ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απόφαση στα μέτρα του Μπόμπολα

Η «αδέσμευτη» δικαιοσύνη έκρινε νόμιμες τις απολύσεις συνδικαλιστών λιθογράφων

Στο πλευρό της εργοδοσίας, εκπροσωπώντας τα συμφέροντά της τάχθηκε για μια ακόμα φορά η κατά τ' άλλα «αδέσμευτη» δικαιοσύνη. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με τις δύο πρόσφατες αποφάσεις δικαστηρίου, που έκριναν ότι δικαιολογημένα ο μεγαλοεκδότης Μπόμπολας απέλυσε δύο συνδικαλιστές, μέλη της Ενωσης Λιθογράφων. Υιοθετώντας τη λογική και τα επιχειρήματα της εργοδοσίας, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Θωμάς Ντούλας, γενικός γραμματέας της Ενωσης Λιθογράφων και ο Νίκος Οικονόμου αναπληρωτής γραμματέας έχουν άδικο που ζητάνε την επαναπρόσληψή τους και μάλιστα τους επιδίκασε τα ποσά των 1.050 και 950 ευρώ αντίστοιχα για τα δικαστικά έξοδα!

Οι παράνομες - αντισυνδικαλιστικές απολύσεις έγιναν χωρίς την παραπομπή στην επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1284/1982, με την αιτιολογία ότι το τμήμα της εκτύπωσης της εταιρίας «ΠΗΓΑΣΟΣ» όπου εργαζόταν έκλεισε. Στην ουσία όμως το τμήμα της εκτύπωσης της εταιρίας μεταφέρθηκε στην καινούρια εταιρία με την επωνυμία «IRIS», που έφτιαξαν Μπόμπολας και Λαμπράκης και στην οποία απασχολούνται σήμερα πολλοί πρώην εργαζόμενοι χωρίς να απολυθούν αλλά με διαδοχή.

«Η δικαιοσύνη μας λένε ότι είναι τυφλή και αδέκαστη. Ομως για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε ότι όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης αυτό δεν ισχύει» σημειώνει η Ενωση Λιθογράφων σε ανακοίνωσή της μετά την απόφαση.

«Ο "κακός" συνδικαλιστής, σημειώνει, δε χωρούσε, δεν έχει οικογένεια, δεν έχει ανάγκη για δουλιά. Αυτό μας λένε και αυτό πράττουν. Θα έπρεπε να ντρέπονται έτσι όπως εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ας είναι όμως σίγουροι ότι όλα αυτά δε θα μείνουν αναπάντητα».

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Θ. Ντούλας σημείωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του «ΠΗΓΑΣΟΥ», αφού υποστηρίζει ό,τι ακριβώς λέει και η εργοδοσία. Είναι μια απαράδεκτη απόφαση, που έρχεται να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα σχέδια της εργοδοσίας, που καιρό πριν προσπαθούσε να μας απολύσει, με στόχο να ξεμπερδέψει με το σωματείο και τη δράση του στο χώρο.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μέχρι 500 ευρώ, 858.000 συνταξιούχοι

Eurokinissi

Το 2004 ένας στους τρεις συνταξιούχους θα έχει κύρια σύνταξη μικρότερη από 400 ευρώ και ένας στους τρεις θα λαμβάνει από 401 έως 500 ευρώ. Αυτή η θλιβερή εικόνα για τις συντάξεις προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έκανε η ΠΟΠΟΚΠ για τις συντάξεις, όπως διαμορφώνονται και μετά τις «αυξήσεις» του 2004. Τα στοιχεία αυτά αφορούν 1.318.950 συνταξιούχους όλων των ταμείων - πλην ΟΓΑ - που επιβλέπονται από το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, μέχρι 400 ευρώ λαμβάνει το 33,9% των συνταξιούχων. Ενας μάλιστα σημαντικός αριθμός απ' αυτούς παίρνει πολύ κάτω από τα 400 ευρώ, μέχρι και 200 ευρώ το μήνα. Από 401 έως 500 ευρώ λαμβάνει το 31,1% των συνταξιούχων, από 501-600 ευρώ το 9,1%, από 601-800 ευρώ το 11,1%, από 801-1.000 ευρώ το 6,1% των συνταξιούχων και μόλις το 8,7% λαμβάνει φέτος σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 858.000 συνταξιούχοι (65% του συνόλου) λαμβάνουν συντάξεις μέχρι 500 ευρώ. Δεν εξασφαλίζουν ούτε τις ελάχιστες στοιχειώδεις ανάγκες τους, με δεδομένο το σημερινό κόστος ζωής και το καθεστώς της παρατεταμένης ακρίβειας που έχει επιβληθεί στην «ελεύθερη αγορά»! Αξίζει επίσης να σχολιαστεί και ο αριθμός αυτών που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από τα 1.000 ευρώ, μόλις 8,7%. Καταρρίπτεται έτσι όλος αυτός ο μύθος των «ρετιρέ» συνταξιούχων, που τόσο είχε καλλιεργηθεί, προκειμένου να χτυπηθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.

Ακόμα και με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, η κατάσταση δεν αλλάζει ουσιαστικά. Ετσι συνυπολογίζοντας το επίδομα του ΕΚΑΣ στις κύριες συντάξεις, οι συνταξιούχοι και πάλι συνεχίζουν να μην εξασφαλίζουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ δείχνουν ότι και μετά την απόδοση του ΕΚΑΣ, το 19,2% των συνταξιούχων έχουν εισόδημα μικρότερο των 400 ευρώ, ενώ το 30,6% λαμβάνουν ποσά από 401-500 ευρώ. Δηλαδή και με το ΕΚΑΣ, ένας στους δύο συνταξιούχους δεν μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα άνω των 500 ευρώ. Αποδεικνύεται έτσι ότι η «ασπιρίνη» του ΕΚΑΣ σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει την τραγική θέση 650.000 συνταξιούχων. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν σε εφαρμογή τη διάταξη αποσύνδεσης των κατώτερων συντάξεων από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συνέταιροι στην αντιασφαλιστική πολιτική

Απόλυτα ταυτισμένοι στην άσκηση της ασφαλιστικής πολιτικής εμφανίστηκαν χτες οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), που έγινε στα πλαίσια συνεδρίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τόσο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Αγγελόπουλος, όσο και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαππας, υπογράμμισαν την ανάγκη να προχωρήσει η άμεση εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Ν. Αγγελόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, ανεξάρτητα από την εναλλαγή κυβερνήσεων και ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων 3029/2002 και 3232/2004. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ένταξη των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο ΙΚΑ, όπως προβλέπει ο νόμος Ρέππα, στις ομαδοποιήσεις των επικουρικών ταμείων και στη συγκρότηση των επαγγελματικών.

Συμπλέοντας με τον υφυπουργό, ο Χ. Πρωτόπαππας ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση, ότι ήδη γίνονται βήματα στην κατεύθυνση αυτή και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει με κάθε τρόπο στο έργο αυτό.

Ακριβώς αυτή την πολιτική, η οποία υπονομεύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, κατήγγειλε από το βήμα της ημερίδας ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας. Ο εκπρόσωπος του Κόμματος, υπογράμμισε ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ, μείωσαν τις συντάξεις και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, περιέκοψαν τις παροχές στον τομέα της Υγείας. Ο βουλευτής κατέθεσε την πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απαίτηση για σύνταξη στα 30 χρόνια εργάσιμου βίου (9.000 ένσημα) χωρίς όριο ηλικίας, αντί τα 37 που προβλέπουν οι τελευταίοι νόμοι. Τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες με αντίστοιχη μείωση κατά 5 χρόνια στα ΒΑΕ. Στα πλαίσια αυτά κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν όλοι μαζί, σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που ταυτόχρονα θα διεκδικεί να πληρώσουν για την κοινωνική ασφάλιση το κράτος και η εργοδοσία.

Παρουσιάζοντας τη βασική εισήγηση της ημερίδας ο Γ. Κουτρουμάνης, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, αναφέρθηκε στις εσωτερικές αντιφάσεις και «αδικίες» του συστήματος, χωρίς βέβαια να αμφισβητήσει την κυρίαρχη πολιτική. Ορισμένες όμως επισημάνσεις της εισήγησης χρήζουν προσοχής όπως: Η διαπίστωση πως οι χαμηλές συντάξεις οφείλονται στους χαμηλούς μισθούς. Αν ίσχυε το «ανταποδοτικό σύστημα» που προβάλλουν πολλές δυνάμεις, τότε οι συντάξεις που παίρνουν οι συνταξιούχοι θα ήταν μειωμένες κατά 40% από τα σημερινά επίπεδα. Οτι η αποσύνδεση των συντάξεων από τους μισθούς των εργαζομένων επιφέρει μείωση τουλάχιστον κατά 30%. Οτι οι διοικητικές δαπάνες των δημόσιων ταμείων αποτελούν μόλις το 3,3% των εσόδων τους σε αντίθεση με τα έξοδα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών (ιδιωτική ασφάλιση) που το κόστος λειτουργίας είναι πολλαπλάσιο πέραν βέβαια της κερδοφορίας τους.

Συγκρότηση ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Κάλεσμα για συμμετοχή στην ιδρυτική σύσκεψη συγκρότησης ΠΑΜΕ στο χώρο των εκπαιδευτικών απευθύνουν για την Τετάρτη 12 Μάη, 51 συνδικαλιστές από το χώρο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» (Μιχ. Βόδα 4-6).

ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Ξεκινάνε σήμερα οι εκλογές

Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στις εκλογές που ξεκινάνε σήμερα Πέμπτη και λήγουν την Τρίτη 12 Μάη με την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος) τις παρακάτω μέρες και ώρες: Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 8.30 το πρωί με 8.30 το βράδυ, Σάββατο και Κυριακή 8.30 το πρωί με 3 το μεσημέρι και Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 8.30 το πρωί με 8.30 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ