Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνοτουρκικές τριβές για τους "S-300"

Κλιμακώνει την πίεση η Αγκυρα, στην Ουάσιγκτον αναζητά λύση η Αθήνα

Η Αγκυρα κλιμακώνει την πίεση, αρνούμενη να δεχτεί ακόμη και τη μεταφορά των πυραύλων "S-300" στην Κρήτη, την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στην ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα.

Για "έλλειψη σοβαρότητας" στις συζητήσεις που αφορούν την πιθανή εγκατάσταση πυραύλων "S-300" στην Κρήτη αναφέρθηκε χτες στο Παρίσι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.Ο Τούρκος υπουργός βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα προσκεκλημένος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) στα πλαίσια της δεύτερης ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο ο Ι. Τζεμ απάντησε: "Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, εάν κάτι συμβεί θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες".

Σε ερώτημα του "Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων" (ΑΠΕ) για το πώς βλέπει το μη αποκλεισμό της πιθανότητας εγκατάστασης πυραύλων στην Κρήτη, στην οποία αναφέρθηκεο Θ. Πάγκαλος, ο Ι. Τζεμ απάντησε: "Πρόκειται για μπίζνες της Ελλάδας με τους Ελληνοκύπριους. Είναι μία άχρηστη προσπάθεια που δεν μπορεί να προκαλέσει παρά αναταραχή στην περιοχή. Η Κρήτη ανήκει στην ίδια γεωγραφική ζώνη" και ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος συζήτησης δεν είναι σοβαρός. Ενας πύραυλος στη γεωγραφική μας περιοχή είναι ένας πύραυλος στη γεωγραφική μας περιοχή".

Αναμένεται κίνηση των ΗΠΑ

Στο μεταξύ την απογοήτευση της Ελλάδας και της Κύπρου, για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης,στο βοηθό υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών - αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν,και στον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ,σε συνάντηση, που είχε μαζί τους, χτες, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψηςγια την υποστήριξη της ειρήνης και της ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε από τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους ν' ασκήσουν οι ΗΠΑ την επιρροή τους προς την Αγκυρα και ν' αναλάβουν πρωτοβουλία, ενδεχομένως σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέσω των επαφών της εκπροσώπου του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, Αν Χέρκους,ή στο πλαίσιο του επικείμενου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, με σκοπό τον περιορισμό των εξοπλισμών της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο.

Σύμφωνα δε με διπλωματικές πηγές, τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει ν' αναμένεται κάποια κίνηση των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα είναι αυτή αρκετή για να οδηγήσει τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη,στην απόφαση να μην εγκαταστήσει, τελικά, τους "S-300".

Επαφές Λυσσαρίδη στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης,διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διάσταση Αθηνών και Λευκωσίας για το θέμα των πυραύλων "S-300".

Μιλώντας κατά την επιστροφή του χτες το απόγευμα από την Αθήνα, ο Β. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ανακοίνωσε ακόμη, ότι το συμπέρασμα από τις συνομιλίες του στην Αθήνα είναι πως υπάρχει απόφαση να ενισχυθεί με κάθε δυνατό και πρακτικό τρόπο το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ