Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Οι "S - 300" δεν είναι το κυρίαρχο...

Συνεδρίασε χτες το Εθνικό Συμβούλιο

Σαφής προσπάθεια, σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων, υποβάθμισης του θέματος των ρωσικών πυραύλων "S - 300", με παράλληλη έξαρση, στο παρασκήνιο, των διαβουλεύσεων γύρω από αυτό, χαρακτηρίζει τις κινήσεις της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Χτες στη Λευκωσία μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου ο πρόεδρος Γλ. Κληρίδης είχε συνάντηση, στα πλαίσια γεύματος, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Κρανιδιώτη παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη,του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Κ. Ροδουσάκη,του πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Χρ. Πασιαρδή και του υφυπουργού παρά τω προέδρω Π. Κούρου.

Μιλώντας μετά το γεύμα, ο Γ. Κρανιδιώτης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι μεταφέρει μήνυμα από την Ελλάδα ή ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη Λευκωσία στο θέμα των "S - 300" και επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος συζητούν αυτή τη στιγμή διάφορες ιδέες και το θέμα των πυραύλων δεν είναι το κυρίαρχο, αλλά τμήμα των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο κυβερνήσεις.

Η ουσία του Κυπριακού, συνέχισε ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, είναι πώς να πείσουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, πώς να επαναρχίσει ο διάλογος και πώς θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία που θα βοηθήσει στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Και επανέλαβε ότι "η Κύπρος έχει το δικαίωμα της άμυνάς της και η Ελλάδα στηρίζει αμυντικά την Κύπρο", καθώς και ότι "οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος παραμένουν και ισχύουν".

Είπε ακόμα ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Γλ. Κληρίδης με τον Κ. Σημίτη στις 27 Αυγούστου στην Αθήνα. Κληθείς ο Γ. Κρανιδιώτης να απαντήσει αν ένα μορατόριουμ πτήσεων ενταγμένο μέσα σε μια συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης με χρονοδιάγραμμα, θα ήταν ικανοποιητικός όρος για να αναβληθεί ή και να ματαιωθεί η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, είπε ότι "υπάρχουν διάφορες ιδέες, τις οποίες συζητούν αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Κύπρος. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι το θέμα των πυραύλων "S - 300" δεν είναι το κυρίαρχο, είναι τμήμα των ζητημάτων που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή".

Το Εθνικό Συμβούλιο

Του γεύματος Κληρίδη - Κρανιδιώτη είχε προηγηθεί τρίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης γύρω από το θέμα της εξασφάλισης των πυραύλων "S - 300". Και όπως πληροφόρησε το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε η ηγεσία των κοινοβουλευτικών κομμάτων να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, κατά την περίοδο που θα συζητείται το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γλ. Κληρίδης ανέφερε ότι θα επιδιώξει να υπάρξει συνάντηση των μελών του Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Αθήνα κατά τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ