από τότε, επισημαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής. Σ' αυτά τα εξήντα χρόνια, οι ιμπεριαλιστές απαριθμούν περίπου 47 πολέμους και κάπου 60 εκατομμύρια νεκρούς, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις του συστήματος.

«Στη σημερινή εποχή, απέναντι στο ιμπεριαλιστικό τρίπτυχο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αντιτάσσεται ένας ασίγαστος αγώνας. Ενας αγώνας με σημάδια αισιοδοξίας και ελπίδας. Που δείχνει ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι λαϊκές δυνάμεις που υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση, τους πολέμους, τις επεμβάσεις, τα εμπάργκο, την παγκοσμιοποίηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Πρωτοπόρα η δράση των κομμουνιστών, σήμερα, όπως και τότε. Το ΚΚΕ όχι μόνο επιμένει στην πάλη σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο συντονισμό της δράσης σε κλίμακα πανευρωπαϊκή και παγκόσμια. Χτίζοντας «ένα αντίβαρο στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού», τονίζει ο Π. Μακρής. Με τα ποικίλα μέτωπα πάλης, όπως το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ κτλ. να εξελίσσονται σε «προζύμι» για την προοπτική.

«Να δείξουμε τον τρόπο...»

«Μπορεί σήμερα να μην έχουμε πια τη σβάστικα, να 'χουμε την αστερόεσσα, αλλά η ουσία είναι μία: οι επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού παραμένουν ίδιες. Κι η νεολαία σήμερα είναι από τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που βιώνουν τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Κι ακούς τι ετοιμάζουν για το μέλλον, για την ανασφάλιστη εργασία, για τις συμβάσεις, για τις συντάξεις που δε θα πάρουν ποτέ...». Είναι ο Σίμος Πολυχρονάκης που παρεμβαίνει, στέλεχος της ΚΝΕ. Ενα από τα χιλιάδες νέα παιδιά που αρνούνται την «ατομική λύση» που τους σερβίρουν και στρέφονται στη συλλογική τους γροθιά: την πάλη δίπλα στο ΚΚΕ.

«Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σε ρήξη με αντιλήψεις που υπήρχαν και τότε, ότι: "μη σε απασχολεί εσένα αυτό το πράγμα, προσπάθησε να βολευτείς, στο σπιτάκι σου, χωρίς να πειράζεις πολύ και τους κατακτητές". Οπως λένε και σήμερα, "προσπάθησε να κάνεις και μια και δυο και τρεις δουλιάς, για να μπορείς να επιβιώσεις"...».

«Οταν η νεολαία έχει ένα σκοπό, έχει και τη δύναμη και το θάρρος. Και τότε επιδεικνύει και την απαιτούμενη αυτοθυσία, για να τον υλοποιήσει... Το ζήτημα είναι να δείξουμε στους νέους ότι "γι' αυτά τα προβλήματα που εσύ βιώνεις σήμερα, ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός"».

Το σύνθημα με το οποίο διαπαιδαγωγούνται ολόκληρες γενιές νεολαίας είναι κατάμεστο από ουσία. «Αλλά και ότι μία είναι και η λύση: να ενταχθείς στις γραμμές του αγώνα, για το σοσιαλισμό, για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο... Το ζήτημα, λοιπόν, είναι, ναι, ωραία: καλύτερη ζωή. Πώς θα την επιτύχουμε, όμως. Και εδώ είναι να οργανώσεις τον αγώνα και μέσα από το μαζικό αγώνα να φτιάξεις συνειδήσεις»...

Δημιουργική αντάμωση του χτες και του αύριο στο σήμερα

«Εμάς σαν νεολαίους μας έλεγαν ότι το ατομικό πρέπει να υποτάσσεται στο συλλογικό», σημειώνει ο σ. Παναγιώτης, υπογραμμίζοντας πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Εγκαιρη. Στοχοπροσηλωμένη. Ολόπλευρη.

Κι όταν ο σ. Σίμος αναδεικνύει ως προτεραιότητα την προβολή της λύσης, οι κουβέντες του συμπληρώνονται από τις επισημάνσεις του σ. Παναγιώτη. «Να διώξουμε από τη μέση αυτό που εμποδίζει να υπάρξει καλή ζωή για τους ανθρώπους. Κι αυτό είναι ο ιμπεριαλισμός. Ο καπιταλισμός. Η ανατροπή του είναι το θέμα. Η επανάσταση. Εκεί να φτάσεις».

Πλέκουν αρμονικά τη λαϊκή απάντηση. Η γενιά που αναδείχτηκε σε πρωτεργάτη της λαϊκής αντεπίθεσης και η γενιά που αναδεικνύεται στην ελπίδα για μετουσίωση των ιδανικών της Αντίστασης στη λύτρωση των λαϊκών στρωμάτων: «Η ανατροπή του είναι το θέμα. Η Επανάσταση. Εκεί να φτάσεις...».


Α. Μ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

-- Στις 18.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για

  • Τη νεολαία μπροστά στην Πρωτομαγιά.
  • Τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Εργασιακές σχέσεις - Εργατικά ατυχήματα.

-- Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής και μνήμης

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, διοργανώνουν οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ, την Κυριακή 2 του Μάη, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας τους, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής, στις 10.30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ