ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ακρίβεια οργιάζει κι αυτοί... συσκέπτονται!

Και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια χωρίς να θίξει το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς που τροφοδοτεί την ασυδοσία των κερδοσκόπων

Με βασικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στα πλατιά λαϊκά στρώματα που στενάζουν στο ζυγό της ακρίβειας, πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αδυνατώντας, εκ των πραγμάτων, να τιθασεύουν το όργιο ανατιμήσεων, οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» αποφάσισαν να εξαγγείλουν την ένταση των ελέγχων στο κύκλωμα διακίνησης των υγρών καυσίμων, καθώς και των πάσης φύσεως ελέγχων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, με δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ανέφερε πως πέραν τω εξαγγελθέντων ελέγχων, αποφασίστηκε και η εκκίνηση του «σαφάρι» για την εκδίωξη των λεγόμενου παρεμπορίου. Συγκεκριμένα τόνισε: «Στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον περιορισμό του παραεμπορίου, (που έχει τεθεί επιμόνως ως πρόβλημα από τα Επιμελητήρια, τις συνομοσπονδίες και τις ενώσεις εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών), συγκροτούνται μεικτά συνεργεία ελέγχων, με σκοπό την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας».

Πριν λίγες μέρες, σε σύσκεψη του υπουργού Δημοσίας Τάξεως και της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, αποφασίστηκε ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων για την πάταξη του παρεμπορίου. Ετσι, τα μεικτά συνεργία ελέγχων που αναφέρει Δ. Σιούφας, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο εκδίωξης των μικροπωλητών από τους δρόμους της Αθήνας. Μάλιστα κατά τον ίδιο, οι «υποθέσεις που παραπέμπονται για παραβίαση του νόμου, εφεξής θα παρακολουθούνται από ειδικά τμήματα στο υπουργείο και δε θα εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Το ίδιο θα πράττουν και οι εποπτευόμενοι φορείς. Ηδη έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών κατάλογος με ονόματα παραβατών. Επίσης αποφασίστηκε η επανεξέταση και η αναμόρφωση του συστήματος επιβολής προστίμων, λόγω της ανεπάρκειας των ισχυουσών ρυθμίσεων και της αδυναμίας επίτευξης πρακτικού αποτελέσματος». Δηλαδή, πέραν τις εκδίωξής τους από τους χώρους που οι μικρέμποροι βγάζουν ένα κομμάτι ψωμί, θα εξοντώνονται και οικονομικά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξήγγειλε την επέκταση των ελέγχων των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) πέραν των πρατηρίων «και σε άλλους εμπλεκόμενους στη διακίνηση πετρελαιοειδών φορείς»... Δηλαδή, θα ελεγχθούν οι μεγάλες εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια;... Ομως την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για «αρρυθμία» στην αγορά, προχτές, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, διαμήνυσε πως θα καταργηθεί η πρόβλεψη για την επιβολή «πλαφόν» στις περιπτώσεις που οι τιμές των υγρών καυσίμων εκτοξεύονται στα ύψη...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Σε τοκοχρεολύσια πήγε το 23% των δαπανών

Ο υπερδιπλασιασμός του ελλείμματος οφείλεται στις απανωτές φοροελαφρύνσεις για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου

Οι απανωτές φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο και τα υπέρογκα ποσά που πληρώθηκαν στους τραπεζίτες για τοκοχρεολύσια είναι οι γενεσιουργοί παράγοντες για τις πολύ σημαντικές αποκλίσεις που εμφάνισε ο προϋπολογισμός του 2003. Αποτέλεσμα των παραπάνω φιλομονοπωλιακών μέτρων, που θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (με τις ευλογίες της ΝΔ), ήταν ο υπερδιπλασιασμός του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. Ομως, τις υπερβάσεις στο έλλειμμα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να τις αξιοποιήσει τόσο για την περικοπή των δαπανών (κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα), όσο και τη «βελτίωση» της φοροεπέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Με βάση τα «αναθεωρημένα» στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2003 (κλείσιμο βιβλίων) που δημοσιοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικούς και ΠΔΕ) έφτασε σε 9,8 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ το 2002 και αυξήθηκε σε ποσοστό 103%. Με βάση τα στοιχεία αυτά το τελικό έλλειμμα, είναι ψηλότερο κατά 37% σε σύγκριση με το στόχο (6,2 δισ.) που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν οι βουλευτές της ψήφιζαν στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2003.
  • Τα ποσά που πληρώθηκαν για τόκους έφτασαν σε 9,4 δισ. ευρώ, με αύξηση 3,1% συγκριτικά με το 2002. Το συγκεκριμένο κονδύλι που λυμαίνονται οι τραπεζίτες μεγαλοδανειστές του ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 23,1% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού που διαμορφώθηκαν σε 40,7 δισ. ευρώ (αύξηση 8,7%).
  • Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 41 δισ. ευρώ από 39,9 δισ. το 2002. Παρά την υπερφορολόγηση πάνω στα λαϊκά εισοδήματα η αύξηση διαμορφώνεται μόλις σε 2,1% λόγω των φοροελαφρύνσεων που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο.
Εφαρμογή φοροπρονομίων

Στην εφαρμογή ορισμένων από τα φοροπρονόμια που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου προχωρά η διάδοχη κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, κοινοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες, η σχετική απόφαση για την απαλλαγή από το φόρο (με συντελεστή 35%) των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων εφόσον τοποθετηθούν σε «νέες παραγωγικές επενδύσεις». Η συγκεκριμένη διάταξη νόμου ψηφίστηκε από την απελθούσα κυβέρνηση και αποτελεί μια ακόμη χαριστική ρύθμιση σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Με την απόφαση που κοινοποιήθηκε χτες, καθορίζονται τα δικαιολογητικά και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, που θα πρέπει να καταθέσουν στην Εφορία οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή των αδιανέμητων κερδών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παράνομα τα «έξοδα δανείων»

Το ποσό των 2.645 ευρώ που αντιστοιχεί σε διάφορα «έξοδα δανείου» καλείται να επιστρέψει σε τέσσερις καταναλωτές συγκεκριμένη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, καθώς το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι οι χρεώσεις αυτές έγιναν παράνομα. Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο, κάνοντας αποδεκτές σχετικές προσφυγές έκρινε ότι η τράπεζα παράνομα εισέπραξε από τους καταναλωτές ποσά που αναφέρονται ως «έξοδα φακέλου», «διαχειριστικά έξοδα» κλπ., και καλεί την τράπεζα να τα επιστρέψει.

Σχετικά με το θέμα αυτό, η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) αναφέρει ότι με την επιβολή διαφόρων επιβαρύνσεων («εξόδων»), οι τράπεζες, ενώ μειώνουν το ποσό που τελικά χορηγούν ως δάνειο στον καταναλωτή, τον υποχρεώνουν, να πληρώνει ουσιαστικά τόκους μέχρι τη λήξη του δανείου και για το ποσό που τελικά δεν έλαβε. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, το δικαστήριο, θεωρεί αδιαφανή τα ποσά αυτά και τα αντιμετωπίζει ως συγκαλυμμένες προμήθειες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκπνέουν από σήμερα οι προθεσμίες

Σήμερα Τρίτη 4 του Μάη αρχίζουν να εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων. Οι καταληκτικές προθεσμίες, που καθορίζονται με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, είναι οι παρακάτω:

  • Σήμερα (4 του Μάη) Μάη στο ψηφίο 1
  • Μέχρι τις 6 Μάη στο ψηφίο 2
  • Μέχρι τις 10 Μάη στο ψηφίο 3
  • Μέχρι τις 12 Μάη στο ψηφίο 4
  • Μέχρι τις 14 Μάη στο ψηφίο 5
  • Στο επόμενο διάστημα και μέχρι την 1η Ιούνη 2004 λήγουν σταδιακά οι προθεσμίες και για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει από το ψηφίο 6 μέχρι και 0.

Στις φετινές δηλώσεις υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των φοροεκπτώσεων. Για κάθε μία από τις δαπάνες που αφορούν το ενοίκιο πρώτης κατοικίας, το ενοίκιο κάθε παιδιού που σπουδάζει και επίσης για δίδακτρα φροντιστηρίων οι φορολογούμενοι μπορούν να πάρουν ως επιστροφή φόρου το 15% της δαπάνης, αλλά το πολύ μέχρι 150 ευρώ. Οι «οικογενειακές δαπάνες» αναγνωρίζονται από την Εφορία σε αναλογία 15% και με ανώτατη έκπτωση φόρου τα 75 ευρώ. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να πάρουν την ανώτατη επιστροφή, αρκεί δηλώσουν το ποσό των 500 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ