Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προβοκάτσια με απόπειρα εμπρησμού τεμένους

Καταγγέλλουν όλα τα κυπριακά κόμματα και οργανώσεις

Απόπειρα εμπρησμού επιχειρήθηκε την Κυριακή το πρωί σε τέσσερα σημεία του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τελέ στη Λάρνακα. Οι δράστες παραβίασαν την πόρτα, περιέλουσαν το εσωτερικό με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Οι ζημιές, σύμφωνα με αστυνομικό εκπρόσωπο, είναι ελάχιστες. Οι δράστες άφησαν στο χώρο του εγκλήματος σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται ότι την ευθύνη αναλαμβάνει κάποια αυτοαποκαλούμενη "Πατριωτική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών" (ΠΟΚΑ).

Με τηλεφώνημα προς την Αστυνομία, άγνωστος κατονόμασε έναν εκ των δραστών της απόπειρας εμπρησμού του τεμένους στη Λάρνακα. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Αστυνομία εντόπισε από πού έχει γίνει το τηλεφώνημα και έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα έρευνας. Ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Απαντώντας σε ερώτηση αν πίσω από τον εμπρησμό βρίσκονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο όσον αφορά τους δράστες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση "καταδικάζει εντονότατα την εγκληματική ενέργεια της δολιοφθοράς εναντίον του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκέ". Πρόσθεσε ότι "τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν τον αγώνα του κυπριακού λαού και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιδείξει την ελάχιστη ανοχή".

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασαν την απόπειρα όλα τα κόμματα της Κύπρου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός,όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος, θεωρεί τους δράστες εχθρούς του κυπριακού ελληνισμού και όργανα ξένων συμφερόντων.

Ως την πλέον προδοτική ενέργεια από την εποχή του πραξικοπήματος χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού,την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν, εάν, τόνισε, αποδειχθεί ότι η ενέργεια αυτή είναι έργο Ελληνοκυπρίων. Ο Σπ. Κυπριανού, που καταδίκασε ανεπιφύλακτα την εγκληματική ενέργεια, τόνισε ότι πρόκειται για μια ελεεινή και γελοία προβοκάτσια.

Το ΑΚΕΛ καταδίκασε με αποτροπιασμό τη βανδαλική ενέργεια σε βάρος του τεμένους και εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, οι οποίες, προσθέτει, προφανώς οδηγούνται από σοβινιστικά κίνητρα, απεργάζονται την εθνική υπόθεση της Κύπρου και είναι ενάντιες προς τα γνήσια συμφέροντα του λαού. Αν, συνεχίζει, επιτραπεί ξανά σε εγκληματικές ομάδες, σοβινιστών, εθνικιστών, πατριδοκάπηλων και νυχτοβατών να ανατινάξουν τις γέφυρες επαναπροσέγγισης, τότε η Κύπρος θα βρεθεί μπροστά σε έναν νέο όλεθρο. Επιβάλλεται, καταλήγει το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση να δράσει αποφασιστικά και άμεσα με στόχο τον εντοπισμό των ενόχων και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Η ΕΔΕΚ καταδίκασε με βδελυγμία την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν, η οποία, όπως επισημαίνει, υπηρετεί τους εχθρούς της Κύπρου.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, που επίσης καταδίκασε έντονα την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους στη Λάρνακα, τονίζει ότι οποιοιδήποτε κι αν είναι οι δράστες, με την πράξη τους αυτή δυναμιτίζουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων και της ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ