Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ
"Πλάτη" στις αποσχιστικές τάσεις του Μαυροβουνίου

Η Αθήνα ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμετέχει, με τις όποιες δυνάμεις της, στην πολιτική που ως στόχο έχει την ολοκλήρωση του ακρωτηριασμού της Γιουγκοσλαβίας, με την υπόθαλψη των αποσχιστικών τάσεων του Μαυροβουνίου. Στο πλαίσιο αυτής της "προσπάθειας" η ελληνική κυβέρνηση φιλοξενεί από χτες τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σήμερα ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Τζουγκάνοβιτς εξετάστηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και ειδικότερα οι σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου, που είναι, ως γνωστόν, ιδιαίτερα τεταμένες. Συζητήθηκαν, επίσης, τα ζητήματα που αφορούν στη σχέση της Σερβίας με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και η προοπτική "εκδημοκρατισμού", όπως είπαν, στη χώρα αυτή.

Ο Μ. Τζουγκάνοβιτς, που δεν κρύβει την αποστασιοποίησή του από το Βελιγράδι, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το διάλογό του με την ελληνική κυβέρνηση και το επίπεδο των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα.

Οπως είναι γνωστόν, το Μαυροβούνιο πρότεινε πριν από κάποιο διάστημα την εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης με τη Σερβία, που θα του δίνει τη δυνατότητα να έχει δικό του νόμισμα και δικά του υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

"Επιθυμούμε - είπε ο κ. Τζουγκάνοβιτς, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου - την αποκατάσταση των σχέσεών μας με τη Σερβία βάσει της πλατφόρμας που έχουμε παρουσιάσει.

Δεν έχουμε κρυφές επιδιώξεις. Ολα όσα επιθυμούμε είναι καταγεγραμμένα στην πλατφόρμα αυτή. Θέλουμε να διατηρηθεί η ενότητα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά θα πρέπει η σχέση μας με τη Σερβία να επιτρέπει αυτόνομη ανάπτυξη του Μαυροβουνίου".

Ο Μ. Τζουγκάνοβιτς δήλωσε ακόμα ότι το Μαυροβούνιο σε όλη τη δύσκολη περίοδο μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας οικειοθελώς είχε προσφερθεί να συνεχίσει να συμβιώνει με τη Σερβία.

"Λόγω, όμως, της λανθασμένης πολιτικής του Βελιγραδίου - τόνισε - οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν. Η Γιουγκοσλαβία είναι κλεισμένη σε ένα κλουβί, κάτω από καθεστώς δικτατορίας ενός ανθρώπου".

Στη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου συζήτησε ακόμη τις πιθανότητες αναβάθμισης των διμερών σχέσεων, καθώς και την προσέγγιση της χώρας του με την ΕΕ.

Η Ελλάδα προτίθεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, να ζητήσει μερική άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να διοχετευτεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αυτή και να προωθηθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ