Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο φόβος μπροστά στην κάλπη

Οι εκλογικοί στόχοι και τα "μέσα" του καλύτερου σύμμαχου της κυβέρνησης, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Δεν υπάρχει ίσως καλύτερη απόδειξη για τη σημασία που αποδίδει ο Κ. Καραμανλής στο αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών από την προειδοποίηση - απειλή που απηύθυνε στα στελέχη του κόμματός του ότι θα εκπίπτουν αυτόματα του αξιώματός τους αν φέρουν αντιρρήσεις και "υπονομεύσουν" τις κομματικές επιλογές και πολύ περισσότερο αν συμμετέχουν "σε αντίπαλους συνδυασμούς".

Δεν υπάρχει προηγούμενο αρχηγού της ΝΔ που να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, να επιχειρεί, δηλαδή, να επιβάλει σιδερένια πειθαρχία στο κόμμα για επιλογές υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, επισείοντας την απειλή της καθαίρεσης και διαγραφής. Η εξήγηση είναι απλή. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτώβρη είναι καθοριστικής σημασίας για τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος. Είναι μάλλον αυτονόητο ότι την επομένη των εκλογών, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το κόμμα του, θα ξεκινήσει ένας μακροχρόνιος αγώνας για την υπόσκαψη της θέσης του με στόχο την αποπομπή του από την ηγεσία. Ανεξάρτητα από το αν επιτύχουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι να τον εκπαραθυρώσουν, το σίγουρο είναι ότι το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ θα βαρύνει απότομα και επικίνδυνα στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών δε δείξει ότι το κόμμα βρίσκεται "σε τροχιά εξουσίας".

Ασφαλώς ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά και έχει μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια. Γι' αυτό ο στόχος που έχει θέσει για τις εκλογές του Οκτώβρη είναι ένας και αναγκαστικός: Με κάθε τρόπο και θυσία, το βράδυ της πρώτης Κυριακής, πρέπει μέσα από τις κάλπες, για νομάρχες και δημάρχους, να βγει ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα!.

Στη Ρηγίλλης σχεδιάζουν ότι στην περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο εκλογικός στόχος, αφ' ενός θα αξιοποιηθεί για την ένταση των πιέσεων προς την κυβέρνηση για τη λήψη πιο σκληρών αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων μέτρων με στόχο να "καθαρίσει" η κυβέρνηση Σημίτη τα πιο "ακανθώδη" θέματα, και από την άλλη διαρκώς θα "υπενθυμίζει" στην κυβέρνηση - αλλά και στους οπαδούς της - ότι είναι η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό και μόνο αποδεικνύει περίτρανατο πού πάει η ψήφος στους υποψηφίους που στηρίζει η ΝΔ και πώς θα την αξιοποιήσει στη συνέχεια...

Αντιλαϊκά "προσόντα"

Ομως, για να επιτύχει αυτό τον εκλογικό στόχο η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει προηγουμένως να πείσει τους ψηφοφόρους, έστω ένα κρίσιμο τμήμα τους, ότι πρώτον διαφέρει από την κυβέρνηση Σημίτη σε ό,τι αφορά την επιβολή της αντιλαϊκής λαίλαπας και δεύτερον ότι είναι κόμμα αντιπολίτευσης και όχι σύμμαχος της κυβέρνησης. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, γιατί απλούστατα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ στάθηκε σταθερά και με συνέπεια απέναντι στα συμφέροντά τους και πάντα στο πλευρό της κυβέρνησης. Θυμούνται πολύ καλά ότι δεν υπήρξε αντιλαϊκό μέτρο που προωθούσε η κυβέρνηση στο οποίο δεν έβαλε πλάτες, ενώ, ταυτόχρονα, δεν έκρυψε τα εχθρικά της αισθήματα απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις, τις οποίες έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της να τις υπονομεύσει. Η μόνη διαφορά που είχε, ίσως, από την κυβέρνηση, είναι ότι μόνιμα ασκούσε πιέσεις να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στην εφαρμογή της κοινής πολιτικής τους.

Με αυτά τα "προσόντα" της ηγεσίας της ΝΔ είναι πολύ δύσκολο οι κομματικοί της υποψήφιοι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να καρπωθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που αναμφίβολα υπάρχει και σίγουρα θα εκφραστεί και στην κάλπη του Οκτώβρη, ό,τι μέσα και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να την εξουδετερώσει και ενσωματώσει. Ακόμα και οι οπαδοί της ΝΔ που πλήττονται από την αντιλαϊκή επέλαση, έχουν αντιληφθεί ότι η ψήφος στους υποψηφίους της ΝΔ είναι ψήφος χαμένη για τους ίδιους και τα συμφέροντά τους.

Επειδή ακριβώς η Ρηγίλλης γνωρίζει πολύ καλά τις διαθέσεις των ψηφοφόρων- το βλέπει εξάλλου καθημερινά στα γκάλοπ - επιστρατεύει όσα όπλα έχει στη διάθεσή της, τα οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Πρώτον, ανεβάζει τους"αντιπολιτευτικούς τόνους" για να δείξει ότι είναι... αντιπολίτευση και να βοηθήσει τους υποψηφίους της με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που θέλει να δημιουργήσει. Δεύτερον, επιχειρεί να αυξήσει τα εκλογικά της οφέλη μέσω των λεγόμενων "ανεξάρτητων" υποψηφίων, οι οποίοι μόνο ανεξάρτητοι δεν είναι. Τρίτον, προσπαθεί να δείξει ότι κάνει "κοινωνικές συμμαχίες", κυρίως σε τοπικό επίπεδο, αλλά το μόνο που έχει καταφέρει είναι να εξασφαλίσει την από καιρό δεδομένη υποστήριξη της ΠΟΛ. ΑΝ., η οποία μάλλον μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί. Τέταρτον, επιχειρεί να κοροϊδέψει τους ψηφοφόρους και να υφαρπάξει την ψήφο τους εμφανιζόμενη ως κόμμα που μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα όλων. Μάλιστα, δε διστάζει για αυτό το σκοπό να χρησιμοποιεί κουτοπόνηρες μεθόδους, όπως αυτές που υπέδειξε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού βουλευτής Μιχ. Λιάπης στους υποψήφιους νομάρχες. Στις οδηγίες που είχε δώσει πρόσφατα στους υποψήφιους νομάρχες ο Μιχ. Λιάπης, μεταξύ άλλων, περιλαμβανόταν: "Ηπιοι τόνοι στην προεκλογική εκστρατεία, με ανάδειξη κυρίως των τοπικών προβλημάτων, μικρές και λιτές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ (! ), με ουδεμία κριτική αναφορά στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης"(! ).

Αλήθεια, πιστεύουν ότι θα βρουν πολλά κορόιδα που θα χάψουν τα πρωτόγονα και φτηνά κολπάκια τους, τα οποία ακριβώς αποδεικνύουν τη φτώχεια επιχειρημάτων απέναντι στους ψηφοφόρους, στους οποίους δεν μπορούν παρά να υποσχεθούν ακόμα χειρότερες μέρες;

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ