Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακριβά πληρώνουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση

Στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τις χώρες της ΕΕ

Με ταχύτατο ρυθμό συνεχίζει να αυξάνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας, τόσο σε σχέση με τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και με τις τρίτες χώρες. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τα στοιχεία της "Eurostat", της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν το 1996 12,4 δισ. ECU, ενώ το 1997 έφθασε τα 12,7 δισ. ECU.Η εξέλιξη αυτή, πέραν των αυτονόητων οικονομικών επιπτώσεων αποτελεί και ουσιαστική απάντηση στην κυβέρνηση και σε όσους άλλους ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κερδοφόρα για την Ελλάδα και ότι η ελληνική οικονομία ενισχύθηκε σημαντικά από τα κοινοτικά κονδύλια.

Οι προπαγανδιστές της άποψης ότι η Ελλάδα μόνο κέρδος έχει από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποσιωπούν ότι σ' αυτή τη σχέση δεν υπάρχει μόνο το "λαβείν" αλλά και το... δούναι. Στην περίπτωση αυτή η ελληνική οικονομία, οι Ελληνες εργαζόμενοι πληρώνουν πολύ περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους, απ' όσα εισπράττει η κυβέρνηση από τα ταμεία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της "Eurostat", το 1996 οι ελληνικές εξαγωγές ήταν αξίας μόλις 8,9 δισ. ECU, ενώ οι εισαγωγές την ίδια χρονιά ήταν αξίας 21,2 δισ. ECU. Τα ίδια και χειρότερα είχαμε και το 1997 όταν οι εξαγωγές ήταν 9,9 δισ. ECU και οι εισαγωγές 22,6 δισ. ECU. Με βάση αυτά τα δεδομένα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έφθασε το 1996 στα 12,4 δισ. ECU, ενώ το 1997 στο έλλειμμα αυτό προστέθηκαν άλλα 12,7 δισ. ECU...

Για να ολοκληρώσουμε το λογαριασμό, ας δούμε και τι πήρε μέσω των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα. Πήρε λοιπόν στο διάστημα 1989 - 1993 7.528 εκατομμύρια ECU, ενώ στο διάστημα 1994 - 1998 13.980 εκατομμύρια ECU. Ομως στη δεκαετία 1987 - 1997 το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε κατά 158%!

Ετσι από από τη σύγκριση των καθαρών εισπράξεων που είχε η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία με το εμπορικό έλλειμμα προκύπτει ζημιά σε βάρος της χώρας μας, ύψους 1.105 εκατομμυρίων δολαρίων!

Επομένως όχι μόνο δεν προέκυψε κέρδος από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά είχαμε ζημιά και μάλιστα μεγάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ