ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Προετοιμασίες για την τελική φάση και προειδοποιήσεις

Πρόσφυγες αναχωρούν από την περιοχή της Τσετσενίας

Associated Press

Πρόσφυγες αναχωρούν από την περιοχή της Τσετσενίας
ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε χτες ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις πολιτικές μεθόδους ειρήνευσης στην Τσετσενία μόνο αφού ολοκληρωθεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ενάντια στους ισλαμιστές. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών και δηλώνει ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία ακόμα και στο έδαφος της Ρωσίας, καθώς και για «σημαντικό συμβιβασμό». Ο εκπρόσωπός του, όμως, Σαΐντ Σελίμ Αμπντουλμουσλίμοφ, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το το καθεστώς και η ανεξαρτησία της Τσετσενίας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο παζαριού», διαγράφοντας έτσι τα όρια του συμβιβασμού που προτείνει το Γκρόζνι στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις ετοιμάζονται να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Τις πληροφορίες διέψευσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα όρια της πρωτεύουσας Γκρόζνι, αλλά δε διεξάγουν επιχειρήσεις, δε βομβαρδίζουν την πόλη. Οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει για να επιτρέψουν στους πολίτες να εγκαταλείψουν την τσετσενική πρωτεύουσα μέσα από τους «διαδρόμους» που έχουν ανοίξει τα ρωσικά στρατεύματα από το Σάββατο. Ωστόσο, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά κρύβονται σε υπόγεια. Οι Τσετσένοι μαχητές δεν αφήνουν τους Ρώσους κατοίκους της πόλης να εγκαταλείψουν το Γκρόζνι. Η αεροπορία βομβαρδίζει μόνο τις ορεινές περιοχές. Οι Ρώσοι έχασαν ένα αεροπλάνο «Σου-25», ο πιλότος του οποίου διασώθηκε. Τα ρωσικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την «εκκαθάριση» της κωμόπολης Σάλι. Εγινε γνωστό ότι ανάμεσα στον Μασχάντοφ και τον φανατικό ισλαμιστή Σαμίλ Μπασάγεφ ξέσπασαν σοβαρές διαφωνίες απ' αφορμή την άμυνα του Γκρόζνι. Επίσης, ο Μπασάγεφ και ο Ιορδανός Χατάμπ είναι υπέρ της δολοφονίας των Σαϊντολάγεφ, Γκανταμίροφ και Καντίροφ, οι οποίοι μάχονται ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες.

Σχετικά με τα παραπάνω, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Μανίλοφ, μιλώντας σε συνάντηση με τους στρατιωτικούς ακόλουθους ξένων χωρών, τόνισε ότι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν το Γκρόζνι από τους ισλαμιστές αντάρτες σε διάστημα ημερών και να εξασφαλίσουν τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής σε διάστημα βδομάδων. «Δε θα πραγματοποιηθούν εναντίον του Γκρόζνι ούτε μαζικά πλήγματα, ούτε επιδρομές, ούτε επιθέσεις. Δε θα καταφύγουμε σε τέτοιου είδους τακτικές όσο υπάρχει έστω και ένας πολίτης στο Γκρόζνι», κατέληξε ο Μανίλοφ, σε μία σαφή προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Δύσης για τις απώλειες αμάχων και να δικαιολογήσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες τυγχάνουν, ωστόσο, ευρείας υποστήριξης από μέρους της ρωσικής κοινής γνώμης (το 66%), σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ρωσικού Κέντρου Κοινής Γνώμης.

Από την άλλη μεριά, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν προειδοποίησε χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αν δεν τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία. «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου του Ελσίνκι θα οδηγήσουν σε επανεκτίμηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, αν δε βρεθεί πολιτική λύση για την κατάσταση στην Τσετσενία», τόνισε ο Λίπονεν στον Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο Λίπονεν κάλεσε τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Κνουτ Βόλεμπεκ, επικεφαλής του ΟΑΣΕ, για να επιδιώξει μια πολιτική λύση στην Τσετσενία. Ο Βόλεμπεκ βρίσκεται στο Βλαδικαβκάζ και είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου. Ο Σόιγκου δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Μασχάντοφ να συζητήσουν μόνο το ζήτημα της απομάκρυνσης των αμάχων από το Γκρόζνι Τέλος, στο Στρασβούργο, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ απηύθυνε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και ζήτησε εξηγήσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

ΗΠΑ
Αγωγή κατά των πολυεθνικών της Βιοτεχνολογίας...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μορφή «καταιγίδας» αναμένεται να πάρουν μέσα στο προσεχές διάστημα σε Ευρώπη και Ασία οι προσφυγές γεωργών, αγροτών συνδικαλιστών, σε συνεργασία με στελέχη του «Ιδρύματος Οικονομικών Τάσεων» του Τζέρεμι Ρίφκιν σε δικαστήρια, καταθέτοντας αγωγές σε βάρος των γιγάντων της Βιοτεχνολογίας, όπως της «Μονσάντο» και της «Ντιπόντ». Οι κατηγορίες αγροτών και ακτιβιστών εστιάζονται σε εκείνες της μονοπωλιακής πολιτικής των πολυεθνικών βιοτεχνολογικών εταιριών, τις οποίες λοιδορούν πως επιχειρούν - σε αγαστή μεταξύ τους συνεργασία - να επιβάλουν ει δυνατόν σ' όλη την υφήλιο την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων, δίχως αυτή η τακτική να έχει απόλυτα εξακριβωθεί πως δεν ελλοχεύει κινδύνους για την παγκόσμια υγεία και το περιβάλλον. Ηδη, χτες, έγινε η πρώτη του είδους προσφυγή σε μεγάλο δικαστήριο της Ουάσιγκτον από έξι αγρότες και συνδικαλιστές του κλάδου από την Ινδιάνα και την Αϊόβα των ΗΠΑ. Οι νομικοί εκπρόσωποι των αγροτών κατέθεσαν αγωγή κατά των βιοτεχνολογικών εταιριών «Μονσάντο» και «Ντιπόντ». Εντούτοις, νομικοί εκπρόσωποι των κατηγόρων είπαν πως αυτή η κίνηση γίνεται ουσιαστικά εκ μέρους όλων των Αμερικανών αγροτών, που δεν αγοράζουν, αλλά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν με τη μέθοδο του «λίζινγκ» γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους μεγάλων εταιριών...

Ο Τζέρεμι Ρίφκιν, πρόεδρος του «Ιδρύματος Οικονομικών Τάσεων» και συγγραφέας του - μεταφρασμένου και στην Ελλάδα - βιβλίου «Ο Αιώνας της Βιοτεχνολογίας», ήταν παρών χτες στην κατάθεση της αγωγής, μιας που πρωτοστατεί, μεταξύ άλλων, σ' αυτήν την ιδιότυπη ...κινητοποίηση. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, παρόμοιες αγωγές θα κατατεθούν σε βάρος των πολυεθνικών της Βιοτεχνολογίας αρχικά στη Βρετανία και στην Ινδία και αργότερα και σε άλλες χώρες και των δύο ηπείρων. Ο Ρίφκιν, που έχει «επιστρατεύσει» κορυφαίους δικηγόρους από εννιά δικηγορικές εταιρίες, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιες ρεαλιστικές δυνατότητες γι' αυτή την αμφιλεγόμενη δικαστική μάχη με τους γίγαντες της πολυεθνικής, υποστήριξε πως στόχος του ιδρύματός του είναι ο «επαναπροσδιορισμός μιας παγκόσμιας δημόσιας συζήτησης πάνω στη Γενετική Μηχανική» και ο περιορισμός της εξουσίας που καταχρώνται οι πολυεθνικές της Βιοτεχνολογίας, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους για να ελέγξουν, εν τέλει, την παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Σε ένα πρώτο σχόλιο, νομικός εκπρόσωπος της «Μονσάντο», υποστήριξε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως η κατάθεση αγωγής σε βάρος της εταιρίας έχει «πολιτικά κίνητρα» και πως τελικά η υπόθεση θα απορριφθεί και δε θα εξεταστεί από το δικαστήριο.

Εντούτοις, αξίζει σ' αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως, μόλις προ 15 ημερών, Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης απέδειξαν πως μετά από επίμονες έρευνες το γενετικά μεταλλαγμένο υβρίδιο καλαμποκιού «ΒΤ» μπορεί να διοχετεύσει - μέσω των ριζών του - στο υπέδαφος και στο έδαφος τοξικές ουσίες, οι οποίες δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα να αποδειχθούν επικίνδυνες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προς άνετη έγκριση στο δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Στις κάλπες προσήλθε, χτες, ο λαός της Βενεζουέλας για να εγκρίνει ή να απορρίψει το νέο Σύνταγμα «κοινωνικής επανάστασης» που προτείνει ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβεζ, και το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα ο Τσάβεζ παρουσιάζοντας τα 350 άρθρα του νέου Συντάγματος, έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους πολίτες, που τον ανέδειξαν στην προεδρία με συντριπτική πλειοψηφία το 1998. Κατά τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, το νέο Σύνταγμα αποτελεί τον κύριο μοχλό αντιμετώπισης τής, μεγάλης εμβέλειας, διαφθοράς που μαστίζει τη δημόσια διοίκηση, δίκαιης ανακατανομής του πλούτου, ενώ παράλληλα θέτει τα θεμέλια κρατικού ελέγχου στην ισχυρότατη πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας και ενδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς που, σύμφωνα με τον Τσάβεζ, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από μία διεφθαρμένη ολιγαρχία που κυριαρχεί τόσο στην οικονομία όσο και στα ελεγχόμενα από τους βιομηχάνους εργατικά συνδικάτα.

Οι προτάσεις του Τσάβεζ έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως είναι το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «ΒΒC», φοβούνται ότι ο Ούγκο Τσάβεζ οδηγεί τη χώρα στα βήματα ενός «κουβανέζικου συστήματος» διακυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις ριζικές αλλαγές που είχε προαναγγείλει όταν εκλέχθηκε, τονίζοντας ότι αν και δεν υπόσχεται θεαματικές εξελίξεις άμεσα, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει, επιτέλους, «κοινωνική δικαιοσύνη».

Τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου δε φαίνεται να συμμερίζεται η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, υπέρ του νέου Συντάγματος τάσσεται το 70% των ψηφοφόρων, το οποίο προέρχεται, σχεδόν αποκλειστικά, από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα που αποτελούν το 80% του πληθυσμού της χώρας.

ΡΩΣΙΑ
Απόπειρα δολοφονίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το βράδυ της Δευτέρα έγινε απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή, προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, ηγέτη του Κινήματος Στήριξης του Στρατού, μέλους της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βίκτορ Ιλιούχιν. Κάποιος άγνωστος είχε στήσει καρτέρι στον Ιλιούχιν στην είσοδο της κατοικίας του στη Μόσχα. Ο βουλευτής αντιλήφθηκε εγκαίρως τον άγνωστο που είχε στραμμένο το πιστόλι εναντίον του και κρύφτηκε πίσω από την πόρτα. Η σφαίρα τρύπησε την πόρτα, αλλά ο Ιλιούχιν δεν έπαθε τίποτα. Ο άγνωστος πέταξε το όπλο και εξαφανίστηκε. Τα νομοτελεστικά όργανα διεξάγουν έρευνες. Η αιτία της απόπειρας είναι πολιτική, όπως, άλλωστε και ο ίδιος ο Ιλιούχιν δήλωσε ότι δεν ασχολείται με «μπίζνες». Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η φράση του ότι «δεν ασχολούμαι με τράπεζες» δεν είναι εντελώς ακριβής, διότι ο Ιλιούχιν έχει ζητήσει πολλές φορές να μπει τέρμα στην εγκληματικότητα, μαζί και στον τομέα των δημόσιων οικονομικών και ως πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια διεξήγαγε έντονη δουλιά κατά της διαφθοράς. Ο κομμουνιστής Ιλιούχιν έγινε ευρύτερα γνωστός το φθινόπωρο του 1991. Τότε τον έδιωξαν από τη θέση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα της ΕΣΣΔ, επειδή είχε κινήσει ποινική δίωξη κατά του τότε προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, με την κατηγορία για εσχάτη προδοσία και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος της ΕΣΣΔ. Εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσαν ότι θα εξεταστούν όλες οι πιθανές εκδοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ