Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει προεκλογικά «το πρόσωπό της»

Η μόνη απόφαση, που φαίνεται να έχει πάρει ο Κ. Καραμανλής, είναι ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στις πρόωρες εκλογές.

 

Τα αδιέξοδα της αντιπολιτευτικής τακτικής και της σύμπλευσης με την κυβερνητική πολιτική βιώνει, με δραματικό τρόπο η ηγεσία της ΝΔ, η οποία σε προεκλογική περίοδο ακόμα ψάχνει τρόπους διαφοροποίησης από το ΠΑΣΟΚ και ανάδειξης του «δικού της προσώπου». Λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μάρτη στις γραμμές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί πλήρης σύγχυση για την πορεία πλεύσης προς τις εκλογές και αναμένει μάταια τις αποφάσεις της ηγεσίας, η οποία όμως δε θέλει να αντιδράσει κάτω από την πίεση του δυσμενούς κλίματος, που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ετσι, παραμένουν ανοιχτά τα θέματα της υποψηφιότητας για την προεδρική εκλογή, οι κινήσεις συσπείρωσης στο εσωκομματικό μέτωπο και γενικότερα... η προεκλογική τακτική!

Στο μόνο που φαίνεται να έχει αποφασίσει ο Κ. Καραμανλής είναι ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω για πρόωρες εκλογές το Μάρτη και πρέπει να μείνει συνεπής στη θέση του ότι αυτό που προέχει είναι το πολιτικό πρόβλημα. Πολύ περισσότερο που η ίδια η κυβέρνηση τον εξωθεί και τον «προβοκάρει» σε αυτή την κατεύθυνση, προφανώς για να δείξει ότι θα χάσει τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι «αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάξει στάση και ψηφίσει τον κ. Στεφανόπουλο εμμέσως, αλλά καταφανώς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Σημίτη και την κυβέρνηση, γιατί έτσι αναγνωρίζει ότι παύει να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και δέχεται ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Σημίτης, ως πρωθυπουργός, και η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα». Τη θέση ότι κυρίαρχη υπόθεση στην προεδρική είναι το πολιτικό πρόβλημα, επαναβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μετά τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί ότι η ηγεσία της ΝΔ επανεξετάζει τη στάση της.

Στο θέμα της υποψηφιότητας που θα στηρίξει η ΝΔ για την προεδρία της Δημοκρατίας τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν διχαστεί. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν τις γιορτές, η θέση του κόμματος και προτείνουν την υποψηφιότητα του Κ.Μητσοτάκη, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων. Αλλοι τάσσονται υπέρ της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας στα μέσα Γενάρη και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να επανεξεταστεί η θέση του κόμματος για τον Κ. Στεφανόπουλο, υποδεικνύοντας ότι η ΝΔ πρέπει να τον υποστηρίξει, για να μη χάσει στις εκλογές. Ο Κ. Καραμανλής, όμως, δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του. Δεν έχει επίσης αποφασίσει ούτε και για το χρόνο που θα γίνουν οι κινήσεις για τη συσπείρωση της παράταξης και την πρόσκληση για επάνοδο των διαγραμμένων. Οσον αφορά τη «διαμάχη» για τον Γ. Σουφλιά, ο μεν Δ. Ρέππας δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Κ. Σημίτη συνάντηση με το Θεσσαλό πολιτικό, ενώ ο Α. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι «για να γίνει γάμος πρέπει να έχουν και οι δύο πλευρές βούληση και το ΠΑΣΟΚ θα μείνει με τις επιθυμίες του». Σε χθεσινή παρέμβασή της (στον Φλας) η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις και πάντως «θέλει συντονισμό προσώπων και πολύ περισσότερα πρόσωπα στη μάχη». Πρόβλημα, όμως, η ηγεσία της ΝΔ αντιμετωπίζει και στις σχέσεις της με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, όπως λένε συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, «ντρέπονται να δηλώνουν ότι ανήκουν στη ΝΔ»!

Β. Παπανδρέου - Αβραμόπουλος

Στο πλαίσιο της μάχης που γίνεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις «μεταγραφές» ενόψει εκλογών εντάσσεται η χθεσινοβραδινή συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου και του Δ. Αβραμόπουλου. Η συνάντηση, η οποία δεν ανακοινώθηκε, έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου. Οι δύο πλευρές δήλωναν ότι η συνάντηση αφορούσε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά η υπουργός δήλωσε στο «Φλας» ότι συζητήθηκαν και «οι πρόσφατες εξελίξεις», μιλώντας με κολακευτικά λόγια για το δημοφιλή Δ. Αβραμόπουλο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει στον δήμαρχο να αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, η Β. Παπανδρέου είχε προχθές συνάντηση και με τον δημοτικό σύμβουλο της Θεσσαλονίκης Σπ. Βούγια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η διαμάχη για την αρχηγία(2009-10-13 00:00:00.0)
Ενοχλεί η «δημαρχολογία»(2001-05-24 00:00:00.0)
Ανησυχία τώρα για τον Δ. Αβραμόπουλο(2000-11-29 00:00:00.0)
Συστράτευση Αβραμόπουλου ...μέσω γευμάτων(2000-01-19 00:00:00.0)
Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της συναίνεσης(1999-08-31 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στις δημοτικές εκλογές(1997-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ