Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της συναίνεσης

Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από τη στρατηγική της συναίνεσης και στήριξης των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης είναι η ηγεσία της ΝΔ απέναντι και στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κ. Καραμανλής είναι ευάλωτος και ουσιαστικά παγιδευμένος απέναντι στην κυβερνητική τακτική, αφού από τη μια δεν μπορεί με τη στάση του να προκαλέσει "κατηγορίες" ότι "ορθώνει εμπόδια στην πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ", ενώ δεν μπορεί να "αποκηρύξει" χωρίς συνέπειες την κυβερνητική υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου.

Από την άλλη όμως, δεν μπορεί να "συμπράξει", τουλάχιστον ευθέως, σε μια από κοινού υποστήριξη της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου και είναι υποχρεωμένος να δείχνει ότι πάνω απ' όλα βάζει "το τέλος του βίου αυτής της κυβέρνησης".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η οποία έχει δημιουργήσει και εσωτερικές παρενέργειες και πιέσεις κάτω και από την κυβερνητική προπαγάνδα, ο πρόεδρος της ΝΔ δε φαίνεται να έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, παρόλο που από πολλές πλευρές πιέζεται να το κάνει άμεσα. Ωστόσο, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατ' αρχήν απόφασή του είναι, το όλο ζήτημα να αντιμετωπιστεί με βάση την αρχή ότι "πρέπει να φύγει η κυβέρνηση", αλλά ο χειρισμός και η συγκεκριμένη τακτική θα διαμορφωθεί μετά και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχουν ήδη παραγγελθεί...

Ενδεικτικές των τάσεων που επικρατούν στην ηγεσία της ΝΔ, είναι οι δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη, στον "Ελεύθερο Τύπο" της Κυριακής. Σ' αυτές τονίζει ότι η ΝΔ "σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συναινέσει έστω και στην ολιγόμηνη παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης". Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά το θέμα της υποψηφιότητας, επισημαίνει ότι το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας "είναι κυρίαρχα πολιτικό και όχι πρόβλημα προσώπων".

Το "αγκάθι" όμως, της Προεδρικής εκλογής, δεν πρόκειται να εμποδίσει τον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε νέες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην πλουτοκρατία, ώστε να αποδείξει ότι είναι άξιος συνεχιστής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Κ. Σημίτη και να κερδίσει την εύνοιά της. Στην κατεύθυνση αυτή είναι προσανατολισμένη η εμφάνισή του στη ΔΕΘ, όπου, όπως λέγεται, θα εμφανίσει ως "πλεονεκτήματα" της κυβέρνησής του την άμεση λήψη και υλοποίηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων αμέσως μετά τις εκλογές με "νωπή" τη λαϊκή εντολή. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα περισσέψει η δημαγωγία και η επίδειξη"ενδιαφέροντος" για τα λαϊκά στρώματα, με σκόπιμα γενικόλογες φιλολαϊκές διακηρύξεις, ενώ θα προσπαθήσει να εμφανίσει αυτή την πολιτική ως τη μόνη που συμφέρει τους εργαζόμενους!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητείται κοινός υποψήφιος... (2004-11-24 00:00:00.0)
Ψάχνει προεκλογικά «το πρόσωπό της» (1999-12-17 00:00:00.0)
Σε θέση άμυνας και "διασπασμένη" (1999-07-06 00:00:00.0)
Προεδρολογικά μπερδέματα (1999-06-27 00:00:00.0)
Πάλι για τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" (1995-02-18 00:00:00.0)
Υποψήφιος συναίνεσης (1995-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ