Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Προετοιμασίες για την τελική φάση και προειδοποιήσεις

Πρόσφυγες αναχωρούν από την περιοχή της Τσετσενίας

Associated Press

Πρόσφυγες αναχωρούν από την περιοχή της Τσετσενίας
ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε χτες ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις πολιτικές μεθόδους ειρήνευσης στην Τσετσενία μόνο αφού ολοκληρωθεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ενάντια στους ισλαμιστές. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών και δηλώνει ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία ακόμα και στο έδαφος της Ρωσίας, καθώς και για «σημαντικό συμβιβασμό». Ο εκπρόσωπός του, όμως, Σαΐντ Σελίμ Αμπντουλμουσλίμοφ, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το το καθεστώς και η ανεξαρτησία της Τσετσενίας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο παζαριού», διαγράφοντας έτσι τα όρια του συμβιβασμού που προτείνει το Γκρόζνι στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις ετοιμάζονται να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Τις πληροφορίες διέψευσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα όρια της πρωτεύουσας Γκρόζνι, αλλά δε διεξάγουν επιχειρήσεις, δε βομβαρδίζουν την πόλη. Οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει για να επιτρέψουν στους πολίτες να εγκαταλείψουν την τσετσενική πρωτεύουσα μέσα από τους «διαδρόμους» που έχουν ανοίξει τα ρωσικά στρατεύματα από το Σάββατο. Ωστόσο, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά κρύβονται σε υπόγεια. Οι Τσετσένοι μαχητές δεν αφήνουν τους Ρώσους κατοίκους της πόλης να εγκαταλείψουν το Γκρόζνι. Η αεροπορία βομβαρδίζει μόνο τις ορεινές περιοχές. Οι Ρώσοι έχασαν ένα αεροπλάνο «Σου-25», ο πιλότος του οποίου διασώθηκε. Τα ρωσικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την «εκκαθάριση» της κωμόπολης Σάλι. Εγινε γνωστό ότι ανάμεσα στον Μασχάντοφ και τον φανατικό ισλαμιστή Σαμίλ Μπασάγεφ ξέσπασαν σοβαρές διαφωνίες απ' αφορμή την άμυνα του Γκρόζνι. Επίσης, ο Μπασάγεφ και ο Ιορδανός Χατάμπ είναι υπέρ της δολοφονίας των Σαϊντολάγεφ, Γκανταμίροφ και Καντίροφ, οι οποίοι μάχονται ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες.

Σχετικά με τα παραπάνω, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Μανίλοφ, μιλώντας σε συνάντηση με τους στρατιωτικούς ακόλουθους ξένων χωρών, τόνισε ότι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν το Γκρόζνι από τους ισλαμιστές αντάρτες σε διάστημα ημερών και να εξασφαλίσουν τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής σε διάστημα βδομάδων. «Δε θα πραγματοποιηθούν εναντίον του Γκρόζνι ούτε μαζικά πλήγματα, ούτε επιδρομές, ούτε επιθέσεις. Δε θα καταφύγουμε σε τέτοιου είδους τακτικές όσο υπάρχει έστω και ένας πολίτης στο Γκρόζνι», κατέληξε ο Μανίλοφ, σε μία σαφή προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Δύσης για τις απώλειες αμάχων και να δικαιολογήσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες τυγχάνουν, ωστόσο, ευρείας υποστήριξης από μέρους της ρωσικής κοινής γνώμης (το 66%), σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ρωσικού Κέντρου Κοινής Γνώμης.

Από την άλλη μεριά, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν προειδοποίησε χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αν δεν τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία. «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου του Ελσίνκι θα οδηγήσουν σε επανεκτίμηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, αν δε βρεθεί πολιτική λύση για την κατάσταση στην Τσετσενία», τόνισε ο Λίπονεν στον Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο Λίπονεν κάλεσε τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Κνουτ Βόλεμπεκ, επικεφαλής του ΟΑΣΕ, για να επιδιώξει μια πολιτική λύση στην Τσετσενία. Ο Βόλεμπεκ βρίσκεται στο Βλαδικαβκάζ και είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου. Ο Σόιγκου δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Μασχάντοφ να συζητήσουν μόνο το ζήτημα της απομάκρυνσης των αμάχων από το Γκρόζνι Τέλος, στο Στρασβούργο, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ απηύθυνε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και ζήτησε εξηγήσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ