ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Το ποτάμι πίσω δε γυρνά

Συγκλονίστηκαν χθες οι  περισσότερες πόλεις της πατρίδας μας. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για  τις 14 Γενάρη του 2000, ενώ θα  αξιοποιήσουν το διάστημα των γιορτών για τον παραπέρα συντονισμό και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους

«Το ποτάμι πίσω δε γυρνά». Και δεν μπορεί να γυρίσει, γιατί τα όνειρα και τα ιδανικά της μαχόμενης νεολαίας δεν μπορούν να χωρέσουν στα ασφυκτικά πλαίσια του σημερινού συστήματος ούτε μπορούν να γίνουν μικρή αγγελία προς εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας. Ολη η Ελλάδα και χτες ήταν στο «πόδι». Μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, γονείς, εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές έδωσαν δυναμικό «παρών» στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έγιναν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Εστειλαν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «τίποτα δεν τους σταματά», ότι και με τη νέα χιλιετία θα τους βρουν μπροστά τους και ότι ο αγώνας θα είναι μαζικός, θα είναι διαρκείας και αυτό το νόμο της παραπαιδείας θα τον ανατρέψουν.

Για μια ακόμη φορά, το «χαστούκι» που έδωσαν στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ήταν ηχηρό και τόσο δυνατό, που ακούστηκε απ' άκρη σ' άκρη, σε όλη την Ελλάδα.

Η τρομοκρατία δεν πέρασε. Την «έσπασαν» στους δρόμους του αγώνα, αφού με ΜΑΤ και βία δεν μπορεί να γίνει η παιδεία που θέλουν. Και, φυσικά, οι μαθητές δεν μπορούν να επιτρέψουν να μετατραπούν οι διευθυντές τους σε εισαγγελείς και οι καθηγητές τους σε «παιδονόμους».

Στην Αθήνα, χιλιάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, παρά τις «επίμονες» προσπάθειες των υπαλλήλων της κυβέρνησης να τη διαλύσουν, χρησιμοποιώντας πάλι τους προβοκάτορές της.

Το «ιδιώνυμο» της κυβέρνησης κατήγγειλαν οι μαθητές στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με τους καθηγητές, τους φοιτητές, γονιούς, εργάτες και απαίτησαν από τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Δικαιοσύνης να «κάτσουν καλά», διατρανώνοντας συγχρόνως ότι δε θα επιτρέψουν τα σχολεία τους να γίνουν τεκέδες. Δυναμικές συγκεντρώσεις καταδίκης του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας έγιναν και στις υπόλοιπες πόλεις στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Μαχητικά συλλαλητήρια έγιναν χτες, επίσης, στην Πάτρα, στο Βόλο, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, με πορείες στις κατά τόπους Νομαρχίες. Μήνυμα αντίστασης και πάλης έστειλαν οι μαθητές από το Αιγαίο, την Κρήτη, την Ηπειρο, το Ιόνιο, αλλά και άλλες πόλεις.

Το επόμενο «ραντεβού» των μαθητών σε όλη τη χώρα, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, θα είναι αμέσως μετά τις γιορτές. Στις 14 Γενάρη του 2000, όλη η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στο χορό των κινητοποιήσεων.

Και ο αγώνας θα είναι διαρκείας, γιατί τα αιτήματα των μαθητών χρειάζονται άμεσα λύση. Παλεύουν για την κατάργηση των νόμων - λαιμητόμων 2525/97 και 2640/98. Θέλουν ολόπλευρη μόρφωση για όλους, είτε πρόκειται για επαγγελματική εκπαίδευση, είτε για πανεπιστημιακές σπουδές και γι' αυτό διεκδικούν ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, που θα δίνει σε όλους τα εφόδια για να βγουν με απαιτήσεις στη ζωή.

Ειδικότερα, για τα Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, οι μαθητές απαιτούν: Να καταργηθούν οι νομαρχιακές - προαγωγικές εξετάσεις στη Β` τάξη και οι πανελλαδικές - προαγωγικές στη Γ` τάξη. Να δοθούν τώρα βιβλία σύγχρονα - κατανοητά - όλα δωρεάν και όχι φωτοτυπίες και CDs. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε καθηγητές - εργαστήρια - υποδομή. Ολόπλευρη μόρφωση και όχι εφήμερη κατάρτιση. Ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση, πραγματικό εφόδιο για ζωή με δικαιώματα.

Για τα Ενιαία Λύκεια, οι μαθητές διεκδικούν: Να καταργηθούν οι προαγωγικές - πανελλήνιες εξετάσεις - σφαγή της Β` και Γ` Λυκείου. Οχι στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Κατάργηση των «τεστ δεξιοτήτων» στη Β` Λυκείου. Αμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε καθηγητές - αίθουσες - εργαστήρια - υποδομή. Βιβλία σύγχρονα - κατανοητά - όλα δωρεάν. Κανένα τμήμα με πάνω από 20 μαθητές. Ολα τα σχολεία πρωινά. Οχι στη φροντιστηριοποίηση των λυκείων.

Επίσης, απαιτούν τώρα να καταργηθεί η φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, δηλώνοντας συγχρόνως την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Ο αγώνας τους θα είναι μακροχρόνιος και το ξέρουν. Δεν το βάζουν, όμως, κάτω. Μαζί με όλο το λαό, στο μεγάλο Μέτωπο Παιδείας, θα συνεχίσουν να παλεύουν για όλα όσα τους ανήκουν.

Συμπαραστέκονται και καταγγέλλουν τον αυταρχισμό

Η ποινικοποίηση των αγώνων με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, οι εισβολές εισαγγελέων και αστυνομίας στα σχολεία, προκαλούν καθημερινά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, που με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τη στάση της κυβέρνησης και συμπαραστέκονται στον αγώνα των μαθητών για το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά τονίζει ότι «κανένα μέτρο, καμιά τρομοκρατία δεν πρόκειται να περάσει. Εμείς οι συνταξιούχοι, που έχουμε βιώσει τέτοιες καταστάσεις, τονίζει, θα σταθούμε όπως πάντα στο πλευρό των μαθητών. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση για να χτυπήσει το μαθητικό κίνημα στο τέλος θα στραφεί ενάντιά της, γιατί με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία».

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Α. Φλέμιγκ» καταγγέλλει ομόφωνα «τη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης». Τονίζει, επίσης, ότι «η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια φασιστικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου είναι η ένταση και ενίσχυση των αγώνων λαού και νεολαίας».

Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής τονίζει ότι «το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι μαθητές, όλος ο λαός θα σπάσει την τρομοκρατία της κυβέρνησης, της ΟΝΕ και του Χρηματιστηρίου».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει «την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στο "γύψο" το μαθητικό κίνημα», τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός όσο βλέπει ότι η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και αφαιρεί συνεχώς κοινωνικά δικαιώματα, τόσο θα αγωνίζεται για να ανατρέψει αυτή την πολιτική».

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δ. Ηλιούπολης, με ψήφισμά της, καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τονίζοντας ότι «τα συσσωρευμένα προβλήματα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης των παιδιών μας δε λύνονται με εισαγγελικές παρεμβάσεις, ούτε με βία και τρομοκρατία και για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τη φωνή της κοινωνίας για πραγματική αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας».

Η ΕΛΜΕ Φωκίδας, σε ψήφισμά της, τονίζει ότι «τέτοιες μεθοδεύσεις μάς φέρνουν πίσω σε εποχές ανελευθερίας και αυταρχισμού, που ο ελληνικός λαός καταδίκασε με αγώνες ανεπιστρεπτί».

ΟΛΜΕ
Απορρίπτει την πρόσκληση της Επιτροπής Καζάζη

Την ώρα που όλη η Ελλάδα σείεται από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών και του λαού με αιχμή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΕ και τα Λύκεια και με δηλωμένη την απαίτηση να παρθούν πίσω οι νόμοι της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που αποψιλώνει το Λύκειο, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και τροφοδοτεί την παραπαιδεία, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Καζάζη για την «αξιολόγηση της μεταρρύθμισης», που το ίδιο έχει συγκροτήσει, κάνει δήθεν... πρόταση διαλόγου, στους καθηγητές, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, που όμως ήδη έχει ειπωθεί από τα πιο επίσημα χείλη, ότι δεν πρόκειται να παρθούν υπόψη.

Στην «πρόσκληση» αυτή τελικά το ΔΣ της ΟΛΜΕ, θα απαντήσει με υπόμνημα που θα περιέχει τις θέσεις του κλάδου των καθηγητών, δίνοντας έτσι απάντηση σχετικά με το ρόλο της Επιτροπής αυτής που αποσκοπεί μόνο στην καλύτερη εφαρμογή της καταδικασμένης στις συνειδήσεις των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών μεταρρύθμισης. Η συνάντηση με την ΟΛΜΕ και άλλους φορείς επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Κατά τη συζήτηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη στάση της Ομοσπονδίας απέναντι στην πρόσκληση, η άποψη της ΠΑΣΚ ήταν η ΟΛΜΕ να εκπροσωπηθεί και να καταθέσει τις θέσεις της τόσο στην Επιτροπή Καζάζη όσο και στην επιτροπή που επίσης έχει συστήσει το υπουργείο για την οικονομική αναβάθμιση και το επαγγελματικό καθεστώς του εκπαιδευτικού. Η « Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών» πρότεινε να απορριφθούν οι προσκλήσεις. «Το συνδικαλιστικό κίνημα διαπραγματεύεται και διεκδικεί από την κυβέρνηση και δεν εκχωρεί τα αιτήματά του σε καμία ψευδεπίγραφη επιτροπή που αποφαίνεται για κοινωνικές διεκδικήσεις», τονίζει η ΔΕΕ, αιτιολογώντας τη στάση της απέναντι στην επιτροπή για τα οικονομικά των εκπαιδευτικών.

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση της Επιτροπής Καζάζη, η ΔΕΕ πρότεινε να σταλεί ένα κείμενο στο οποίο να τονίζεται ότι η Επιτροπή αυτή δεν έχει κανένα ρόλο, καθώς ο ίδιος ο υπουργός καθημερινά με δηλώσεις του την ακυρώνει, λέγοντας ότι ούτε καν βελτιώσεις δε θα κάνει στη μεταρρύθμιση.

Τελικά, επικράτησε η πρόταση των παρατάξεων ΔΑΚΕ, «Συνεργασίας» και «Παρέμβασης» να σταλούν στην Επιτροπή Καζάζη οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ μαζί με εισαγωγικό σημείωμα, το οποίο θα αναφέρεται στο χαρακτήρα των επιτροπών αυτών και στην τακτική του υπουργείου Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ