Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αναψε η συζήτηση για το "βέτο"

"Μια άκαιρη, κακότεχνη και αποπροσανατολιστική συζήτηση διεξάγεται δημόσια τις τελευταίες μέρες γύρω από τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση", έγραψε χτες στα "Νέα" ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε δισέλιδο άρθρο του, σπεύδοντας να λάβει μέρος και αυτός στην "αποπροσανατολιστική κουβέντα". Η τοποθέτηση Πάγκαλου, πάντως, μετέτρεψε από χτες, την "άκαιρη, κακότεχνη και αποπροσανατολιστική συζήτηση" για ένα μείζον ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σε πεδίο αντιπαραθέσεων και μικροπολιτικών διαγκωνισμών.

Η "λογική" που διαπνέει το άρθρο του πρώην υπουργού συνοψίζεται, ίσως, στο "επιχείρημα" ότι "η Ελλάδα ουδέποτε άσκησε βέτο" και η χρήση του όρου είναι εντελώς καταχρηστική και υποκρύπτει σκοπιμότητες. Ο Θ. Πάγκαλος, με το συνηθισμένο ύφος του καταφέρθηκε κατά όσων, στο υπουργείο Εξωτερικών, "κατατρύχονται με απόλαυση από το ψυχολογικό πλέγμα της "αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς" των ελληνικών κυβερνήσεων", χαρακτηρίζοντάς τους "μοντέρνους Γραικύλους των Αθηνών". Ο Θ. Πάγκαλος, σε άλλο σημείο του άρθρου του αναφέρει ότι "οι ανιστόρητοι σε ένα υπουργείο Εξωτερικών είναι εξίσου επικίνδυνοι με έναν οδηγό με δεμένα τα μάτια σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο".

Επί της ουσίας, ο πρώην υπουργός, προτείνει να ενισχυθεί σε κοινοτικό επίπεδο η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία "και αν χρειαστεί να μεταφερθούν κονδύλια από το Δ. Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο ή τους δυο κανονισμούς που η Ελλάδα έχει καταψηφίσει, να το επιτρέψουμε, αλλά ως εδώ" υπογράμμισε ο Θ. Πάγκαλος και συμπλήρωσε: "Η αλλαγή θέσης για τη γενικότερη χρηματοδότηση της Τουρκίας θα πρέπει ή να στηρίζεται σε θετικές εξελίξεις - που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαπιστώθηκαν - ή να ακολουθήσει τη μέχρι τώρα δίκαιη, συνεπή με τις κοινοτικές αρχές και πετυχημένη πολιτική μας".

Αυτό το σημείο των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου, κατά... περίεργο τρόπο αποτελεί και τη γραμμή που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το άρθρο του Θ. Πάγκαλου, δεν έκρυψε το "παράπονό" του γιατί ο πρώην υπουργός έσπευσε να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του πριν τη συνάντηση που θα έχει μαζί του την προσεχή Τετάρτη και εν μέσω των "ενημερωτικών διαβουλεύσεων" που θα έχει με τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών και τους πολιτικούς αρχηγούς. "Χαιρέτισε, ωστόσο, ο υπουργός, ότι ο κ. Πάγκαλος πολύ σωστά μιλάει για την ανάγκη από την πλευρά της Ελλάδας να κάνει μια γενναία χειρονομία, μια γενναία πρωτοβουλία χρηματοδότησης της Τουρκίας από ευρωπαϊκά κονδύλια, για το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα και την καταστροφή που υπήρξε στην Τουρκία".

Στο ίδιο πλαίσιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, σημείωσε ότι "οι απόψεις του κ. Πάγκαλου πάντοτε έχουν ενδιαφέρον. Ο κ. Πάγκαλος είναι επίλεκτο στέλεχος της παράταξης που κυβερνά. Με το άρθρο του αυτό, πρώτον, μιλάει για τη μέχρι τώρα ασκηθείσα εξωτερική πολιτική, την οποία θεωρεί ορθή. Και είναι ορθή η εξωτερική πολιτική που έχει ασκηθεί. Είναι η πολιτική που συνεχίζουμε και αυτήν ακολουθούμε. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος αναφέρεται στην ανάγκη να υποστηριχτεί οικονομικά η Τουρκία, προκειμένου να ξεπεράσει τις συνέπειες του πρόσφατου σεισμού. Και αυτό είναι μια ορθή θέση. Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέρος με πολύ καίριο τρόπο, στο πλαίσιο της ΕΕ, σε πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η Τουρκία, ώστε να ξεπεράσει την πρόσφατη κρίση".

Σχετικά με το άρθρο του Θ. Πάγκαλου, από το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλονται δύο εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, η τοποθέτηση του πρώην υπουργού είναι "άκαιρη" και δημιουργεί προβλήματα χειρισμών. Σύμφωνα με την άλλη άποψη, οι "φωνές" του Θ. Πάγκαλου, βοηθούν το πρωθυπουργό και στη διαπραγμάτευση με του Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και την προσπάθεια του Κ. Σημίτη να υπενθυμίσει στον υπουργό των Εξωτερικών του τα "όριά" του στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Πάντως, κατά τα φαινόμενα, το ΠΑΣΟΚ δε θα αποφύγει την άσκοπη ομφαλοσκόπηση με αφορμή την πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην Τουρκία. Ηδη χτες, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Κ. Παπούλιας και Γ. Χαραλαμπόπουλος, που ενημερώθηκαν από τον Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις τους ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή της πολιτικής της απέναντι στην Τουρκία, πριν η ηγεσία της γειτονικής χώρας δείξει ότι αναπροσαρμόζει την πολιτική της για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ