Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Συναποφασίζεται" αναβολή

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου αναζητούν διέξοδο από το πρόβλημα των "S-300"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της Κύπρου πιστεύει τώρα ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη Σημίτη - Κληρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση όσον αφορά την έλευση ή μη των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο. Η πεποίθηση, ωστόσο, του πολιτικού κόσμου ότι ουδέποτε θα μεταφερθούν οι πύραυλοι στο νησί είναι σήμερα ισχυρότερη παρά ποτέ.

Την άποψη ότι η σύσκεψη της Αθήνας δεν πρόκειται να λάβει οριστική απόφαση για τους πυραύλους ενίσχυσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χτες, κατά την αναχώρησή του για την ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη, είπε ότι "δεν πρέπει να αναμένουμε να δούμε άσπρο ή μαύρο καπνό". Πρόκειται, πρόσθεσε, για καθιερωμένη και συνήθη ανταλλαγή απόψεων και κινήσεων για όλες τις παραμέτρους και πτυχές του Κυπριακού.

Ο Κύπριος υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης δε μεταβαίνει στην Αθήνα για να συζητήσει το θέμα των πυραύλων. Τους λόγους της επίσκεψής του, είπε, ανέφερε μόλις πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, θα συζητήσει στην Αθήνα όλες τις πτυχές του Κυπριακού και αν το θέμα των πυραύλων εντάσσεται στην πτυχή του Κυπριακού, τότε θα το συζητήσει.

Πολιτικοί κύκλοι αναμένουν ότι στη σύσκεψη της Αθήνας η συζήτηση του Κυπριακού θα γίνει υπό το φως της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία μετά την πτώση της κυβέρνησης Γιλμάζ. Οπως δήλωσε χτες ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος, μιλώντας σε σεμινάριο για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, η ορθή εκτίμηση της κατάστασης στην Τουρκία έχει για την Κύπρο ιδιαίτερη σημασία, αφού ένα από τα προβαλλόμενα σαν μεγαλύτερα εμπόδια επίλυσης του Κυπριακού είναι η χρόνια πολιτική αστάθεια στη χώρα και η ποδηγέτηση των πολιτικών διεργασιών από τους στρατιωτικούς.

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες για να πάρει μέρος στη σημερινή σύσκεψη και ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γ. Ομήρου.

Στη σημερινή σύσκεψη αναφέρθηκε χτες και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να συναποφασίσουν όσον αφορά το θέμα των πυραύλων "S-300". Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, έχει τις δικές του απόψεις, τις οποίες είναι έτοιμο να θέσει στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ενόψει της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ν. Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Β. Λυσσαρίδης, συζήτησαν στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησής τους τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη. Οπως δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο Ν. Αναστασιάδης, επικράτησε ταυτότητα απόψεων ως προς τους χειρισμούς των διαφόρων θεμάτων.

Οι Αναστασιάδης και Λυσσαρίδης απέφυγαν να σχολιάσουν πληροφορίες για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη. Ο Β. Λυσσαρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο σχετικά με τους "S-300", θα μεταφέρει στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης. Αν υπάρξει, πρόσθεσε, πρόταση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, τότε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα τη μεταφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο για τη λήψη οριστικής απόφασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(1998-12-31 00:00:00.0)
Αναγγέλθηκαν τα προαποφασισμένα...(1998-12-30 00:00:00.0)
Διχασμένα τα κυπριακά κόμματα(1998-12-30 00:00:00.0)
Ελληνοτουρκικές τριβές για τους "S-300"(1998-12-02 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ(1998-12-01 00:00:00.0)
"Πόλεμος" δηλώσεων στο Κυπριακό(1997-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ