Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ξεπερασμένη" η Δέσμη Ιδεών Γκάλι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ξεπερασμένη θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, την οποία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, έχουν υπερακοντίσει νεότερα έγγραφα.

"Η Δέσμη Ιδεών", είπε, "δε βρίσκεται μπροστά μας αυτή τη στιγμή, όπως δε βρίσκεται και κανένα άλλο έγγραφο. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι δύο απαράδεκτες για την πλευρά μας αξιώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους του και να δεχτούμε a priori τη λύση συνομοσπονδίας".

Η θέση της κυβέρνησης, τόνισε, είναι ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στα υπαρκτά ζητήματα που έχουμε ενώπιόν μας και όχι να κάνουμε εικασίες, και μάλιστα επικαλούμενοι έγγραφα του παρελθόντος.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι μπροστά στην ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκονται τα έγγραφα του Τράουνμπεκ και της Γκλιόν, τα οποία - όπως εξήγησε - έχουν στοιχεία από τη Δέσμη Ιδεών.

Τα έγγραφα αυτά, πρόσθεσε, περιέχουν πολλά σημεία προς διαπραγμάτευση που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης, αλλά όχι και συμφωνίας.

Περί Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος πάλι η συζήτηση

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, επανέλαβε ότι υπάρχουν δείγματα για αλλαγή των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου Κληρίδη στο Κυπριακό και αλλαγές στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λυσσαρίδης έφερε ως παραδείγματα το διορισμό του κ. Χάσικου στο υπουργείο Αμυνας και την επαναφορά των Ιδεών Γκάλι.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει "έγγραφο του παρελθόντος" τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, ο κ. Λυσσαρίδης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στο έγγραφο, αλλά στη φιλοσοφία. Είπε, επίσης, πως σήμερα υπάρχει ομοφωνία κυβέρνησης και Ενωμένων Δημοκρατών στη φιλοσοφία αυτή.

Απαντώντας σ' ερώτηση, γιατί το κόμμα του απέρριψε προτάσεις για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε γίνει η δοκιμή και απέτυχε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε "ψεύδη και έξω από την πολιτική ηθική" τις δηλώσεις του κ. Κασουλίδη πως η ΕΔΕΚ δεν άφησε τον Ευστάθιο Ευσταθίου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

"Ούτε συζητήθηκε τέτοιο θέμα", είπε, "ενώ ο ίδιος ο κ. Ευσταθίου απουσίαζε στο εξωτερικό".

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, αφού πρόσθεσε ότι είναι γελοίο μια κυβέρνηση, που καταρρέει, να ζητεί δανεικά στελέχη από άλλα κόμματα για να κυβερνήσει, κατέληξε ως εξής:

"Αν επρόκειτο για συνεργασία, θα έπρεπε ν' απευθυνθούν προς τις ηγεσίες των κομμάτων και όχι να επιχειρούν υφαρπαγή στελεχών τους".

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα συνεχίζεται και τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Τη διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Χάσικος στον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τον οποίο είχε το πρωί εθιμοτυπική συνάντηση.

Σε ερώτηση εάν θα δοθούν δείγματα γραφής, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε ό,τι αφορά την πολιτική του Δόγματος, ο υπουργός Αμυνας απάντησε: "Δώστε χρόνο και θα δείτε".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποχρεωτικός κυβερνητικός ανασχηματισμός (1999-01-05 00:00:00.0)
Θετικά κρίνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας η κυβέρνηση (1998-12-24 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ (1998-12-01 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ (1998-11-27 00:00:00.0)
Οι "S - 300" δεν είναι το κυρίαρχο... (1998-08-08 00:00:00.0)
"Πόλεμος" δηλώσεων στο Κυπριακό (1997-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ