Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θετικά κρίνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας η κυβέρνηση
  • Ερωτηματικά και διαφοροποιήσεις από πολιτικούς παράγοντες στην Κύπρο
  • Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Η κυπριακή κυβέρνηση κρίνει θετικά τα δύο ψηφίσματα που υιοθέτησε ομόφωνα αργά προχτές το βράδυ το Συμβούλιο για την Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας χτες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανέλυσε το περιεχόμενο των δύο ψηφισμάτων, είπε ότι αυτά δημιουργούν κάποια ελπίδα προοπτικής όσον αφορά τις προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση όλων των δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο, με στόχο την αποστρατικοποίηση.

Η θέση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης προδικάζει, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, την τελική στάση της όσον αφορά τους πυραύλους S-300 για τη μεταφορά τους στην Κρήτη. Οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων συζήτησαν χτες χωριστά το περιεχόμενο των δύο ψηφισμάτων και καθόρισαν τη στάση που θα τηρήσουν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που συνέρχεται έκτακτα σήμερα το πρωί, προκειμένου να πάρει τελικές αποφάσεις. Η συνεδρία αυτή θεωρείται πολύ κρίσιμη, γιατί από τη στάση που θα πάρει η ΕΔΕΚ στο θέμα των πυραύλων θα εξαρτηθεί και η παραμονή της στην κυβέρνηση Κληρίδη. Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού απειλεί να αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο, αν διαπιστώσει τετελεσμένα γεγονότα στο θέμα των S-300.

O υπουργός Εξωτερικών έκανε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ιδιαίτερη αναφορά στο ψήφισμα 1218 για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, το οποίο, είπε, δημιουργεί ένα νέο γεγονός όσον αφορά το Κυπριακό και επισήμανε ότι αντί να περιορίζεται σε έκκληση προς τις δύο πλευρές, όπως στα προηγούμενα ψηφίσματα καλείται ο Γενικός Γραμματέας να εργαστεί και με τις δύο πλευρές με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά την έγκριση των ψηφισμάτων ο Πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι το νεότερο που προκύπτει από αυτή τη δήλωση είναι πως ο Πρόεδρος Κλίντον δεσμεύεται να προβεί στα αναγκαία βήματα για να υποστηριχτεί μια διαρκής προσπάθεια για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1218.

Ιδιαίτερη επίσης μνεία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και στη στάση που επέδειξε η ρωσική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, βοήθησε στο να εγκριθούν αυτά τα ψηφίσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον τα ψηφίσματα και η δήλωση Κλίντον σημαίνει υποχώρηση στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι το θέμα των πυραύλων αφορά το Εθνικό Συμβούλιο.

Δήλωση Κλίντον

Ο Πρόεδρος Κλίντον σε γραπτή δήλωσή του αμέσως μετά την έγκριση των δύο ψηφισμάτων εκφράζει την ολόψυχη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για λύση του Κυπριακού.

Με τη δήλωσή του ο Κλίντον λέει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μια πολιτική λύση, αναφέρει, που θα θέσει τέρμα στην τραγική διαίρεση της Κύπρου, που ήταν και συνεχίζει μια υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν για μείωση των εντάσεων και επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Κλίντον σημειώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το ψήφισμα 1218, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και ζητώντας του να εντατικοποίησει τις προσπάθειές του "για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για μείωση των εντάσεων και προώθηση μιας συνολικής επίλυσης αυτής της μακροχρόνιας διαφοράς". Οι ΗΠΑ, συνεχίζει, υποστηρίζουν ολόψυχα αυτό το ψήφισμα και θα κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να υποστηρίξουν μια διαρκή προσπάθεια εφαρμογής του. Αναφέρει επίσης ότι είναι ενθαρρημένος από τη συνεργασία και την εμπλοκή που έχουν επιδείξει οι δύο πλευρές μέχρι τώρα στη συνεργασία τους με τον ΟΗΕ και εκφράζει την πεποίθηση ότι το 1999 μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των εμπλεκόμενων μερών. Η συνεχιζόμενη πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ είναι κρίσιμα σημαντική στο να κάνει αυτές τις ευκαιρίες πραγματικότητα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνει ότι, όπως η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειές της στο Κυπριακό μέσω του ΟΗΕ, έτσι είναι σημαντικό για τους ίδιους τους Κύπριους να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες. Απευθύνει επίσης έκκληση προς όλα τα μέρη να αποφύγουν τη λήψη μέτρων τα οποία θα ήταν δυνατό να αυξήσουν την ένταση στο νησί, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών. "Αυτό, καταλήγει ο Μπιλ Κλίντον, θα καταστήσει δυνατές τις σημαντικές προσπάθειες στις οποίες εγώ και άλλοι θέλουμε να προβούμε για να πετύχουμε ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης στο Κυπριακό μέσα στο 1999".

Ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε παραδοξότητα, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, το γεγονός ότι εγκρίθηκαν την ίδια στιγμή δύο ξεχωριστά ψηφίσματα. Ανέφερε επίσης ότι εκ πρώτης όψεως τα ψηφίσματα δεν αλλάζουν την κατάσταση ώστε να δικαιολογείται η μη άφιξη των πυραύλων.

Σχολιάζοντας τα δύο ψηφίσματα, ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι δεν αμφισβητεί πως το ψήφισμα 1217 περιέχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία σε αντίθεση με το 1218 το οποίο αναφέρεται ουσιαστικά στο "πήγαινε έλα" της Αν Χέρκους. Με τη δήλωση Κλίντον, είπε ο Σπ. Κυπριανού, εξηγείται γιατί υπήρξαν δύο ψηφίσματα. Απλά, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν ευθύνη να προωθήσουν τις πρόνοιες του ενός ψηφίσματος. Αυτή η στάση, παρατήρησε, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι όλα τα θέματα πρέπει να εγερθούν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι εμμένει στις προχτεσινές δηλώσεις του για τη συμμετοχή του στο Σώμα αυτό.

Ο Β. Λυσσαρίδης

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Β. Λυσσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι στα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν υπάρχει καμιά ουσιώδης διαφορά από τα προηγούμενα και ούτε υποβάλλουν την αναγκαιότητα διαφοροποίησης της απόφασης για εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Το θέμα, είπε, θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΕΔΕΚ. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Κλίντον, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αν δε ληφθούν πρακτικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα, το σκηνικό δε διαφοροποιείται καθόλου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ασθενεί

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας προσβλήθηκε από πνευμονία και από το βράδυ της Τρίτης θεραπεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε χτες βελτίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ