ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει προεκλογικά «το πρόσωπό της»

Η μόνη απόφαση, που φαίνεται να έχει πάρει ο Κ. Καραμανλής, είναι ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στις πρόωρες εκλογές.

 

Τα αδιέξοδα της αντιπολιτευτικής τακτικής και της σύμπλευσης με την κυβερνητική πολιτική βιώνει, με δραματικό τρόπο η ηγεσία της ΝΔ, η οποία σε προεκλογική περίοδο ακόμα ψάχνει τρόπους διαφοροποίησης από το ΠΑΣΟΚ και ανάδειξης του «δικού της προσώπου». Λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μάρτη στις γραμμές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί πλήρης σύγχυση για την πορεία πλεύσης προς τις εκλογές και αναμένει μάταια τις αποφάσεις της ηγεσίας, η οποία όμως δε θέλει να αντιδράσει κάτω από την πίεση του δυσμενούς κλίματος, που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ετσι, παραμένουν ανοιχτά τα θέματα της υποψηφιότητας για την προεδρική εκλογή, οι κινήσεις συσπείρωσης στο εσωκομματικό μέτωπο και γενικότερα... η προεκλογική τακτική!

Στο μόνο που φαίνεται να έχει αποφασίσει ο Κ. Καραμανλής είναι ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω για πρόωρες εκλογές το Μάρτη και πρέπει να μείνει συνεπής στη θέση του ότι αυτό που προέχει είναι το πολιτικό πρόβλημα. Πολύ περισσότερο που η ίδια η κυβέρνηση τον εξωθεί και τον «προβοκάρει» σε αυτή την κατεύθυνση, προφανώς για να δείξει ότι θα χάσει τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι «αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάξει στάση και ψηφίσει τον κ. Στεφανόπουλο εμμέσως, αλλά καταφανώς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Σημίτη και την κυβέρνηση, γιατί έτσι αναγνωρίζει ότι παύει να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και δέχεται ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Σημίτης, ως πρωθυπουργός, και η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα». Τη θέση ότι κυρίαρχη υπόθεση στην προεδρική είναι το πολιτικό πρόβλημα, επαναβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μετά τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί ότι η ηγεσία της ΝΔ επανεξετάζει τη στάση της.

Στο θέμα της υποψηφιότητας που θα στηρίξει η ΝΔ για την προεδρία της Δημοκρατίας τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν διχαστεί. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν τις γιορτές, η θέση του κόμματος και προτείνουν την υποψηφιότητα του Κ.Μητσοτάκη, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων. Αλλοι τάσσονται υπέρ της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας στα μέσα Γενάρη και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να επανεξεταστεί η θέση του κόμματος για τον Κ. Στεφανόπουλο, υποδεικνύοντας ότι η ΝΔ πρέπει να τον υποστηρίξει, για να μη χάσει στις εκλογές. Ο Κ. Καραμανλής, όμως, δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του. Δεν έχει επίσης αποφασίσει ούτε και για το χρόνο που θα γίνουν οι κινήσεις για τη συσπείρωση της παράταξης και την πρόσκληση για επάνοδο των διαγραμμένων. Οσον αφορά τη «διαμάχη» για τον Γ. Σουφλιά, ο μεν Δ. Ρέππας δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Κ. Σημίτη συνάντηση με το Θεσσαλό πολιτικό, ενώ ο Α. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι «για να γίνει γάμος πρέπει να έχουν και οι δύο πλευρές βούληση και το ΠΑΣΟΚ θα μείνει με τις επιθυμίες του». Σε χθεσινή παρέμβασή της (στον Φλας) η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις και πάντως «θέλει συντονισμό προσώπων και πολύ περισσότερα πρόσωπα στη μάχη». Πρόβλημα, όμως, η ηγεσία της ΝΔ αντιμετωπίζει και στις σχέσεις της με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, όπως λένε συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, «ντρέπονται να δηλώνουν ότι ανήκουν στη ΝΔ»!

Β. Παπανδρέου - Αβραμόπουλος

Στο πλαίσιο της μάχης που γίνεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις «μεταγραφές» ενόψει εκλογών εντάσσεται η χθεσινοβραδινή συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου και του Δ. Αβραμόπουλου. Η συνάντηση, η οποία δεν ανακοινώθηκε, έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου. Οι δύο πλευρές δήλωναν ότι η συνάντηση αφορούσε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά η υπουργός δήλωσε στο «Φλας» ότι συζητήθηκαν και «οι πρόσφατες εξελίξεις», μιλώντας με κολακευτικά λόγια για το δημοφιλή Δ. Αβραμόπουλο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει στον δήμαρχο να αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, η Β. Παπανδρέου είχε προχθές συνάντηση και με τον δημοτικό σύμβουλο της Θεσσαλονίκης Σπ. Βούγια.

Ανέλαβαν τα ελικόπτερα παντός καιρού

Τα πρώτα ελικόπτερα παντός καιρού, τύπου «Super Puma», για αποστολές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ανέλαβαν από χτες και επίσημα υπηρεσία. Η τελετή ένταξής τους στην 358 Μοίρα Ερευνας και Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας, έγινε χτες στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας παρουσία των υπουργών Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλου και Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη. Η Μοίρα αυτή θα στελεχώνεται μεν και θα υποστηρίζεται τεχνικά από την Πολεμική Αεροπορία, αλλά θα υπάγεται στο Λιμενικό Σώμα στο οποίο και ανήκουν τα ελικόπτερα.

Με την απόκτηση αυτών των νέων ελικοπτέρων, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ικανοποιείται μετά από πολλά χρόνια μια βασική απαίτηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έρευνα και διάσωση εντός του ελληνικού FIR. «Μια ευθύνη, είπε, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και του Λιμενικού Σώματος, να εγγυηθούν, ότι πράγματι μέσα στον διεθνώς προβλεπόμενο χώρο ελέγχου, στη θάλασσα και τον αέρα, έχουμε την ικανότητα και τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να εξασφαλίσουμε την έρευνα, την προστασία και τη διάσωση κάθε μέσου και κάθε ανθρώπου».

Το κόστος αγοράς των 4 συγκεκριμένων ελικοπτέρων ανήλθε σε 18,5 δισ. δραχμές, ενώ, όπως είπε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος, εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας η προμήθεια τεσσάρων επιπλέον ελικοπτέρων του ίδιου τύπου. Η σχετική σύμβαση υπολογίζεται να υπογραφεί μέχρι το Φλεβάρη και μέχρι το τέλος του 2001 να αρχίσει και η παράδοση της νέας παραγγελίας. Η δεύτερη τετράδα των ελικοπτέρων παντός καιρού θα ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και πέραν των αποστολών έρευνας και διάσωσης θα αναλαμβάνουν και άλλους ρόλους.

Καταδίκη για τον Μουφτή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα.

Την ικανοποίηση της Αγκυρας για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που «καταδικάζει την Ελλάδα» για παραβίαση του δικαιώματος της μουσουλμανικής μειονότητας να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες και που προβλέπει την καταβολή δικαστικής αποζημίωσης στον Μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης η ελπίδα ότι «η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξασφαλίσει τον τερματισμό των αρνητικών πρακτικών εις βάρος της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και την αναθεώρηση της αρνητικής στάσης έναντι του Μουφτή της Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγά, στον οποίον έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης συνολικά άνω των εκατό μηνών».

Σύσκεψη στην Αγκυρα για τη Θράκη

Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει καθεστώς διπλής υπηκοότητας για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου.

Συνεδρίασε χτες στην Αγκυρα η «επιτροπή στήριξης της δυτικής Θράκης» που έχει συσταθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο υπουργός Αμυνας Σ. Τσακμάκογλου, κατά τη συνεδρίαση είπε πως «η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τη διπλή υπηκοότητα για τους ομοεθνείς κι αν δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, να διαμορφώσει ένα σύστημα με το οποίο θα λυτρωθούν οι ομοεθνείς μας από την ψύχωση να μην επιστρέφουν όταν έρχονται στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στο «σύστημα» αυτό, ο Σ. Τσακμάκογλου έκανε λόγο για διευκόλυνση «της εισόδου, εξόδου εκπαίδευσης και εργασίας των ομοεθνών στην Τουρκία».

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία «πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποια μέσα που διαθέτει, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής, προκειμένου να αλλάξει ο ορισμός της τουρκικής μειονότητας της Δ. Θράκης, ως μουσουλμανικής».

ΜΠ. ΕΤΖΕΒΙΤ
Διάλογος χωρίς δικαστήρια

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού μετά το Ελσίνκι δεν περιγράφουν μετακίνηση θέσεων της τουρκικής διπλωματίας για το Κυρπιακό και τα ελληνοτουρκικά

«Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια και χωρίς δικαστήρια». Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο κ. Ετζεβίτ υποστήριξε ότι η επιστολή που του έστειλε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Λίπονεν την παραμονή της ανακήρυξης της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας «έχει πάρει τη δεσμευτική θέση της στο δίκαιο της ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος να το κάνει η Ελλάδα ζήτημα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση περί δύο κρατών στο νησί.

Ο κ. Ετζεβίτ αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου δε δέχεται την ένταξη στην ΕΕ, όπου δεν είναι μέλος η Τουρκία» κι ότι «δεν μπορεί να δεχτεί την πρωτοβουλία για από κοινού ένταξη στην ΕΕ μαζί με την ελληνοκυπριακή διοίκηση».

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Το πνεύμα του Ελσίνκι στην πράξη

Εμπρακτη εφαρμογή του πνεύματος του Ελσίνκι, που αναγνωρίζει «συνοριακές διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιχείρησαν χτες τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, 14 τουρκικά αεροσκάφη, που αποτελούσαν επτά σχηματισμούς, χτες το μεσημέρι μεταξύ 1μμ και 2μμ μπήκαν στο Αιγαίο χωρίς να ενημερώσουν τις ελληνικές αρχές, προβαίνοντας έτσι συνολικά σε 9 παραβιάσεις του ελληνικού FIR και στη συνέχεια μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο σε απόσταση μεταξύ 6 και 10 μιλίων από τις ακτές της Χίου και της Λέσβου και ανατολικά της Ρόδου, προκαλώντας 8 παραβάσεις. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά «Μιράζ 2000» και «F-16». Στη διάρκεια των αναχαιτίσεων σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, που ρωτήθηκε χτες αν μετά το Ελσίνκι αναμένεται εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που θα επηρεάσει και την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι«αφελής προσέγγιση». Και διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζουμε απεριόριστα και αμείωτα την πορεία ενδυνάμωσης και ανανέωσης των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτό γιατί «δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι θα χρειαστούμε ένα χρόνο που θα είναι αρκετά μακρύς για να μπορέσουμε, μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται υποχρεωτικά από την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, να αντλήσουμε τα πλεονεκτήματα εκείνα που θα μπορούν να οδηγήσουν σε μια αλλαγή στάσης και σχέσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ