Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "μπαλάκι" στην Κύπρο

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, υποδεικνύουν σε Αθήνα και Λευκωσία τη "διέξοδο" από το πρόβλημα των πυραύλων "S-300", οι οποίοι θα οδηγηθούν, όπως όλα δείχνουν, προς φύλαξη στην Κρήτη. Οι δύο κυβερνήσεις, από τις πρώτες τους χτεσινές τοποθετήσεις, εμφανίζονται έτοιμες να βαδίσουν προς τη "διέξοδο" που υποδεικνύεται. Διαγκωνίζονται, όμως, επιχειρώντας η μια να θέσει στους ώμους της άλλης το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η ειλημμένη πια, απόφαση για ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

Χτες, η πρώτη θετική εκτίμηση για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έγινε στην Κύπρο από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη. Μισή ώρα αργότερα, και αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Ταυτόχρονα, ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ποιος θα αποφασίσει τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων, πέταξε το "μπαλάκι" στη Λευκωσία, λέγοντας ότι "η απόφαση αυτή που αφορά το μέλλον της Κύπρου κατά κύριο λόγο αφορά τον Πρόεδρο Κληρίδη και την κυβέρνησή του (...) έχουμε ήδη συζητήσει το θέμα αυτό, το οποίο από άποψη τεχνική εντάσσεται στη διαμόρφωση και στο σχεδιασμό του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και είναι αυτονόητο ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση που από κοινού θα αποφασίσουμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί".

Σε ό,τι αφορά τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ ο Θ. Πάγκαλος διάβασε μια ανακοίνωση όπου εκφράζεται η ικανοποίηση της Αθήνας γιατί, όπως υποστηρίζεται, τα εν λόγω κείμενα αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα του ΣΑ να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφάλειας και να αναζητηθούν λύσεις στο πρόβλημα της μείωσης της έντασης και των εξοπλισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ