ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Με κυρίαρχο τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Δείγμα γραφής για το πού θέλουν να οδηγήσουν το 25ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που ξεκινάει σε λίγες μέρες (14,15,16 Μάη), έδωσαν χτες οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ) στην ολομέλεια της διοίκησης που συνεδρίασε και νομιμοποίησε τα σωματεία και τους αντιπροσώπους που θα συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Με επιμέρους ψευτοκόντρες, «έκοψαν και έραψαν» σωματεία και αντιπροσώπους που τους συμφέρει, με μοναδικό μέλημα πώς θα πετύχουν μέσα από το συνέδριο να διατηρήσουν τους μηχανισμούς και τους συσχετισμούς. Για να διατηρήσουν το Εργατικό Κέντρο ως μηχανισμό στήριξης των εργοδοτών, των αντεργατικών πολιτικών. Για να αφήσουν για ακόμα τρία χρόνια ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους της Αθήνας στην επίθεση που συνεχίζουν να δέχονται σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

Επιβεβαιώθηκε, όπως επισημαίνει και σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), ότι η έγνοια τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών και της κυβέρνησης, η διατήρηση των μηχανισμών και των συσχετισμών πάση θυσία.

Ετσι, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, στη διοίκηση ενιαία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ ενέκριναν αντιπροσώπους από σωματεία που είναι καραμπινάτοι μηχανισμοί της εργοδοσίας, όπως τα περισσότερα σωματεία των Σούπερ Μάρκετ. Ενέκριναν σωματεία και αντιπροσώπους που είναι εκπρόθεσμα και έχει λήξει μήνες και χρόνια η θητεία τους, που έχουν ψηφίσει χωρίς βιβλιάρια, που δεν είναι εντάξει το μητρώο μελών τους κ.ά.

Αναφερόμενη η ΔΑΣ ειδικά στην «Αυτόνομη Παρέμβαση», η οποία αποχώρησε προς το τέλος της συνεδρίασης, επειδή ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ απέκλεισαν τα σωματεία της «Σίσσερ Πάλκο» και του «Ιππόκαμπου», σημειώνει ότι: «"Μυξοκλαίει" γιατί τα συνεταιράκια της την έριξαν με τον αποκλεισμό κάποιων σωματείων που την ενδιέφεραν και ενώ σε όλα τα άλλα ψήφισε μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, όπως άλλωστε έκανε σε όλη τη διάρκεια της τρίχρονης θητείας και στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων, υποκριτικά και για τα προσχήματα αποχώρησε προς το τέλος της συνεδρίασης».

«Είναι φανερό ότι ενόψει του Συνεδρίου του ΕΚΑ και κυρίως ενόψει των αντιλαϊκών πολιτικών επιδιώκουν να διαμορφώσουν τους συσχετισμούς που τους βολεύουν, για να παραμείνει το ΕΚΑ αποκούμπι της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων», επισημαίνει η παράταξη. Αντίθετα, στη συνεδρίαση, η ΔΑΣ «μακριά από σκοπιμότητες, απαίτησε τη νομιμοποίηση σωματείων και αντιπροσώπων που ήταν εντάξει τα παραστατικά τους, ακόμα και αν αποκλείστηκαν σωματεία και αντιπρόσωποι της παράταξης, όπως το σωματείο της ΣΟΦΤΕΞ, του Δήμου Ανω Λιοσίων κ.ά.».

Γι' αυτό η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας και τους αντιπροσώπους που τους ενδιαφέρει ένα Εργατικό Κέντρο αγωνιστικό, ταξικό, να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις, να ενισχύσουν τη ΔΑΣ και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΙΑ
Εφτάμισι εκατομμύρια εργάτες σ' ένα χρόνο

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση της Γιουροστάτ

Ενας εργάτης τραυματιζόταν κάθε πέντε δευτερόλεπτα (!) στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2001, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία (Γιουροστάτ) της ΕΕ. Τα στοιχεία αφορούν έρευνα της Γιουροστάτ για τα έτη 1994-2001. Σύμφωνα μ' αυτά τα στοιχεία, το 2001 σημειώθηκαν 4,7 εκατομμύρια σοβαρά εργατικά ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ συνολικά τα ατυχήματα το 2001 έφτασαν τα 7,6 εκατομμύρια!

Αυτό μάλιστα όταν οι συντάκτες της συγκεκριμένης έρευνας ισχυρίζονται ότι υπάρχει μείωση του ποσοστού των εργατικών ατυχημάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να σημειωθεί επίσης ότι στην έρευνα δε δίνεται συγκεκριμένος αριθμός θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνεται, υπάρχει μείωση.

Στην Ελλάδα, οι νεκροί εργάτες, θύματα της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας, έχουν φτάσει τους 22 από τις αρχές του 2004, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ», ενώ οι νεκροί εργάτες ξεπερνούν συνολικά τους 630 από το 2000 μέχρι σήμερα. Μόλις πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχαμε 145 νεκρούς, 153 το 2002, 188 το 2001 και 127 το 2000. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καθαρά Ολυμπιακά έργα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 11 από το 2001 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2004, ενώ μόνο στις κατασκευές στην περιοχή της Αττικής οι νεκροί εργάτες έχουν ξεπεράσει τους 80 από το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Γιουροστάτ, οι χώρες που παρουσίασαν αύξηση στα σοβαρά εργατικά ατυχήματα μεταξύ 1998 και 2001 είναι η Σουηδία (+13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+10%), η Ισπανία (+6%) και η Ιρλανδία (+5%). Αύξηση του ποσοστού των θανατηφόρων ατυχημάτων μεταξύ του 1998 και του 2001 παρουσίασε το Βέλγιο (+24%), η Σουηδία (+5%) και η Πορτογαλία (+4%).

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέλη της ΕΕ, αύξηση των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων παρουσιάστηκε στην Εσθονία (+32%), στη Λετονία (+16%) και στην Κύπρο (+12). Τέλος, τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξήθηκαν στη Λετονία (+40%) και στη Λιθουανία και τη Σλοβενία (+5%).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Τρομοκρατεί τους εργαζόμενους για να μην απεργήσουν

Με ανοιχτή τρομοκρατία, εκβιασμούς και εκφοβισμούς προσπαθεί η διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να εμποδίσει τους υπαλλήλους των γραφείων της να συμμετάσχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει στο χώρο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ), απαιτώντας να τους καταβληθεί το ειδικό επίδομα που δικαιούνται των 176 ευρώ που δίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους. Αποφασίζοντας και κρίνοντας η διοίκηση ότι η απεργία «δεν είναι δικαιολογημένη», καλεί με επιστολές τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν, αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας να πάρει μέτρα για να λειτουργήσουν ομαλά τα γραφεία.

Οι περίπου 50 υπάλληλοι της Ομοσπονδίας σε όλη τη χώρα δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα, καθώς αμείβονται σύμφωνα με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αν και εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το κονδύλι για το επίδομα έχει δοθεί κανονικά στην Ομοσπονδία. Αλλωστε, το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται κανονικά σε όλους τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες αθλητικές Ομοσπονδίες, οι οποίοι εργάζονται με το ίδιο καθεστώς αμοιβών.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΥΑΣ επισημαίνει ότι είναι γνωστοί οι μέθοδοι του εκφοβισμού και εκβιασμού που χρησιμοποιεί η διοίκηση του μπάσκετ, καταγγέλλοντας ως πρωτεργάτη το μέλος της Γ. Βασιλακόπουλο. Εχουν εκλεγεί, σημειώνει, για να υπηρετούν ένα από τα πλέον δημοφιλή αθλήματα της χώρας και όχι να ασχολούνται να πετύχουν την εξαθλίωση των εργαζομένων. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία, να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και να μην επιτρέψουν στους όψιμους παράγοντες του μπάσκετ να τους παρεμποδίσουν να αγωνίζονται για να πετύχουν ό,τι κατέκτησαν οι συνάδελφοί τους.

Κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα

Την ώρα της δουλιάς σκοτώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη ο 55χρονος Θεοφάνης Τόκος. Το ατύχημα έγινε στις 12.30, το μεσημέρι, στο 10ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών (εσωτερική παράλληλος στο ύψος Αγίου Αθανασίου), όταν το ανυψωτικό μηχάνημα, που είχε πάνω στο φορτηγό που οδηγούσε, ήρθε σε επαφή με καλώδια ΔΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ