ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΚΤΙΟ
Στο ρυθμό της κυριακάτικης πορείας

Την πορεία ειρήνης που θα γίνει στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης την Κυριακή 9 Μάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, έξω από τη ΝΑΤΟική βάση των κατασκοπευτικών AWACS, προετοιμάζουν η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί η συσπείρωση σε αυτή.

Οι μαζικοί φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συνδιοργάνωσης είναι το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου, το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, το Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, το Σωματείο Οικοδόμων Ηγουμενίτσας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 π.μ., στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου και την ίδια μέρα το πρωί αναχωρούν για το Ακτιο από τις πόλεις τους με λεωφορεία που έχουν ναυλώσει οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και οι μαζικοί φορείς:

  • Γιάννενα, 8 π.μ., Νομαρχία
  • Αρτα, 8.30 π.μ., πλατεία Κιλκίς
  • Ηγουμενίτσα, 8.30 π.μ., «Πάνθεον»
  • Αγρίνιο, 8 π.μ., Εργατικό Κέντρο και παλιό Σταθμό Τρένου
  • Ναύπακτο, 8 π.μ., Λιμάνι
  • Μεσολόγγι, 8.45 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αιτωλικό, 9 π.μ., ΚΤΕΛ Αιτωλικού
Στην Κόνιτσα

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας Ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κόνιτσας, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης από την Γ. Λαδογιάννη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις και το φιλειρηνικό κίνημα», μουσικό πρόγραμμα από τοπική χορωδία, απαγγελία ποιημάτων και πρόγραμμα χορού από τοπικό χορευτικό συγκρότημα.

ΚΡΗΤΗ
Παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στα Χανιά, στις 9 Μάη, διαδηλώνουν οι φιλειρηνιστές

Με την παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην αμερικάνικη βάση της Σούδας στην Κρήτη, στις 9 Μάη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης των νομών, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

Στο κάλεσμα που απευθύνουν στη νεολαία και το λαό της Κρήτης για συμμετοχή, προβάλλονται τα αιτήματα:

- Να κλείσει η βάση της Σούδας, να φύγει το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι.

- Συμπαράσταση σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του Ιράκ, της Κύπρου, της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Β. Κορέας.

Το πρόγραμμα της παγκρήτιας κινητοποίησης, αναλυτικά περιλαμβάνει:

Στις 5μ.μ. συγκέντρωση όλων των διαδηλωτών από τους νομούς της Κρήτης, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και, από 'δω, μηχανοκίνητη πορεία στην αμερικάνικη βάση της Σούδας. Επιστροφή στα Χανιά και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη στο Ενετικό λιμάνι, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συναυλία.

Στο πόδι η Θεσσαλία

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των πορειών Ειρήνης που προγραμματίζονται σ' όλους τους νομούς.

-- Στη Λάρισα η πορεία ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 9 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία του Τυρνάβου, όπου εδρεύει και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, όπου θ' ακολουθήσουν ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Στο Βόλο την Κυριακή 9 Μάη επίσης θα γίνει η πορεία ειρήνης, από την Ανακασιά στην παραλία της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

-- Και στα Τρίκαλα η πορεία ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 9 Μάη. Η εκίνηση θα γίνει από την Πηγή και θα καταλήξει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου Τρικάλων. Στο μεταξύ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων αύριο Πέμπτη 6 Μάη, στις 9 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Β. Κολοβού «Το καλοκαίρι μας προσπέρασε».

-- Στην Καρδίτσα η πορεία ειρήνης θα γίνει το Σάββατο 8 Μάη, η οποία θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη και θα καταλήξει στο κέντρο της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πολύμορφες εκδηλώσεις

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ από το Γενάρη έως το Μάη 2004, με την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας συνδιοργανώνει με μαζικούς φορείς της πόλης μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ), ο ΟΦΟΝ, ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, η Ενωση Γονέων Νίκαιας, η Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός σύλλογος Αγίας Τριάδας, ο σύλλογος κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η Μέριμνα», η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, το σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνιξ» και το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας -Κορυδαλλού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

Μέχρι τις 6 Μάη ζωγραφική σε Δημοτικά σχολεία της πόλης. Στις 6 Μάη έκθεση ιδεών στα Γυμνάσια της πόλης. Στις 7 Μάη στις 19.30μ.μ εκδήλωση από τη θεατρική ομάδα του 5ου Λυκείου Νίκαιας στην Παιδική Χαρά του Νεκροταφείου Νεάπολης. Στις 8 Μάη στις 19μ.μ. ομιλία του συλλόγου Γυναικών στην Μάνδρα του Μπλόκου. Στις 10 Μάη στις 19μ.μ. εκδήλωση με θέμα αθλητισμός και ειρήνη στα γραφεία του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Αχιλλέως 20. Στις 12 Μάη στις 19μ.μ. Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης στην Μάνδρα του Μπλόκου. Στις 13 Μάη στις 19μ.μ. εκδήλωση του εξωραϊστικού συλλόγου «Μέριμνα» στην πλατεία Τριών Ιεραρχών. Στις 14 και 15 Μάη στις 17 μ.μ. αγώνες Πινγκ - Πονγκ στην αίθουσα του συλλόγου ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ) Βουλγαροκτόνου 103 Νεάπολη και το ίδιο διήμερο αγώνες σκακιού στην πλατεία Αγίου Νικολάου και ομιλία στις 15 Μάη στις 20μ.μ. Στις 19 Μάη στις 21μ.μ. αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στον ΑΟΔΝ και στην Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στο γήπεδο Καραμπίνη. Στις 26 Μάη αντιπολεμικός Κινηματογράφος από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη και στις 28 Μάη αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στον ΑΟΔΝ και στην Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στο γήπεδο της Νίκαιας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στη γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν η ΕΕΔΥΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και η ΝΔΕ την 21η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μάη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. από την Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», καλούν το λαό σε μαζική συμμετοχή, υποσχόμενοι πως τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΔΥΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια μεγάλη πορεία, αντάξια της προσωπικότητας του Γρ. Λαμπράκη - πρώτου αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ - που φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη δολοφονία του.

Οι εκδηλώσεις της 21ης Παμπελοποννησιακής Πορείας Ειρήνης θα ολοκληρωθούν στην Τρίπολη στην πλατεία Αρεως, όπου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Γιάννη Θωμόπουλο.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Πορεύονται για την ειρήνη

Στα χνάρια του Λαμπράκη, στους δρόμους της ειρήνης, ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους πολεμοκάπηλους δυνάστες των λαών, θα βαδίσουν την Κυριακή 9 Μάη (Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών) οι φίλοι της ειρήνης στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία της Ν. Αρτάκης και θα καταλήξει στο μνημείο της Αντίστασης στη Χαλκίδα.

Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση της εκδήλωσης, συνεδρίασε προχτές η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας μαζί με εκπροσώπους της Νεανικής Δράσης και Εργατικών Σωματείων ταξικού προσανατολισμού, όπου, ανάμεσα στ' άλλα, προγραμματίστηκαν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους με το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η ΝΔΕ και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας με τη συνεργασία του Δήμου Χαλκιδέων, διοργανώνουν Αντιπολεμική Συναυλία, στο Κάστρο του Καράμπαμπα (Χαλκίδα), την Παρασκευή 14 Μάη, στις 8.30 μ.μ., με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, Μίλτου Πασχαλίδη και Διονύση Τσακνή.

ΠΑΤΡΑ
Εκθεση εικαστικών τεχνών

O Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, διοργανώνει έκθεση εικαστικών τεχνών που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σε μια βδομάδα, στις 10 Μάη. Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και οι ώρες λειτουργίας είναι 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ